Klasifikacija kriptovalut

Kriptovalute se svojim sodobnim pristopom k reševanju problemov ne širijo samo na finančne trge, ampak tudi drugam. To raznovrstnost uporabe tehnologije blockchain sem opisal v prejšnjem članku, danes pa se bom posvetil različnim tipom oz. različnim kategorijam obstoječih kriptovalut. Vsaka kriptovaluta se namreč loti kakšnega unikatnega problema, ki ga želi rešiti s pomočjo implementacije blockchaina.

Svet kriptovalut je res raznolik. Na svetu je zgolj okoli 170 uradnih valut, medtem ko je v kriptosvetu registriranih že okoli 1500 kriptovalut. A naj vas ogromna številka ne zavede, saj je velik delež teh kriptovalut prevar, šal in satir. Na spletni strani klik se nahaja cel seznam žetonov, ki so prevare, parodije ali pa del že pozabljenih digitalnih analov. Velik delež slabih žetonov pa še ne pomeni, da so vse kriptovalute slabe. Veliko kriptovalut obeta res veliko in so na poti, da popolnoma spremenijo svet okoli nas. Prav slednje bom razdelil na tri glavne kategorije:

Valutni kovanci

To so kriptovalute, ki želijo spremeniti finančni svet. Njihov skupni imenovalec je decentraliziranost, saj želijo z vpeljavo blockchaina odstraniti posrednike, skrajšati čase transakcij, zmanjšati stroške in posledično sklatiti provizije. Njihov najbolj znani predstavnik je prav Bitcoin, ki je tudi začetnik digitalnih valut. Danes je daleč najbolj uveljavljena kriptovaluta, ki je prisotna na prav vseh digitalnih kriptomenjalnicah. A žal ima številne pomanjkljivosti, kot recimo nadgradljivost, počasnost, visoka cena provizij ipd.

Zato so se na trgu pojavile druge kriptovalute, ki želijo te težave odpraviti oz. vsaj omejiti. Litecoin je hitrejši kot Bitcoin, namerava pa uvesti prav posebni Lightning Network, ki bi poskrbel za ustrezno nadgradljivost. IOTA je neskončno nadgradljiva, hitra in ne pozna transakcijskih provizij, vendar za svoje delovanje ne uporablja blockchaina, ampak tangle, ki pa ga bom razložil v enem izmed prihodnjih člankov.
Na trgu pa je še ogromno drugih valutnih kovancev kot so: Bitcoin Cash (fork Bitcoina), OmiseGo, TenX, Dash …

Vir slike

Uporabni kovanci (utility)

Uporabni kovanci predstavljajo nekaj novega in so po navadi zasnovani za prav specifično nalogo. Lep primer je kovanec Ripple, ki je namenjen bankam. Omogoča jim, da lahko čim hitreje in učinkoviteje opravljajo transakcije. Njegov namen ni nadomestiti finančni sistem, ampak ga izboljšati.

VeChain je projekt, ki želi implementirati blockchain v logistiko in prehrambno industrijo. Želijo preobraziti trgovino na način, da bi kupec za vsak artikel točno in zanesljivo vedel od kdaj in od kje ta artikel prihaja. Z vzpostavitvijo takega sistema, bi predvsem hrana postala mnogo bolj varna in kupci bi tako vedeli kaj kupujemo.

Zelo pomembni so privatni kovanci, ki želijo izboljšati anonimnost na spletu in omejiti puščanje digitalnih odtisov. Najbolj znani so Monero, ZCash in Verge. Z zmeraj hujšimi posegi v zasebnost posameznika je samo vprašanje časa, kdaj bo treba najti nove načine zaščite pred vdori v zasebnost. Morda nam bodo prav ti projekti omogočili mirnejše in predvsem varnejše življenje.

Vir slike

Aplikacijski, platform kovanci

To so projekti, ki vzpostavijo delovno okolje za druge projekte. Najbolj znan med njimi je Ethereum, saj je na njegovem blockchainu nastalo ogromno projektov, kot recimo Golem, Storj, GNOSIS ipd. Danes je na Ethereum blockchainu že več kot 900 drugih projektov. Veliko projektov se odloči za tak korak, saj jim Ethereum s svojimi pametnimi pogodbami omogoča enostavno realizacijo projekta. Tako se večini podjetij ni potrebno ukvarjati s podrobnimi tehnikalijami za blockchainom, ampak se lahko bolj posvetijo sami ideji.

Ethereum
Vir slike

NEO je sodobnejša in boljša različica Ethereuma, njegove prednosti pa so predvsem odprtokodnost, zaščitenost pred prihajajočimi kvantnimi računalniki in zmožnost pisanja pametnih pogodb v več programskih jezikih.

V množici ostalih projektov kot so NEM, EOS, ADA ipd. se obeta napet boj za prevlado v tej hudo konkurenčni kategoriji kriptovalut.

Kot smo lahko spoznali, je v kriptosvetu res ogromno različnih kriptovalut. Nekatere obljubljajo popolno preobrazbo gospodarstva, druge bi rade nadomestile papirnati denar, medtem ko bi tretje želele zagotoviti anonimnost svojim uporabnikom. Dejstvo pa je, da se tehnologija razvija in samo še vprašanje časa je, kdaj bo kakšnemu izmed teh projektov uspel preboj v naša vsakdanja življenja.

Viri:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.