Japonski kmetijski droni

Japonsko kmetijstvo se v zadnjih letih spopada s hudimi težavami, saj vedno več mladih odhaja v mesta, kjer si plačo zaslužijo na manj »umazan« način. Na podeželju tako ostaja vse starejše prebivalstvo, ki vedno težje obdeluje številna riževa polja. A modernizacija japonskega kmetijstva se približuje novi pomembni ločnici, saj v pokrajini Tome na severovzhodu Japonske že nekaj mesecev preizkušajo nove brezpilotne drone.

Kmetijstvo na Japonskem je namreč daleč od najbolj razvite panoge v državi, saj k skupnemu BDP-ju države prispeva zgolj 1,4 %. Temu prispeva visoka razvitost japonske industrije, kakor tudi slaba rodovitnost in goratost japonskega podeželja. Na Japonskem je namreč le 12 % vsega ozemlja primernega za obdelovanje. Zaradi zgornjih razlogov ima Japonska enega izmed najvišjih hektarskih donosov na svetu, saj je zaradi težkih razmer prisiljena kar čim bolj efektivno izkoristiti svoje naravne vire. Država s svojimi regulacijami poskrbi, da je japonsko kmetijstvo čim bolj usmerjeno na manjše, bolj specializirane kmetije, ki so bolj učinkovite.

Japonsko kmetijstvo je podvrženo težavnim razmeram
Vir slike

Ker je kmetijstvo težaško in še vedno stigmatizirano kot umazano delo, se velika večina mladih seli v mesta in za seboj pušča staro prebivalstvo. Povprečna starost kmetovalcev v pokrajini Tome je namreč kar 67,5 let. Kmetovalci tako brezpilotne visokotehnoške drone vidijo kot odrešitev od težkega fizičnega dela. Brezpilotni dron polja poškropi več kot 4-krat hitreje, poleg tega pa kmetovalce reši težkega in dolgotrajnega opravila.

Japonski dron nad riževim poljem
Vir slike

Tak dron stane okoli 30 000 evrov, kar si številne kmetije tudi lahko privoščijo za razliko od radijsko vodenih helikopterjev, ki stanejo okoli 115 000 evrov. Brezpilotne letalnike izdelujejo v zagonskem podjetju Nileworks, ki se trenutno pogajajo z oblastmi, da bi lahko njihove drone, ki se upravljajo preko tabličnega računalnika z aplikacijo, kmetje uporabljali brez licence. Upam, da jim uspe, saj je avtomatizirano in repetitivno delo, ki ga lahko stroj opravi hitreje in bolje od človeka, vedno bolje prepustiti njemu, medtem ko se lahko ljudje osredotočimo na bolj kognitivno usmerjene naloge.

Viri:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.