iPhone XS TEST: predvidljiva klasika

Na test smo pred kratkim dobili Applova najnovejša in najboljša pametnjakoviča: iPhone XS in iPhone XS Max. V dobrih dveh tednih, kolikor sem ju uporabljal, sem v glavnem ugotovil to, kar sem pričakoval – dodelani napravi, ki sta nadpovprečni na skorajda vseh področjih, a za to tudi (zelo drago) zaračunata. Pa je izpopolnjena klasika vredna 1200 (XS) oziroma 1500 (XS Max) evrov?

Konkurenca bliskovito napreduje in videti je, da je Apple na marsikaterem področju izgubil prednost. Že nekaj let Apple ni več edini, ki ponuja izvrstno kvaliteto izdelave; tudi Samsung, Huawei, LG in številni drugi veliko pozornosti namenijo temu, kako naprava izgleda. Med seboj so si različni pametnjakoviči zadnja leta zato tudi precej podobni: steklen “sendvič”, ki ga v sredini povezuje kovinski okvir. iPhone XS in XS Max namesto aluminija za ta okvir sicer uporabljata nerjaveče jeklo, ki ga drugi proizvajalci še niso “posvojili”. Nerjaveče jeklo je trše in zato tudi bolj odporno od aluminija, hkrati pa ima spolirano svetleč sijaj, ki je očem zelo privlačen. A prestižnejši material okvirja sam le stežka upraviči napihnjeno ceno.

Izdelava: pričakovano – prestižno

iPhone XS je na las podoben leto starejšemu iPhonu X, kar ni slaba stvar. Opazna razlika je v novi barvi (Rose Gold) in nekoliko nesrečno postavjeni novi anteni na spodnji strani, ki razbija simetričnost naprave. A le redkokdo si bo vzel čas in strmel v novo nepopolnost; na splošno iPhone XS (Max) pusti vtis, ki je ceni primeren. Tanki robovi okoli in okoli zaslona, lepo zaobljen “notch”, veliki, odzivni gumbi, steklo na zadnji strani, ki se skorajda neopazno zliva v svetleč okvir iz nerjavečega jekla, vsi dajejo vtis, da si je Apple res vzel čas in se trudil narediti napravo, ki bi odražala kakovost in prestiž vsakič, ko jo primemo v roke. Morda v Cupertinu res niso več edini, ki veliko pozornosti namenijo temu, kako naprava izgleda, so pa gotovo prav oni tisti, ki jim občutek prestiža in dodelanosti najbolje uspeva.

iPhone XS je glede na lanski model “pridobil” novo anteno, ki razbija simetričnost naprave.

iPhone XS ima izjemen zaslon

Zaslon, ki ga uporabljata XS in XS Max, je izvrsten. Apple je le leto dni nazaj začel uporabljati OLED tehnologijo, kar je bil nedvomno korak v pravo smer. Resoluciji 1125 x 2436 oz. 1242 x 2688 pri večjem modelu morda res nista primerljivi z najnovejšimi Samsungovimi napravicami, a razliko brez uporabe lupe res težko opazimo. Slika je ostra, kontrast OLED zaslona nepremagljiv, barve so žive, a ne preveč poudarjene, svetlosti pa bo dovolj tudi za najbolj sončne dni. Kot dodatek je tu še podpora za HDR10 standard in TruTone, ki uravnava belino glede na svetlobo iz okolja. Marsikoga bo pri telefonih XS in XS Max zmotila predvsem zareza na vrhu zaslona, a mene dodatek kontroverznega “notcha” ni motil; na del črnine sem se kmalu navadil in ga brez težav odmislil.

Notch – cena za Face ID

Če je “notch” cena za uporabo Applovega Face ID-ja, jo z veseljem plačam. Ne pretiravam, če povem, da me je Face ID naravnost navdušil. iPhone XS ni prva naprava, ki sem jo preizkusil in omogoča prepoznavanje obraza, me je pa Applov način nedvomno najbolj prepričal. Zanesljivost, hitrost in praktičnost so tri besede, s katerimi bi lahko opisal Face ID. Ko telefon zbudimo, nas prepozna in pokaže obvestila, ki so bila prej skrita. Če ga želimo odkleniti, podrsamo in že se znajdemo na domačem zaslonu. Celoten postopek je tekoč in deluje z očali, na soncu in v temi; edina stvar, ki je Face ID zmedla, je bilo sonce, ki je svetilo direktno v zaslon. Po mojih izkušnjah Face ID deluje celo bolj zanesljivo od Applovega Touch ID-ja, ki ga večina pri novih iPhonih pogreša.

Zanseljivost in hitrost Face ID-ja sta me naravnost navdušila.

iOS – konservativen in zanesljiv

Podobno kot uporaba Face ID-ja je tekoča, zanesljiva in predvidljiva tudi uporaba telefona. iOS 12, ki ga iPhone XS poganja, je tak, kot bi od Appla pričakovali – estetsko dodelan, tekoč, stabilen in konservativen. Apple se drži tradicije in uporabnka na domači strani omeji na mrežo ikon, ki jih niti ne moremo povsem prosto razporediti. Nastavitve so pregledne, a ne omogočajo skoraj nikakršnega estetskega prilagajanja; nobenih temnih načinov, nobenih tem. Spreminjanje ozadja, premikanje ikon in spreminjanje postavitve hitrih nastavitev je bolj kot ne vse, kar nam iOS pusti prilagajati.

A skorajšnjo pustost odtehta tekoče delovanje. Hitrost, ki jo ponuja Applov A12 čip v navezi s štirimi gigabajti RAM-a, bo zadovoljila še tako zahtevnega uporabnika. Ne gre spregledati še dejstva, da so vse aplikacije občutno bolje optimizirane za iOS kot za Android, kar je opazno predvsem pri različnih aplikacijah socialnih omrežij, ki uporabljajo kamero (Snapchat, Instagram…).

Življenjska doba baterije ni nič posebnega. Velik zaslon in zmogljivo drobovje bodo iPhona XS do večera skoraj gotovo izčrpali. Večji brat je na tem področju zmagovalec, saj mu precej večja baterija omogoča, da se bo ob zmerni uporabi prebil še čez del naslednjega dne. Nobeden od njiju pa na tem področju ne bo pobral nobenih nagrad; te ostajajo v rokah Androidne konkurence.

Kameri, ki navdušita

Lagal bi, če bi rekel, da me je kamera novih iPhonov pustila ravnodušnega. Dvojček širokokotne in “telephoto” kamere je sposoben ustvarjati posnetke, ki so preprosto osupljivi. Barve so žive, a ne preveč poudarjene, slike so pri 12 MP ostre in jasne, še najbolj pa me je presenetil dinamični razpon, ki je naravnost navdušujoč. Na “telephoto” kamero sem sicer kmalu pozabil, sem se pa res zabaval s portretnim načinom, ki nam po novem omogoča, da stopnjo zamegljenosti uravnavamo po tem, ko smo sliko posneli. Glede na prejšnje različice je občutno boljši pri zaznavanju robov in dodajanju “boke”, ki marsikdaj res spominja na to, ki bi jo ustvaril pravi DSLR.

Nova iPhona ustvarjata čudovite posnetke
Nočni posnetki so sicer dobri, a zbledijo v primerjavi z določeno androidno konkurenco (khm, Huawei in Google).

Zajem videa brez težav pomete s prav vso konkurenco, omogoča pa snemanje 4K pri 60 sličicah na sekundo in snemanje FullHD pri neverjetnih 240 sličicah na sekundo – impresivno. Še najslabši so nočni posnetki; medtem ko konkurenca izkorišča programske trike za umetno posvetlitev posnetkov, je Apple na tem področju klecnil – posnetki v temi so le redkokdaj primerljivi s Samsungovimi, Huaweijevimi in Googlovimi pametnjakoviči.

Še najbolj so me navdušili portretni posnetki.

Vse lepo in prav, ampak cena?!

Jasno je, da sta iPhone XS in iPhone XS Max dodelani napravi. Na prav vseh področjih sta vsaj solidna, na nekaterih (kamera, zmogljivost, Face ID, izdelava) pa dobesedno navdušita. Ali sta vredna napihnjene cene, ki jo zanju želi Apple, je odvisno od tega, kako zelo ste navajeni na Applov ekosistem in njihovo predvidljivo dodelanost. Če bi ocenjevali surove specifikacije, bi namesto najnovejših iPhonov brez težav priporočil kako cenejšo napravo iz Androidnega tabora.

A v tem primeru je treba pogledati nekoliko globje; na trgu boste res težko našli napravo, ki ponuja tako visok nivo na tako širokem spektru področij. Ni težko najti pametnega telefona, ki na določenem področju iPhona XS (Max) prekaša. S10 ima boljši zaslon. Pixel 3 lažje prilagodljivo programje. P30 Pro boljšo kamero. Mate 20 Pro občutno boljšo baterijo. A prav nobena od teh naprav ni vsaj dobra na vseh področjih. In zato sta iPhone XS in iPhone XS Max klasika. Za tiste, ki imajo radi predvidljivo in na nobenem področju ne želijo sklepati kompromisov.

Viri slik: Apple, Gigazine

 

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)