IBM kupil Red Hat

V svetu je minulo nedeljo odjeknila vest, da bo IBM kupil odprtokodno podjetje Red Hat. Kupčija, ki bo znašala vrtoglavih 34 milijard dolarjev, bo IBM-u omogočila, da bi izboljšal in utrdil svoj položaj v svetu oblačnih storitev.

Podjetje Red Hat je računalniškemu svetu poznano predvsem po svoji distribuciji operacijskega sistema Linux, poleg tega je od aprila 2016 drugi največji kontributor k programski opremi Linuxovega jedra med vsemi podjetji – takoj za samim Intelom [1]. Njihova distribucija je namenjena predvsem za strežnike in večina svetovnih strežnikov uporablja predvsem Red Hat-ovo distribucijo Linuxa. Kljub temu, da večina komercialnih računalnikov ne uporablja Linux-ov za svoje operacijske sisteme, je zgodba pri strežniški programski opremi popolnoma drugačna. Tam prednjači Linux in ni videti, da bi lahko v bližnji prihodnosti dominacijo Linuxa kdorkoli omajal. Ker je internet vse pomembnejši in število strežnikov raste, poleg tega pa so iniciative o varnosti podatkov vse močnejše, lahko kmalu uvidimo, da je lahko prodajanje in vzdrževanje strežniške opreme zelo donosen posel.

Pri IBM-u verjamejo, da se jim bo nakup podjetja Red Hat v prihodnosti še kako obrestoval, saj njihov direktor Ginny Rometty pravi, da je večina današnjih ponudnikov oblačnih storitev šele na 20 % svoje »oblačne poti«, naslednjih 80 % naj bi bilo tistih, ki bodo ponudile pravo vrednost in nudile veliko rast.

IBM-ov nakup Red Hat-a je zgolj še eden izmed mnogih nedavnih nakupov velikih tehnoloških velikanov kot so Google, Microsoft in Amazon. Minulo poletje je Microsoft objavil vest, da so s sinonimom za odprtokodne projekte GitHub-om sklenili kupčijo in podpisali pogodbo za Microsoftov prevzem podjetja. Kot vidimo se kaže trend, ki počasi že oblikuje svet prihodnosti, saj se zdi, da bodo velika multinacionalna podjetja želela imeti pod nadzorom prav vse, kar bo lahko prišlo pod njihove roke. Prihodnost je negotova.

Viri:

Komentarji
Žan Magerl

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.