Kako deluje (št. 5) – Nevidno letalo

Po navadi se ukvarjamo z modernimi tehnologijami, ki jih uporabljamo doma oz. jih uporablja celotna globalna vas. Toda malokrat, a popolnoma razumljivo, pomislimo na izjemno dovršene tehnologije izven našega dosega uporabe. Danes se bomo dotaknili človeku sicer malo manj ljube teme o vojnah in vojaških orožjih, kjer pa se skriva veliko tehnoloških vojnih biserov. Eden izmed njih je zagotovo nevidno letalo. V članku boste spoznali njegove začetke in uporabo ter delovanje.

 

Lockheed F – 117.


ZGODOVINA

Razvoj znanosti in tehnologije se po navadi začne z nekim vojnim principom uporabe. Enako je pri slavnem nevidnem letalu NightHawk, katerega pot do virtualne nevidnosti se je začela že nekaj let pred koncem druge svetovne vojne. Idejni začetniki in razvijalci so bili Nemci, ki so želeli zmanjšati dejansko vidnost letala. Ob poskusih so ugotovili, da se ta transparentni material hitro razgradi in ni uporaben za vojne spopade. Kasneje so izvajali veliko poskusov in se posvetili predvsem virtualni nevidnosti, ki se v vojaškem svetu smatra za najpomembnejšo. Prvič se je tovrstna tehnologija v vojni uporabila okoli leta 1980.

OPIS IN DELOVANJE

Resnejši in podrobnejši razvoj je začelo podjetje Lockheed s projektom HaveBlue. Glavni pri projektu je bil ruski matematik Pjotr Jakovljevič Ufimcev, ki je razvil izračune za odboj radarskih valov od različnih površin. Različne materiale so polirali in oblikovali tako, da bi razpršili radijske valove in s tem zmanjšali oz. preprečili radarsko vidnost letala. Oblika površin in celotnega letala je bila romboidna in v praksi naj ne bi bila zmožna leteti, a so to omogočili. Nameščenih ima veliko neravnih površin, kar povzroči, da se radarski snop odbije stran od prejemnika in ne naravnost vanj. Točna kemijska formula radarsko odbojne barve ni znana, je pa jasno, da Radarski valovi v tej barvi inducirajo električni tok, s čimer se radarski valovi spremenijo v toploto. Za še boljše delovanje in nevidnost je letalo letelo na višini 20 km s hitrostjo okoli 1000 km/h. Namen vojne uporabe se skriva v vodljivih bombah, ki bi jih na sovražnem ozemlju spustili na tla. Dandanes skoraj vsaka velika vojaška država testira in predstavlja tovrstna letala, ki jih predstavljajo kot grožnjo drugi državi in se bahajo o tehnoloških dosežkih.

 

Moderno nevidno letalo.

 

Vojne so že od začetka zgodovine povzročile začetek neverjetnih tehnologij (med njimi tudi interneta), ki jih danes uporabljamo vsi. A nekatere, kot nevidno letalo, ki jih doma ne uporabljamo, so še vedno v testiranjih in morebiti že uporabljene v vojnih razmerah, le da mi tega ne vemo. Dejstvo pa je, da so (na žalost) vojske in vojne ključnega pomena za razvoj mogočnih tehnologij.  


ZA OSTALE PRISPEVKE POVSEM NOVE RUBRIKE “KAKO DELUJE” KLIKNITE NA POVEZAVO: KAKO DELUJE.

 

Viri:  Wiki

  

Komentarji
Aljaž Krajnc
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.