Huawei P20 Pro TEST: trojna kamera in soliden telefon

Kitajski Huawei je v zadnjih letih doživel strmo rast. Cenovno dostopne telefone, ki so predstavljali glavni razlog za vzpon tega kitajskega velikana, so začeli nadomeščati dražji modeli, ki so zaradi zanimivih funkcij in dodatkov šli zelo dobro v prodajo. Sodelovanje s fotografskim velikanom Leica jim je dodalo celo prestižen prizvok, medtem ko je njihov oblikovalski team več kot očitno precej časa namenil temu, da so se Huawei telefoni prelevili iz generičnega kosa kovine, plastike in stekla v dizajnersko dodelane kose tehnologije. Seveda so največ truda vložili prav v vrh svojega paradnega konja, ki ga predstavlja tudi Huawei P20 Pro, ki smo ga na test dobili tokrat.

Huawei P20 Pro predstavlja sam vrh letošnje Huaweijeve ponudbe in je hkrati najdražji izmed treh letos predstavljenih telefonov serije P: dostopnega P20 Lite, “navadnega” P20 in prestižnega P20 Pro. P20 Pro že po velikosti hitro ločimo od cenejših modelov. S 6,1 palčno diagonalo zaslona je namreč opazno večji od “navadnega” P20 in ugodnega P20 lite, ki oba v diagonalo merita okoli 5,8 palca. Je tudi edini od trojice, ki se lahko pohvali z AMOLED zaslonom in 4000 mAh baterijo, najzanimivejša razlika pa se nahaja na zadnji strani aparata. Na modelu Pro tu namreč najdemo kar tri fotografska tipala, ki v tandemu uspejo ustvariti zelo zanimive rezultate. 

Dizajn

Sicer celotna P20 linija vizualno ni ravno najbolj unikatna. Na vseh treh modelih najdemo namreč kontroverzen izrez (“notch”), ki je zaščitni znak takorekoč vseh kitajskih in nekitajskih pametnjakovičev, predstavljenih v letošnjem letu. Ker ima P20 Pro pod zaslonom konkretno obrobo, na kateri se nahaja čitalec prstnih odtisov in tipka za upravljanje v enem, je uporaba izreza na vrhu precej vprašljiva. Verjetno je pač, da so se zanjo odločili predvsem zaradi “futurističnega” izgleda, s katerim se, kot večina drugih, trudijo privabiti kupce. Morda jim je še najbolje uspelo z barvo. P20 in P20 Pro sta namreč na voljo v izredno zanimivi “twilight” barvi, ki se glede na svetlobo preliva iz modre v vijolično in pri tem ustvari privlačne vizualne učinke, ki bodo nedvomno privabljali poglede. Ker je bralnik prstnih odtisov na sprednji strani, je zadnja stranica prazna, lepo pa jo popestrijo tri vertikalno postavljene kamere in v isto smer obrnjeni napisi, ki oglašujejo fotografsko inovacijo v notranjosti. Model Pro je tudi edini od trojice, ki se lahko pohvali s certifikatiom IP67, kar pomeni, da dvojni bralnik SIM kartic ob strani obdaja obroček iz gume, ki preprečuje vdor prašnih delcev in vode v notranjost. Morda je bila IP oznaka tudi izgovor za to, da so izpustili vhod za slušalke, ki ga lahko najdemo na najcenejšem “Lite” modelu, česar nikakor ne odobravam.

Zaslon

Na 6,1 palčni površini se razteza FullHD+ AMOLED zaslon, ki ga krasi izrez na vrhu. Je zelo svetel in bo dobro opravil svojo nalogo, a bi glede na cenovni rang aparata vseeno raje videl QHD resolucijo. Na izrez na vrhu se da hitro privaditi, za kar poskrbijo tudi številni programski triki, ki območja okoli izreza ne bodo nikoli napolnili z vsebino, razen če jim to v nastavitvah izrecno dovolimo. Zaslon se ponoči da zadovoljivo zatemniti, dobrodošla je tudi vključitev avtomatskega večernega preklapljanja na toplejše barvne tone, s čimer naj bi izboljšali kvaliteto spanca. Seveda so na voljo tudi različni barvni profili, s karerimi lahko ročno uravnavamo nasičenost barv in ustvarimo sebi všečno sliko. Sam se s tem nisem ubadal, saj so me žive in kontrastne prednastavljene barve, ki jih pri Huaweiju še poudarijo z izbiro tovarniških ozadij, prepričale. Precej bolj me je razočarala kvaliteta stekla, ki zaslon pokriva. Testiral sem že precej pametnih telefonov, pa se mi v testnem obdobju niti en ni popraskal tako grdo kot Huawei P20 Pro. Vse testne naprave uporabljam brez ovitkov in zaščitnih stekel, a nanje seveda tudi lepo pazim. Žal pri Huaweiju P20 Pro to ni bilo dovolj. V treh tednih sem pridelal več precej grdih globokih prask in tudi kopico manj motečih risov, vse to le od nošnje v žepih in torbah. Če se boste torej odločili za nakup, vam vsekakor svetujem, da prednameščeno zaščitno folijo pustite na telefonu in investirate tudi v konkreten ovitek za zadnjo stran. Zaslon je torej zelo dober, a je uporaba nekvalitetnega stekla pri tako visoki ceni nedopustna.

Huawei P20 Pro s kontroverznim izrezom

Programska oprema

Nenavdušen sem bil tudi nad androidno preobleko EMUI, s katero so pri Huaweiu zamaskirali Android 8.1 Oreo. Živobarvne ikone se da sicer z uporabo tem brez težav zamenjati, prav tako se da znebiti prednaloženega zaganjalnika, ki se precej zgleduje po Cupertinu. Sicer se precejšen del uporabniške izkušnje trudi bolj ali manj uspešno imitirati ameriškega velikana. Precej nezadovoljen sem bil nad zaklenjenim zaslonom, ki privzeto sam od sebe ves čas menja ozadja, nastavitve, ki sicer skrivajo tudi ogromno različno uporabnih nastavitev, pa so precej nepregledne. Pogrešal sem tudi funkcijo ves čas vklopljenega zaslona ali vsaj različice Ambient Displaya. Morda naslednje leto. 

Uporabniška izkušnja

Huawei P20 Pro sicer poganja Huaweiev “domači” procesor Kirin 970, ki v kombinaciji s šest do osmimi gigabajti rama uspe zagotoviti zelo tekočo uporabniško izkušnjo. V testih surove zmogljivosti (benchmark) se sicer uvrsti nekoliko pod letošnjimi paradnimi konji, a se to pri vsakdanji uporabi niti najmanj ne pozna. Tudi v igrah se Kirin 970 odlično obnese, težave se lahko pojavijo le v določenih aplikacijah, ki za ta SoC niso optimizirane. Facebook, na primer, vedno zmrzne, ko želimo približati fotografijo, kar se na drugih, bolj razširjenih platformah, ne dogaja. Takšne nevšečnosti sicer niso preveč pogoste niti preveč moteče, a pri napravi, za katero zapravimo toliko denarja, tega ne bi ravno pričakovali. 

Vgrajenega spomina je 128 ali 256 gigabajtov, kar bi moralo biti dovolj tudi za najbolj zahtevne. S tem se Huawei tudi dobro odkupi za odsotnost bralnika micro SD kartic, ki je na napravah z manj spomina skorajda nepogrešljiv. Navdušen sem bil nad dolgoživostjo baterije. 4000 mAh obljublja brezskrbno uporabo od jutra do večera, dobra optimizacija pa situacijo le še izboljša. Tudi s stalno uporabo mobilnih podatkov, GPSa, bluetootha in visoko svetlostjo boste baterijo res težko izpraznili pred večerom. Odlično, Huawei. 

Kamera

Z besedo ”odlično” bi lahko opisal tudi sistem kamer na zadnji strani telefona. V podrobnosti sem se spustil v tem članku, tu bom le na kratko opisal glavne funkcionalnosti. Huawei P20 Pro ima na zadnji strani vgrajena tri fotografska tipala: prvo, ki pri 40 megapikah in f/1,8 odprti zaslonki ustvarja barvne posnetke pri goriščni razdalji 27 mm, drugo, ki pri isti goriščni razdalji ustvarja 20 MP črnobele posnetke pri f/1,6 in tretje, ki ima goriščno razdaljo 80 mm in ustvarja glede na prvi dve trikrat približane “osemmegapikselske” posnetke pri f/2,4. Vse tri kamere so optično stabilizirane in uporabljajo lasersko ostrenje, telefon pa pri izdelavi posnetkov uporablja informacije iz vseh treh tipal. Tehnične specifikacije so torej odlične, precej nadpovprečni so tudi končni rezultati. Huawei P20 Pro ustvarja svetle posnetke z živimi barvami in zelo dobrim dinamičnim razponom. Z uporabo informacij iz večih tipal je sposoben do petkratne povečave brez izgube podrobnosti, zelo pa se naslanja tudi na umetno inteligenco. Ta naj bi glede na prizor, ki ga slikamo, samodejno prilagodila nastavitve. Res zna aplikacija glede na okolico precej dobro zaznati predmet slikanja, ki ga izpiše tudi na zaslonu, končni rezultati pa so lahko bolj ali manj uspešni. Kamera se namreč zanaša na dobro mero “softverskega” procesiranja, ki sliko rado preostri in konkretno nasiči barve. Končni posnetek je večinoma vizualno zelo privlačen, a hkrati prevečkrat precej drugačen od dejanskega stanja. Kamera tudi samodejno uporabi portretni način, ki je precej prepričljiv, a zaostaja za Pixlom 2 in iPhonom. Bližinski posnetki so zelo dobri, zaradi zelo odprte zaslonke ni težko ustvariti naravne boke. Tudi ponoči zna kamera z nekoliko daljšim časom osvetlitve ustvariti prepričljive posnetke brez uporabe bliskavice. Na voljo je tudi ročni način, ki ga lahko uporabljamo z barvno ali s črnobelo kamero, tako da fotografskim navdušencem zlepa ne bo dolgčas.

P20 Pro zna ustvariti čudovite fotografije

Snemanje videa nikoli ni bila Huaweieva močna točka. Huawei P20 Pro je sposoben ustvarjati solidne videoposnetke do ločljivosti 4K, ki pa se ne morejo pimerjati s kakovostjo fotografij. Stabilizacija ni preveč dobra, je pa pohvalno, da je Huawei vključil napredni sistem upočasnitve posnetka, ki zna v ločljivosti 720p snemati pri 960 sličicah na sekundo. Tako upočasnjeni posnetki so zelo zabavni, a zaostajajo za najboljšimi na trgu (Xperia XZ2 zmore 960 slik na sekundo v boljši ločljivosti 1080p). Sprednja kamera se, tako kot zadnja, naslanja na blagovno znamko Leica, ki sodeluje pri zasnovi, a ne izdeluje tipal. Sprednje tipalo premore 24 megapik, zaslonka je odprta do f/2.0. Posnetki so nadpovprečni, video pa je soliden in se ustavi pri ločljivosti FullHD (Samsung, na primer, že več let ponuja ločljivost QHD). Podobno velja za celotno fotografsko izkušnjo: fotografije so zelo dobre, video pa nekoliko zaostaja. 

Zaključek

Huawei P20 Pro v prosti prodaji stane okoli 800 evrov, manjši P20 brez trojne kamere dobrih sto evrov manj. Gre za zelo dodelan pametni telefon, ki pa na določenih področjih potrebuje še nekaj dela. Barvit uporabniški vmesnik defenitivno ne bo za vsak okus, procesor ima nekaj težav s slabo optimizacijo v določenih aplikacijah, še najbolj neprijetno pa me je presenetilo neodporno steklo, ki to drago napravico pokriva. Po drugi strani je kamera odlična in med popularnejšo ponudbo edina, ki uporablja tri fotografska tipala naenkrat, prav tako se nad vizualno podobo in zaslonom ni za pritoževati, še posebej če vas izrez ne moti. Dolgoživa baterija je še eden od razlogov za nakup, a pred njim prečesajte še drugo ponudbo; v tem cenovnem rangu se najde marsikaj, za skoraj 300 evrov manj pa dobite tudi Oneplusa 6, ki na nekaterih področjih Huaweija P20 Pro celo prehiti. Na koncu bo glavni argument po vsej verjetnosti v trojni kameri, ki je res nekaj posebnega. Kdo lahko petkrat “zumira” s pametnim telefonom, ne da bi pri tem uničil sliko? Tako je, vi. S Huaweijem P20 Pro.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

4 misli o “Huawei P20 Pro TEST: trojna kamera in soliden telefon

Komentarji so onemogočeni.