Je to sploh še OnePlus?

Konec oktobra je kitajski Oneplus predstavil težko pričakovan telefon Oneplus 6T. Polletne nadgradnje  “T” so pri hitro rastočem kitajskem podjetju aktualne že vse od predstavitve Oneplusa 3T novembra 2016. Pričakovanja so bila velika, žal pa to leto nadgradnja postavlja precej neprijetnih vprašanj. Predvsem to, kje je sveži, zanimivi in cenovno ugodni Oneplus izpred nekaj let.

Nekoč in danes

Že vse od leta 2014 predstavljenega pametnjakoviča Oneplus One so se cene iz leta v leto počasi dvigale. Tokratni osnovni model stane že 550 evrov, kar je malo bogastvo v primerjavi s prvo različico, za katero so zahtevali le okoli 300 evrov. Tako visoka cena je sicer res še skoraj za polovico nižja od večine ostalih “ta boljših” pametnjakovičev, za katere že skoraj univerzalno zahtevajo tisočaka. Kljub temu vsaka manjša podražitev v ustih pusti grenak priokus. Vprašamo se seveda, kdaj (in če sploh) se bodo te majhni koraki proti višjemu cenovnemu razredu ustavili. Na trgu so že telefoni, kot je Pocophone F1, ki za (na papirju) skorajda identične specifikacije zahtevajo tristo evrov. Je današnji Oneplus še vedno cenovno ugodni Oneplus, ki je obljubljal najboljše specifikacije za najmanj denarja?

Če je cenovni poskok do neke mere še upravičljiv z argumentom razvoja podjetja, izboljšanja “customer service-a” in uporabe vedno novejših in naprednejših tehnologij, pa je naslednja odločitev za podjetje tipa Oneplus povsem nerazumljiva. Telefon Oneplus 6T nima več vhoda za slušalke. Če sem ta trend s precejšnjim neodobravanjem opazoval pri vseh drugih velikih proizvajalcih (in se nanj tudi bil prisiljen privaditi), ga od Oneplusa res nisem pričakoval. Ne pozabite, gre za podjetje, ki se je na Twitterju redno hvalilo s tem, da sami legendarni 3,5mm vhod še imajo. Hkrati so nemalokrat na istem socialnem omrežju naredili ankete, kjer so stranke spraševali, koliko jim ta luknja pomeni; seveda so bili rezultati pričakovani. Včasih je bil Oneplus tisti, ki se je upiral potrošniku neprijaznim trendom in se s tem tudi precej rad pohvalil. Danes je Oneplus vedno bolj podoben generičnemu kitajskemu offbrandu, ki se zna le še zgledovati po velikih.

Dobra plat

Pri dizajniranju zaslonskega izreza se pri Oneplusu niso zgledovali po velikih; vsaj to. Gre za zelo privlačen in majhen delček črnine na vrhu zaslona, ki po obliki spominja na kapljico. Za oblikovanje si zaslužijo vse pohvale, saj je prav “notch” na 6T-ju velikim proizvajalcem lahko za zgled (khm..Google..). Veliko upov polagajo tudi v čitalec prstnih odtisov, ki je pod zaslonom. Ta res omogoča, da je zadek telefona lepši, a je po funkcionalnosti precej manj zanesljiv od klasičnega, hkrati pa je tudi opazno počasnejši. Kljub temu je za razvoj te tehnologije dobrodošlo, da se je podzaslonski čitalec končno pojavil na zahodu bolj poznani napravi.

Oneplus 6T ni slab telefon. Je pa telefon, ki se je dokončno oddaljil od osnovnih načel, na katerih se je Oneplus uspel povzpeti. Je tudi prvi Oneplus, ki ga bodo ga bosta podpirala dva večja ameriška mobilna ponudnika, eden od njiju pa ga bo celo prodajal. Za Oneplus in njihovo rast je to odlična novica. Žal pa ne omili razočaranja med tehnološkimi navdušenci, od podpori katerih je Oneplus zrasel.

Vir slike: Digital Trends

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)