Huawei P30 Pro – revolucija mobilne fotografije

Huawei je nedavno v Parizu predstavil letošnja paradna konja, telefona P30 in P30 Pro. Lanski P20 Pro je bil s tremi kamerami prvi “mainstream” telefon, ki je prinesel tretje tipalo, od takrat pa so sledili mnogi drugi. Tudi letos so pri kitajskem velikanu fokus novih napravic usmerili prav na to področje. In s pomočjo velikana Leica, ki naj bi poleg zvenečega imena tudi sodeloval pri njihovih fotografskih inovacijah, jim je res uspelo pripraviti nekaj posebnega. Spoznajte Huawei P30 Pro, letošnjega prvaka na področju mobilne fotografije.

Na prvi pogled sta P30 in P30 Pro precej podobna lanskim modelom. Dimenzije in oblika morda res spominjajo na starejša modela, a je že glede na velikost fotografskega modula na zadnji strani očitno, kam so usmerili večino truda. P30 ima tri fotografska tipala, različica Pro pa ima poleg treh kamer še ločen “time-of-flight” senzor. In česa so nove kamere sposobne? Na kratko: skoraj vsega.

Glavna kamera – rumena namesto zelene

Glavna kamera P30 Pro-ja ima razkošnih 40 milijonov pik in široko odprto zaslonko pri F/1,6. Posebnost glavne kamere je v tem, da so se pri Huaweiju (in Leici) odločili, da namesto zelenih “subpikslov” uporabijo rumene; ostale kamere prisegajo na kombinacijo RGGB; en piksel sestavlja rdeči in modri “subpiksel” ter dva zelena, Huawei pa je v P30 (Pro) zelene “subpiksle” zamenjal z rumenimi (RYYB). Rezultat spremembe naj bi bil, da je senzor po novem sposoben zajeti kar 40% več svetlobe. Posledično se občutljivost ISO P30 Pro-ja povzpne do neverjetnih ISO 409600 (!), cenejši P30 pa se ustavi pri ISO 208800. Zahvaljujoč tem številkam so nočni posnetki novih aparatov odlični; tudi v popolni temi znata P30 in P30 Pro ustvarjati dobre posnetke, čeprav je bilo to dolga leta rezervirano za “prave” kamere z večkrat večjimi tipali.

Zakaj bi se zadovoljili z eno goriščno razdaljo, če imamo lahko tri?

Inovativna glavna kamera pa je šele začetek. Obe napravici po novem ponujata tudi ločeno “ultraširoko” kamero. P30 Pro “navadnega” brata premaga v številu megapikslov (20MP proti 16MP), zaslonka pa je enaka pri obeh (F/2,2). Še najzanimivejša pa je vključitev “telephoto” kamere. Ta pri obeh premore osem megapikslov in optično stabilizacijo slike, razlika pa je v goriščni razdalji; če “navadni” P30 glede na glavno tipalo sliko lahko “optično” približa trikrat, lahko P30 Pro sliko približa kar petkrat. In to brez uporabe digitalne povečave! Zanimivo je tudi, kako so pri Huaweiju petkratno optično povečavo dosegli. Kamero, ki to omogoča, so poimenovali “periskopska kamera”. Vsi optični deli so pred senzorjem globoko v telefonu, svetlobo pa dobijo prek ogledala, ki jo odbija.

Četrta kamera, ki jo premore le P30 Pro, je “time-of-flight” senzor. V podrobnosti kako deluje, sem se poglobil v tem članku, na kratko pa četrto tipalo močno pomaga pri portretnih posnetkih in sodeluje pri nekaterih AI funkcionalnostih. Po prvih ocenah se nova aparata odlično obneseta pri fotografiranju, medtem ko sta manj močna na področju videa (ta je Huaweijeva dolgoletna hiba). Preden podam končno oceno, si želim novi napravici preizkusiti. Vse pa kaže na to, da je kitajski velikan spet navdušil.

Vir slike: 9to5Google

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)