Huawei P20 Pro in tehnologija Hybrid Zoom

Kitajski Huawei je pred kratkim predstavil telefona P20 in P20 Pro. Novinca sta si na prvi pogled zelo podobna in izstopata predvsem po tanki obrobi zaslona z izrezom na vrhu, ki močno spominja na neki drugi pametni aparat. Poleg večjih dimenzij, večje količine RAM-a, močnejše baterije in zaščitne oznake IP67 različica Pro ponuja še en pomemben dodatek, ki skuša opravičiti dvestoevrsko razliko v ceni: sistem trojnih kamer.

Huawei-evo sodelovanje s fotografskim velikanom Leica je kitajskemu velikanu omogočilo hiter vzpon v sam vrh mobilne fotografske ponudbe. Njihovi pametni telefoni se že zadnjih nekaj let lahko pohvalijo s sistemom dvojnih kamer (barvno+črno-belo tipalo), ki so sposobne ustvarjati navdušujoče fotografije in nekoliko manj navdušujoče, a vseeno solidne videoposnetke. Z modelom P20 Pro Huawei prvič eksperimentira tudi z ločenim tipalom z večjo goriščno razdaljo (80mm), ki omogoča trikratni “zum” brez izgube podrobnosti (omejeno z osmimi megapikami, ki jih tretje tipalo premore). Poleg tega se novi Pro lahko pohvali s 40MP barvnim in 20MP črno-belim tipalom, ki v tandemu ustvarjata posnetke. Vsa tri tipala povezuje tehnika združevanja posnetkov “super resolution”, ki naj bi tudi igrala ključno vlogo pri tehnologiji Hybrid Zoom.

Tehnika združevanja posnetkov “super resolution” ni nič novega. Med drugim jo uporabljajo astronomi, ki z njeno pomočjo omejijo šum in povečajo jasnost posnetka pri slikanju zelo oddaljenih planetov. Huawei jo uporablja že od leta 2013. Ideja je, da se več posnetkov združi v končni posnetek, ki ima manj šuma od osnovnih, je višje resolucije in se ga zato tudi da bolj (digitalno) približati brez izgube podrobnosti. Pri P20 Pro je tako telefon sposoben ustvarjati do petkrat približane fotografije pri resoluciji 10MP, kar je krepko nad omejitvijo tretje, 80mm kamere (ta je sama po sebi sposobna ustvarjati 3x približane posnetke pri 8MP). O tehnologiji Hybrid Zoom ni veliko znanega, a večina domneva, pa pri združevanju posnetkov treh tipal Huaweiu poleg tehnike “super resolution” na pomoč priskoči tudi umetna inteligenca, ki je ena od glavnih poudarkov njihovega “domačega” procesorja Kirin 970.

Zgodnji testi telefona P20 Pro kažejo na zelo dobre približane posnetke pri uporabi vseh treh tipal. Kljub določenim pomanjkljivostim intenzivne digitalne obdelave (slabo definirani robovi, izguba teksture na določenih površinah…) je Huawei s tehnologijo Hybrid Zoom dokazal, da je konkretno približevanje brez večje izgube podrobnosti dejansko izvedljivo tudi na pametnih telefonih. Njihova izvedba z lahkoto prekaša vse sisteme dveh kamer z različnima goriščnima razdaljama (npr. iPhone X in Galaxy S9), zato lahko pričakujemo, da bodo podoben sistem kamer v kratkem posvojili tudi drugi proizvajalci, kar pri Maklusu že nestrpno pričakujemo.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Huawei P20 Pro in tehnologija Hybrid Zoom

Komentarji so onemogočeni.