Kaj se zgodi, če ne izklopite računalnika pravilno?

Da lahko izklopimo napravo, moramo le pritisniti gumb za izklop, obrniti ključ v avtu ali pa pritisniti na stikalo. Pri računalnikih pa je ta proces nekoliko bolj zapleten. Iz uporabnikovega pogleda to seveda ni težavno, saj moramo le pritisniti na start in zaustavitev sistema ali pa pritisniti na gumb za vklop/izklop. Namesto, da bi se računalnik takoj izklopil, se pred tem izvede kopica procesov, nakar se končno izklopi. Poznamo pa seveda še eden način, ki ga po možnosti kdo od vas tudi uporablja. Enostavno držimo gumb za vklop/izklop za par sekund ali pa le pritisnemo stikalo za izklop napajanja na zadnji strani ohišja in tako nemudoma ugasnemo računalnik in s tem vse procese, ki bi se morali zgoditi.

Razlog za počasen izklop

Razlog za dolžino trajanja pri samem izklopu ni poslabšanje vaše volje ali pa poskus, da vas razjezi, vendar s samim procesom, ki ga operacijski sistem izvede, poskrbi, da bodo vaši podatki ostali nepoškodovani in takšni, kot ste jih pustili pred izklopom. Pri nenadnem izpadu električnega toka oz. ko smo se namesto pravilnega načina izklopa odločili za druge metode, smo lahko prepričani, da smo podatke, ki smo jih trenutno uporabljali, najverjetneje izgubili.

Trenutne rešitve

Danes poznamo že programe, ki uporabljajo samo-obnovljiva stanja, ki nam pomagajo, da v takšnih situacijah računalnik sam preide nazaj v stanje programa, ki smo ga imeli pred izklopom. Ostala polovica pa je še vedno enaka. Ko smo se odločili za izklop, se nam na zaslonu izpišejo obvestila ali želimo shraniti spremembe oz. trenutno delo, nakar moramo to tudi potrditi z izbrano odločitvijo »da«, »ne« ali »prekini«. Za tem tiči še kopica skritih, manj vidnih procesov, ki nam prav tako pomagajo pri ohranitvi podatkov. Operacijski sistem sporoči trenutnim aktivnim programov, da je čas, da preidejo v stanje spanca, saj se bo sistem kmalu izklopil. Tako jim poda čas, da se trenutno delo shrani in vsi procesi končajo, da ne pride do poškodovanih datotek. Ta proces je zelo pomemben, saj so lahko ti programi ravno v stanju pisanja na disk in bi v primeru poškodb, posledice utrpeli ne le trenutni podatki, ki so bili v stanju zapisovanja, vendar celoten disk, kar je manj pogosto, vendar še vedno možno.

 

Posodobitve

Neštetokrat se nam je že zgodilo, da smo hoteli ugasniti računalnik in se zliti v eno s posteljo, vendar se je Windows odločil, da mora naložiti posodobitve. Če smo v takšni situaciji moramo računalniku vedno dovoliti, da se lahko te naložijo, saj lahko v nasprotnem primeru izgubimo dostop do računalnika, ker bo ta trajno poškodoval sistem in bomo v večini primerov morali operacijski sistem naložiti na novo.

 Povzetek

Razen v primeru, da je računalnik zmrznil in se ne odziva več, je vedno priporočljivo, da se računalnik ugasne po stari poti s pritiskom na gumb ali pa zaustavitev sistema, ker lahko v nasprotnem primeru pričakujemo poškodbe podatkov ali pa celo sistema samega.

Če pa ste morda v dvomih kako napravo očistiti pa je na voljo članek.

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.