Tehnologija Hyperthreading

Hyperthreading tehnologija je na procesorjih družine Intel prisotna že več kot 10 let. Koliko od vas pa dejansko ve, kaj to sploh je?

Procesor deluje na principu procesiranja ukazov, kjer sprejme podatke za procesiranje. Nato te podatke izvede in sprejme nove. To se ponavlja toliko časa, dokler računalnika ne izklopimo, saj je procesor vedno aktiven. Na enkrat lahko sprejme le določeno število podatkov, saj ima vsak procesor omejeno število virov, kot so: število jeder, hitrost takta, število niti ipd. Če ima procesor na voljo več jeder, lahko na enkrat procesira večje število podatkov. Vzemimo za primer človeka. Človek lahko naenkrat jé samo toliko hrane, koliko je lahko vstavi v svoja usta. Če pa bi imel več ust, bi lahko več jedel. Tako delujejo procesorji, ki imajo več jeder. Zaradi časovnih in finančnih faktorjev pa ta pristop ni vedno mogoč.

Hyperthreading (HT) to težavo reši tako, da procesorju zapolni čas, ko bi ta sicer čakal. Za primer zopet vzamimo osebo, ki jé. Namesto, da čakamo, da končamo s hrano, ki jo imamo v ustih lahko z drugo roko pripravimo nov zalogaj in tako prihranimo čas, ko bi sicer morali čakati. Procesor in pametno dodeljevanje časa poskrbi, da procesor nikoli ne čaka na naslednji ukaz in je vedno v stanju aktivnosti. Pri procesih, kjer je aktivno samo eno jedro, je prednosti dokaj malo v primerjavi s procesorji, ki HT-ja ne uporabljajo. Situacija pa je seveda drugačna pri procesih, ki lahko izkoristijo več jeder. Tu se lahko procesi v kombinaciji z več jedri in HT-jem zelo pospešijo. Taki procesi so na primer: video produkcija in izvajanje v 3D prostoru.

Video urejanje je zelo dober primer za HT. Ko procesor procesira videoposnetek in je trenutno pri prvi sliki, je lahko naslednja že v vrsti za obdelavo, saj je video že posnet. Procesorju tako ni potrebno ugibati, kaj se bo pojavilo v naslednji sliki, saj mu je celoten posnetek že znan. Drug primer je sama uporaba računalnika. Medtem, ko eno jedro skrbi za programe v ozadju (Skype, antivirusna programska oprema, predvajanje glasbe), se lahko druga jedra posvetijo poganjanju iger ali drugim programom, ki jih uporabnik trenutno uporablja.

Pomembno je omeniti, da fizično povečanje število jeder ni enako kot HT, saj je HT deluje bolj kot pameten načrt, ki zna procese veliko bolje organizirati in izvesti. Samo število jeder pa bo vedno bolje izvajalo procese in tako posledično povzročil hitreje izvajanje programov ter delovanje računalnika.

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.