IBM je naznanil 50 kubitni kvantni računalnik

Področje kvantnega računalništva odpira nove možnosti, ti računalniki naj bi bili namreč neprimerljivo zmogljivejši od trenutnih klasičnih digitalnih računalnikov. Določene probleme, ki bi danes računalnikom vzeli leta, bi kvantni računalniki rešili v nekaj sekundah. Do sedaj še ni prišlo do uspešnega razvoja zmogljivega kvantnega računalnika, a IBM naj bi bil na pragu odmevnega odkritja.

Na IEEE Industrijskem srečanju o prihodnosti računalništva v Washingtonu D.C. je v petek, 10. 11. 2017, IBM naznanil razvoj kvantnega računalnika, ki bi za računanje imel na razpolago 50 kubitov. To postavlja IBM v sam vrh razvoja kvantnih računalnikov, saj je to daleč največji in najbolj zmogljiv kvantni računalnik doslej.

IBM-ov laboratorij.
Vir slike

Kvantni računalniki delujejo po popolnoma drugačnem načelu, kot klasični digitalni računalniki, saj namesto bitov, ki jih predstavljajo 0 in 1, uporabljajo kubite, ki so lahko 0 in/ali 1 hkrati. To omogočajo posebne lastnosti kvantnega sveta, kot sta na primer kvantna superpozicija in kvantna prepletenost. Iz tega sledi, da je tudi hitrost nekaterih računskih postopkov veliko boljša od hitrosti najboljših superračunalnikov tega sveta.

IBM-ov direktor za umetno inteligenco in kvantno računalništvo Dario Gil, ki je svetu tudi sporočil to vest je dejal: »Smo res zelo ponosni na to, saj je res velikanski dosežek«.

Prihodnost je svetla, saj je IBM-ova ekipa resna in zagnana, da rešijo eno najbolj težavnih problemov moderne dobe računalništva. IBM tudi že ponuja storitve kvantnega sistema, ki ga lahko njihove stranke uporabljajo preko oblaka.

To je zgolj še ena izmed številnih prelomnic na področju kvantnih računalnikov, saj se dosežki kar vrstijo. Kanadsko podjetje D-Wave je že razvilo dva kvantna računalnika, ki ju sedaj uporabljata NASA in Google, Intel je naznanil 17-kubitni čip, Kitajska pa že dlje časa razvija kvantni satelit, s katerim je dosegla že številne uspehe. Žal so resne aplikativne rabe še vedno leta daleč, a lahko bi rekli, da smo na pragu prave kvantne računalniške revolucije.

Vir:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.