Applu je (spet) uspelo spremeniti trg

Pred kratkim so mi “crknile” žične slušalke, ki sem jih vsak dan pridno obrabljal že slabi dve leti. Ker ni šlo za nikakeršen dražji par naušnikov (za razliko od mojih M-50X), sem jih brez slabe vesti zalučal v koš in odšel na internet, da bi nabavil nekaj novega. Ko pa sem videl cene, sem se začel zavedati, da vlagam v kos tehnologije, ki bo zastarel že takoj, ko ga bom kupil. Vsi namreč vemo, da se klasični 3,5mm vhod za slušalke poslavlja in vedno bolj množično izginja iz mobilnih naprav. Ker slušalk ne menjam ravno najbolj pogosto, bi se utegnilo zgoditi, da bi nov par preživel moj trenutni pametni telefon (S7) in precej velika verjetnost je, da moj naslednji pametni spremljevalec te priročne 3,5mm odprtine več ne bo imel. Odločil sem se torej za eksperiment – cel mesec naj bi uporabljal brezžične slušalke, ki so se mi sicer za vse, kar ni šport, vedno zdele nepotrebne in nerodne.

Izbral sem par iz domače kolekcije. Jaybird X3 je ime, ki ga je večina, ki spremlja tehnološke trende, po vsej verjetnosti že slišala. Gre za dobre bluetooth slušalke, ki primarno ciljajo na športno publiko. Sam sem jih že nekaj časa uporabljal predvsem med tekom, kjer so se dobro izkazale, a da bi se mogel vsak dan vsakič, ko želim poslušati glasbo, ukvarjati še s tem, kako vključiti bluetooth na telefonu, vklapljati in izklapljati slušalke in jih hkrati še polniti na nekaj dni? To mi je bilo nepredstavljivo.

Da ne dolgovezim; v manj kot enem tednu sem se na večino stvari navadil. Bluetooth je ostal vkljopljen, prižiganje in ugašanje slušalk pa ni nič manj zoprno kot priklapljanje in odklapljanje kabla. Neprijetna ostaja dodatna skrb polnjenja, a se zanjo brezžične slušalke odkupijo s praktičnostjo brezžične povezave s telefonom. Lahko bi blefiral in rekel, da sem opazil tudi slabšo kvaliteto “brezžičnega” zvoka, a bodimo iskreni – ob kompresiranih mp3 komadih in pretočni glasbi povprečne kvalitete razlike povprečen uporabnik res ne opazi.

Ugotovil sem torej, da bi brez fizičnega priklopa lahko preživel. Da sem pripravljen na to, da sprejmem nov trend, ki ga je Apple tako pogumno začel pred dobrim letom dni. Takrat smo se vsi zgražali in marsikdo je še dolgo gojil zamero do ameriškega velikana. A minilo je leto in videti je, da je smo smrt fizičnega priklopa konec koncev precej dobro sprejeli: skoraj vsi tehnološki velikani so začeli slediti novemu trendu in na veliko ukinjati 3,5 mm vhod. Posledično se tudi večina ustvarjalcev in avtorjev na področju tehnologije ne pritožuje več vsakič, ko v roko dobi napravo brez te opevane odprtine. Proizvajalci, ki še vztrajajo, to večinoma delajo le zato, da bi privabili kupce, ki jih Applova odločitev in trend, ki se je s tem začel, še vedno jezi. A ne gre si zatiskati oči: ko se bo trg dokončno odvadil od 3,5mm vhoda, ga bodo začeli izpuščati tudi oni, saj jim vgradnja le tega konec koncev predstavlja le še en dodaten strošek.

Jasno je, da je se je Apple za ukinitev vhoda za slušalke odločil zato, da bi prodali več slušalk z lastnim lightning vhodom in več najnovejših Airpodsov. Zaradi dobička, torej. A hkrati jim je to uspelo na zelo eleganten način, ki je za sabo potegnil celotno industrijo. Ni prvič, da se je Apple odločil za tako radikalno potezo; bili so tudi eni prvih, ki so ukinili fizični bralnik/zapisovalnik CDjev na prenosnikih in za sabo potegnili celo industrijo. Leta 2015 so predstavili kontroverzni Macbook z enim samim USB tip C vhodom. Vsakič so naleteli na val kritik. In ta jim nikoli ni zares škodoval. Z ukinitvijo fizičnega 3,5mm priklopa so ljudi takorekoč potisnili v nakup Bluetooth slušalk in s tem hkrati promovirali svoje airpodse. Sam vidim, da sem na trend, ki so ga začeli pripravljen. Ostajajo težave, ki jih nov način prenosa zvoka prinaša, kot npr. polnjenje in nerodnost brezžičnega povezovanja. Če je nerodnost povezovanja applu uspelo zmanjšati na minimum z uvedbo W1 čipa, ostaja ena večjih težav tudi cena. A bodimo realni: kdor je za telefon pripravljen dati 1000+ evrov, bo zmogel odšteti tudi dobrega stotaka za par solidnih brezžičnih slušalk.

 

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Applu je (spet) uspelo spremeniti trg

Komentarji so onemogočeni.