iPhone XR – “dostopni” iPhone

Vsi vemo, da je Apple dvanajstega septembra v Cupertinu predstavil nove modele iPhonov. Pregrešno draga iPhone XS in njegov večji brat XS Max sta na las podobna lanski različici in prinašata nadgrajen Face ID, posodobljene specifikacije in boljšo kamero z naprednejšim portretnim načinom, v katerem bomo odslej lahko sami nadzirali količino umetne boke. Ker se cena za manjši XS ni glede na lansko leto prav nič spremenila in ostaja pri dolarskem tisočaku (v evropi z davkom še več), XS Max pa stane še sto zelencev več, so se v Cupertinu odločili še za splavitev cenejšega modela iPhone XR, ki naj bi nadomestil dostopnejše modele (iPhone 8 oz. 8 Plus).

Kaj torej lahko dobimo za 750 dolarjev, kolikor iPhone XR stane? Izkaže se, da precej. Strojne specifikacije so identične, prav tako se XR ponaša z enakim nadgrajenim Face ID-jem, ki ga najdemo v dražjih modelih. Odpovedati se bomo morali OLED zaslonu v visoki resoluciji (XR ima LCD zaslon resolucije 828×1792) in dvojni kameri, čeprav bo XR tudi z enojno znal ustvariti umetno boko v portretnem načinu. Zelo zanimive so tudi barve, saj je poleg klasičnih črne in bele na voljo še v modri, rumeni, oranžni in rdeči (product red). Zanimivo manjka zlata, v kateri bosta po novem na voljo XS in XS Max.

“Dostopni”?

Čeprav naj bi bil XR s ceno 750 dolarjev “dostopni” iPhone, je to še vedno ogromno denarja. Za te s tanjšo denarnico je Xiaomi malo pred predstavitvijo novih iPhonov predstavil novi Pocophone F1. Ta za 450 zelencev manj obljublja primerljivo uporabniško izkušnjo. Gre namreč za izredno ugoden androidni telefon, katerega posebnost je Qualcommov vrhunski procesor 845. Tega najdemo v večini paradnih konjev, predstavljenih to leto, tudi v Note-u 9, ki stane tisočaka. S ceno 300 dolarjev je tudi precej cenejši od kitajskega OnePlusa 6, ki je doslej veljal za kralja dostopnejših pametnih telefonov z izvrstnimi specifikacijami. Mnogi so Pocophonu že pripisali naslov novega OnePlusa. Ta je pred leti na podoben način pretresel tržišče s tristodolarskim vrhunskim pametnjakovičem. Žal so se cene OnePlusovih napravic z napredovanjem iz generacije v generacijo korak za korakom večale in že presegle petsto dolarjev. Pocophone je tako na dostopnem tržišču dobrodošla in še kako pomembna osvežitev.

Res je, da v primerjavi z dražjimi pametnimi telefoni Pocophonu F1 zmanjka na nekaterih področjih; kvaliteta izdelave, na primer, je eno od bolj očitnih. Če se Applov “dostopni” XR lahko pohvali z aluminijem in steklom, je Pocophone F1 obsojen na plastično ohišje; ogromna razlika v ceni se pač mora nekje poznati. Tudi kamera se z najboljšimi pač ne more kosati, barviti MIUI pa utegne odgnati nekaj kupcev. Kljub temu je že samo dejstvo, da izvrstne specifikacije (še enkrat, Snapdragon 845), dober FullHD zaslon in ogromna 4000mAh baterija stanejo le tristo dolarjev, navdušujoče. Morda nas Apple s svojim “dostopnim” modelom pač malo vleče za nos. Morda.

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

3 misli o “iPhone XR – “dostopni” iPhone

Komentarji so onemogočeni.