Izjemni filmi, ki ste jih letos zamudili

Zaradi velikega števila ogromnih “big budget” blockbusterjev, se nam pogosto lahko zgodi, da zamudimo kakšen res briljanten film. Žal celo veliko več kot le kakšen. Spodaj je torej navedenih nekaj res izjemnih in podcenjenih filmov, ki so izšli letos in ste jih (po vsej verjetnosti) zamudili.

 

RAW

Preden ta film odpišete, takoj za tem, ko na internetu preberete, da gre za francoski film, prosim počakajte! V zgodbi spremljamo Justine, simpatično vegeterjanko, ki je pravkar začela s študijem veterine. Nič posebnega, kaj ne? Čeprav je Justine popolnoma osredotočena na svoj študij, se njen um (in apetit) kmalu začne posvečati novi neobičajni tarči, človeškemu mesu. To ni le še en neumen film o kanibalizmu! To je film o samoiskanju, o faksu, o arogantnih profesorjih, in celo o zapletenosti spolne identitete. Režiserki Julii Ducournau je uspelo ustvariti res nekaj edinstvenega, zato je za vse horror oboževalce (in nasploh ljubitelje filmov) ogled absolutno nujen!

 

I DON’T FEEL AT HOME IN THIS WORLD ANYMORE

Če bi bil to seznam za leto 2016, bi se tukaj zagotovo znašel film Green Room, kjer je tudi nastopil Macon Blair. Možakar očitno ni le dober pred, temveč tudi za kamero. Naj vas naslov ne zmede, gre namreč za izjemno, “preobrazbeno” črno komedijo. Ko že mislimo, da razumemo njegov ton, žanr in slog, nas film enostavno “šokira” in nas popelje v nek popolnoma drug in nepričakovan teritorij. V Netflixovem filmu se pojavijo Melanie Lynskey (Up in the Air), Elijaha Wooda (ja vem, da veste, da je igral Froda iz Lord of The Rings triologije), Jane Levy (Suburgatory), David Yow in Devon Graye. Vsi so postavljeni zanimiv in bizaren svet, ki je temnejši in zabavnejši od večine glavnih kandidatov tega žanra. Za tem, ko ugotovi, da so ji vlomili v stanovanje, se ženska Ruth (Lynskey) kmalu poveže s svojim ekscentričnim in čudaškim sosedom (Wood), da bi skupaj razkrinkala vlomilce. Njuno “poslanstvo” se seveda kmalu spremeni v pravi “kaos”. Nasilni kaos.

I Don’t Feel at Home in This World Anymore se tako razširi iz  rahlo okorne narave svojega imena in tako preseneti z inventivnim, subverzivnim, pametnim in čisto zabavnim občutkom, zaradi katerega se boste hihitali v eni sceni, in se nato že  pogovarjali in razmišljali o strukturi same družbe v naslednji. Blairov pol-smešni, pol vrhunski triler, je film ki ga občudujejo skoraj vsi kritiki, in zagotavljam vam, da se boste z njim zagotovo počutili doma!

 

GOOD TIME

Robert Pattinson je doživel res veliko spremembo od svojih “vampirskih časov”, tranzicija nikjer ne bi lahko bila bolj očitna, kot v Good Time, umazani (in čudoviti) kriminalni drami, ki nam jo je prinesel bratski režiserski duet Josha in Bennya Sofdie. Pattinson prevzame vlogo Constantina “Connie” Nikasa, ki s svojim mentalno zaostalim bratom Nickom (Benny Sofdie) skuša oropati banko. Zločin seveda spektakularno spodleti in Nick pristane v zaporu. Filmsko dogajanje je nato postavljeno le v eno samo noč, v kateri se Connie tako spopade v bitki s časom (in številnimi ljudmi, ki mu prečkajo pot) z namenom, da spravi Nicka na prostost.

Čeprav se sam naslov popolnoma ne ujema s samo filmsko vsebino, je bil film deležen mnogih pohval in priznanj. Na Cannesovem filmskem festivalu je prejel prestižno nominacijo za Palme d’Or in mnogi kritiki so mnenja, da gre za enega najboljših Pattinsonovih nastopov.

 

A GHOST STORY

Čeprav ste morda spregledali to edinstveno dramo, boste zagotovo lahko prepoznali njene nadarjene zvezde. Oskarjevec Casey Affleck se združi s Rooney Maro, kot mož in žena, ki sta bila ločena zaradi najhujše možne okoliščine: smrti. Affleckov C (ja, to je njegovo ime) je bil glasbenik v našem vetu, vendar ga v posmrtnem življenju spremljamo, le kot skromnega duha v beli rjuhi, nejasno oblikovanega z dvema črnima luknjama za oči. C je kot naravnost izven otroških preprostih ilustracij. Vsaj estetsko. C se tako vrne domov, kjer opazi ženino žalovanje. Medtem se seveda popolnoma nemočen, zaradi svojega spektralnega stanja in lahko le brezupno opazuje, kako njegova ljubezen kruto in počasi izginja iz njegovega življenja. C se nato odpravi na pot skozi svoje spomine, da bi razkril odgovore na  vprašanja o preteklosti in splošne enigme samega obstoja.

A Ghost Story nam tako prinese neverjetno doživetje, polno bolečine, ljubezni in predvsem upanja, ki se skriva v žalovanju.

 

T2 TRAINSPOTTING

Izberi življenje? Izberi presenetljivo dober sequel?

Daniel “Spud” Murphy (Ewen Bremner), Francis “Franco” Begbie (Robert Carlyle) in Simon “Sick Boy” Williamson (Jonny Lee Miller) so končno nazaj! Po dolgih 21 letih. Nazaj je žal tudi heroin.   Pred izidom filma, nisem imel prav veliko pričakovanj, toda po ogledu sem bil enostavno šokiran. Šokiran, kako dober sequel smo dobili. Sequel, ki bi brez dvoma lahko bil popolna polomija. Vendar nam Danny Boyle dokaže, da je še zmeraj enako izviren in inovativen, kot kdajkoli prej. Je boljši od prvega? Absolutno ne, ampak vseeno dovolj zabaven, nor in svež za vse oboževalce prve kultne mojstrovine.

 

Naslednje štiri tedne bomo prirejali nagradne igre, in sicer vsak teden nagrade v skupni vrednosti 100 €, zato nam sledite na Facebooku, da ne boste zamudili te priložnosti 😉

 

Komentarji
Primoz But

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.
Primoz But

Latest posts by Primoz But (see all)

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.