Japonski robotski gradbeni delavec

Japonski raziskovalni inštitut AIST je nedavno razvil humanoidnega robota HRP-5P, ki je sposoben izvajati enostavne gradbene naloge, kot recimo inštalacijo mavčno-kartonske plošče (angl. drywall). AIST želi svojega robota uporabiti na gradbiščih, saj se na Japonskem hitro povečuje delež starega prebivalstva, ki ni zmožno dela na tako fizično zahtevnem področju. Raziskovalni inštitut želi tako zgraditi čim bolj dovršene robote, ki bi bili sposobni graditi tako hiše, kakor tudi letala in ladje.

Pa je avtomatizacija tako specifične naloge presenetljiva? Izkaže se da ne, saj je raziskava prestižne univerze v Oxfordu iz leta 2013 za montiranje mavčno-kartonskih plošč napovedala, da je okoli 79 % verjetno, da bo to delo nekoč avtomatizirano s pomočjo robotov. Delo je namreč zelo specializirano, repetitivno in zanj ni potrebnega veliko kognitivnega napora. Takšna dela bodo prva na udaru avtomatizacije, saj za njihovo izvedbo ni potreben razvoj zelo naprednih kognitivnih algoritmov. Za delovanje robota HRP-5P so v glavnem potrebni algoritmi s področja računalniškega vida in dovršeno izdelana robotika, ki omogoča robotu premikanje po prostoru. V sobi mora namreč sprva ploščo identificirati, nato do nje prehoditi nekaj razdalje, jo prijeti, nesti do pravega mesta in jo tam s pomočjo pripomočkov tudi pritrditi. 182 cm visoka in 110 kg težka tvorba dokaj osupljivo izvrši svojo nalogo.

Takšni uspehi na področju umetne inteligence in robotike hitro vzpodbudijo strahospoštovanje, saj se mnogi ustrašimo, kdaj bodo naše službe naslednje na udaru. Dejstvo je, da je razvoj umetne inteligence nepredvidljiv teren, ki se ga moramo lotiti s previdnostjo, a se moramo vseeno zavedati, da so neinteligentni stroji že v preteklosti mnogokrat zamenjali človeško delovno silo. Zato se takšne avtomatizacije ne smemo bati, saj bo ta šibka umetna inteligenca usmerjena zgolj na zelo ozek spekter nalog. Previdno se moramo namreč lotiti razvoja splošne umetne inteligence, ki za svoje delovanje ne bo potrebovala dovršene robotike, ampak zgolj povezavo do interneta. A zaradi tega bo od nas boljša v aspektih, v katerih smo bili mi do zdaj boljši od večine živalskih vrst. Mi namreč nismo ne močnejši od medveda ne hitrejši od gazele. Smo pa inteligentnejši in to nas je postavilo na vrh »prehranjevalne verige«. Zato se moramo zavedati varnosti pri razvoju generalne umetne inteligence in poskrbeti, da bodo naši cilji usklajeni s cilji splošne umetne inteligence.

Vir:

Komentarji
Žan Magerl

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.