Jailbreak za iOS 11 – končno s Cydio

Čeprav ste po vsej verjetnosti že slišali za novico, da je bil Applov iOS 11 jailbreakan pred nekaj meseci (različice od 11.0 do 11.1.2), vse do včeraj za iOS 11 ni bila na voljo aplikacija Cydia, ki omogoča enostavno nameščanje modifikacij. Vse, ki so svojo napravo jailbreakali že prej, je med nameščanjem prilagoditev čakal dolgotrajen postopek ročnega kopiranja datotek po Applovem datotečnem sistemu.

Jailbreak je na voljo za vse naprave, od iPhona 5s do “desetke” in seveda vseh 64-bitnih iPadov in iPod Touchov. Vsi, ki so svojo napravo nadgradili na novejšo različico operacijskega sistema, bodo tokrat ostali praznih rok; Apple vlaga veliko denarja in volje v to, da vse varnostne luknje, ki jailbreak omogočajo, kar se da hitro zakrpa. Ker starejših verzij iOS-a na iNaprave ne moremo več nameščati, ko jih Apple neha podpisovati (kar se z starejšo različico zgodi zelo kmalu po vsakem izidu posodobitve), bodo morali tisti, ki si želijo Jailbreak na novejši različici, verjetno še precej časa počakati. Obeta se sicer razkritje lukenj v novejši različici 11.2-11.2.2, a je vprašanje, kdaj in ali sploh bo javni jailbreak za ti različici na voljo. 

Izid jailbreaka za vse naprave je dobra novica predvsem za lastnike iPhonov 7 in 7+, ki so pri jailbreaku za lanski iOS 10 ostali praznih rok, saj stabilna različica za njihove naprave nikoli ni bila na voljo. Ker lahko v tokratnem jailbreaku uživamo vsi, gre pričakovati živahno dejavnost na področju razvoja modifikacij. Čeprav bo verjetno trajalo nekaj časa, da bodo vsi popunarnejši “tweaki” prilagojeni iOS-u 11, lahko že ta trenutek uživamo v zanimivih temah, “hackih” in piratskih vsebinah (ki jih sam seveda nikakor ne podpiram) na naši iNapravi. Kljub temu velja opozorilo, da vse v zvezi z jailbreakom delate na lastno odgovornost in nikoli brez backupa, saj vas lahko slabo ali zlonamerno narejeni dodatki, preneseni z nepreverjenih virov, hitro prisilijo v tovarniško ponastavitev in s tem v namestitev nove različice iOS-a, za katero jailbreaka ni in ga verjetno tudi še precej časa ne bo.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)