Kaj je game jam?

Kaj je game jam? Navkljub pomenu besede ‘jam’ (slov. marmelada), game jam ni (nujno) povezan s hrano. V tem primeru ta izraz izhaja iz sveta glasbe in njihovih t.i. ‘jam session’-ov, kjer glasbeniki improvizirajo z namenom vaje in/ali inovacije. Podobni so tudi game jami.

Game jam je (večdnevni) dogodek, v katerem vsak posameznik (ali majhna skupina) izdela videoigro o določeni temi preden poteče časovna omejitev. Game jami ponavadi potekajo tako, da organizator (kar nekaj časa pred dogodkom) oznani datum in pravila, zato da imajo zainteresirani čas za organizacijo in prijavo. Na začetku ali tik pred začetkom dogodka organizator razkrije temo nato pa se začne delo. Ponavadi ni večjih omejitev kako priti do končnega rezultata, razen da morajo udeleženci izdelati produkt iz nič (lahko pa uporabljajo orodja, ki pomagajo pri izdelavi, npr. igralne pogone). Preden se izteče vnaprej določen čas, morajo udeleženci oddati končno verzijo svojega produkta, po izteku roka pa je čas za pregled oddanih izdelkov. Nekateri izdelke tudi ocenijo in izberejo najboljše v raznih kategorijah.

Dva izmed največjih game jamov sta zagotovo Global Game Jam in Ludum Dare. Global Game Jam poteka na fizičnih lokacijah po svetu, poteka 48 ur, ponavadi čez konec tedna in iger ne ocenjujejo. Ludum Dare pa poteka preko spleta na vsake 6 mesecev in ima dva načina. En način traja 72 ur in omogoča delo v skupini, ‘težji’ način pa zahteva samostojno delo in ima na razpolago le 48 ur. Po koncu so oddane igre ocenjene. Obstaja še veliko drugih game jamov, lahko pa tudi ustvarite svojega. Veliko jih poteka preko strani itch.io, ki omogoča gostovanje iger in game jamov.

Game jami so namenjeni inovaciji, vaji in izboljševanju lastnih sposobnosti. Čeprav je izdelava iger v tako kratkem času precej težko opravilo, je še vedno mogoče narediti delujoč prototip iz katerega je po koncu dogodka možno razviti polno igro.

 

Viri:
Wikipedia
Global Game Jam
Ludum Dare
itch.io

Komentarji

Anže Kristan

Kot študenta Fakultete za Računalništvo in Informatiko ga seveda zanima tehnologija, še posebej interaktivne vsebine in računalniška grafika. Poleg tega sta mu všeč tudi glasba in vizualna umetnost.

Prosti čas posveča igranju video iger, poslušanju glasbe ali učenju novih stvari iz področij zanimanja.

Latest posts by Anže Kristan (see all)