Kako varen je incognito način?

Ko želimo brskati po spletu brez puščanja sledi v zgodovini brskanja ali pa ohranitev sej, piškotkov in podobno, brskamo v načinu incognito oz. brskanje brez sledenja. Ta način ne bo ohranil podatkov, a koliko mu lahko zares zaupamo in kaj točno ta način naredi za nas?

Osnove

Način incognito ne ohranja zgodovine brskanja, predpomnilnika, piškotkov in vnesenih obrazcov. Namen tega brskanja je brisanje teh vrednosti po kliku na gumb zapri. Zato naslednji uporabnik ne bo mogel vedeti, kaj ste počeli na brskalniku pred njim. Takšen način brskanja ni le dober za ohranitev svoje privatnosti pred prežečimi očmi. Uporaben je tudi za brskanje po straneh, ki bi sicer ohranjale naše vrednosti. Tako se lahko prijavimo na Bolho ali pa Amazon v drug uporabniški račun, kjer bo seja drugačna od tiste pri normalnem brskanju. Prav tako vam ne bodo mogli slediti in prilagajati oglase glede na to, kaj si trenutno ogledujete. Praktičen primer je tudi pri straneh, ki sledijo vašim piškotkom in vam glede na število ogledov lahko postavijo obvestila, katera vas venomer obveščajo, da je potrebno plačati za nadaljnji ogled vsebine.

Najverjetneje ste opazili vsa opozorila, ki se prikažejo, ko izberete način incognito. Čeprav ste v tem načinu varni pred ostalimi uporabniki, pa vam lahko delodajalec in internetni ponudnik še vedno sledita na vsakem koraku, ki ga storite preko spletnega brskalnika. Toda kako lahko to storijo, če pa brskalnik ne ohranja vseh teh informacij, ko ga enkrat zapremo? Razlog je v načinu delovanja. Spletni brskalnik ne ohranja le tistih vrednosti, ki bi sicer bile shranjene lokalno na vašem računalniku. Spletni promet se tako še vedno aktivno izvaja med vami, vašim spletnim ponudnikom, med vašim delodajalcem in recimo šolo, če bi ga uporabljali tam. Kaj potem storiti?

Če hočete ohraniti popolno anonimnost pri brskanju po spletu, kar vključuje tudi delodajalca, šolo ali pa internetnega ponudnika, morate uporabiti VPN (Več o tem, si lahko preberete tukaj). Najenostavnejša raba VPN-ja je preko spletnega brskalnika TOR, ki rabo VPN omrežja dodatno zaščiti in vas ustvari bolj anonimnega. Potrebno je tudi upoštevati, da je raba spletne seje sicer po zaprtju brskalnika zbrisana, vendar je to še vedno možno najti. V primeru, da uporabljate dodatke, lahko ti kljub načinu incognito, sledijo vaši seji in to hranijo. Zato je potrebno odstraniti vse dodatke, ki bi lahko vašo sejo kljub nastavitvam shranjevali. Samo brisanje teh podatkov je tudi problematično, saj ti niso izbrisani varno. Posledično je te možno obnoviti z uporabo posebnih programov za obnovitev izbrisanih datotek. Možno je tudi, da so se ohranili v predpomnilniku DNS-ja, ki poveže spletne naslove z IP-ji. Te je možno izbrisati ročno in sicer:

Najprej je potrebno odpreti CMD.

Nato pa napišemo »ipconfig/flushdns«.

But wait, there is more!

Na vplivanje delovanja načina incognito lahko vpliva tudi vaš računalnik, ki je mogoče okužen z virusi ali pa ima težave s programsko opremo. Ker brskalnik zbriše vsebino le na koncu brskanja, ob kliku na gumb zapri, se ta lahko ohrani, če se je računalnik med zapiranjem brskalnika sesul. Čeprav je brskanje v načinu incognito zelo dobro orodje za privatno brskanje, je potrebno biti pazljiv pri njegovi uporabi in se zavedati njegovih omejitev.

Viri:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.