KAKO DELUJE (št. 4) – Tehnologija hologram

Gledanje slik, video posnetkov in filmov je bilo v prejšnjem stoletju nekaj povsem novega. Tisto, kar se pa kot dokaj nova  predstavitvena oblika množično pojavlja v zadnjih letih, se imenuje 3D HOLOGRAM. Zanimiv in nov pristop prikazovanja oblik je požel tudi veliko zanimanja za domačo uporabo. Torej, kako hologram deluje, kdo ga izdeluje in kako ga praktično uporabiti. si poglejmo v prispevku.

 

ZA OSTALE PRISPEVKE POVSEM NOVE RUBRIKE “KAKO DELUJE” KLIKNITE NA POVEZAVO: KAKO DELUJE.

 

ZAČETKI

Izumitelj Dennis Gabor je leta 1947 dobil idejo za izdelavo holograma, medtem ko je popravljal svoj elektronski mikroskop. Gabor je zgolj zaradi ideje in ne končnega izdelka leta 1971 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Realizacija holograma se je sicer začela leta 1960 z začetki uporabe laserjev. Leta 1962 sta ameriška fizika ustvarila prvi tako imenovani transmisijski hologram 3D predmet. S tem se tudi začne hiter in moderen razvoj holografije.

TRANSMISIJSKI HOLOGRAM

Ta hologram predstavlja 3D model oz. obliko z vidno lasersko svetlobo. Z laserjem posvetimo na zadnjo stran holograma, tam zadane »beam splitter-ja« (razširi laserski curek), ki se od ogledala odbije na opazovani predmet. Laser še na svoji poti zadane »reference beam« (bere hologram), ki nam v obliki filma prikaže hologramsko sliko.

Transmisijski hologram. Vir: Orosk

ODSEVNI HOLOGRAM

Tovrstni hologram je najpogostejši in najlažji za uporabo. Tu gre pravzaprav za prikaz 3D virtualne slike neposredno za holografsko ploščo na katero posijemo z navadno belo svetlobo ali razširjenim laserskim curkom. Tako opazovalec zazna odbito svetlobo iz holograma. Obstaja veliko »filtrov«, s katerimi se da odsevne holograme narediti barvne.

 

 

Odsevni hologram. Vir: Copernico

UPORABA

Holografija se uporablja v medicini za preučevanje človeških zob, kosti in očesne roženice. Trenutno v medicini razvijajo 3D holografski sistem za preučevanje organov in načrtovanje operacij. Na podlagi holograma bi lahko kirurg pripravil natančen načrt in potek operacije in s tem zmanjšal morebitne napake pri posegih.

V zadnjih letih se veliko pojavlja tehnika holografije tudi v umetniški in zabavni industriji. Tako so leta 2012 na odru festivala Coachella Valley Music prikazali že preminulega Tupac Shakurja. Najboljši in najdaljši prikaz tovrstnih oseb je uspel leta 2014 na odru Billboard Awards, kjer so z odsevnim hologramom prikazali celoten nastop Michaela Jacksona že nekaj let po njegovi smrti.

ZAKLJUČEK

Torej, ta dokaj nova tehnologija ima velik potencial tudi v vsakdanjem življenju, saj nam želi holografijo prikazati na naših pametnih telefonih, v medicini in še marsikje. Upam si reči, da bo holografija čez nekaj leti ali desetletij premagala iPhonov Face Time in s tem postala nov način vsestranskega komuniciranja.

 

 

Viri:

Komentarji
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.