Huawei P Smart 2019 OCENA VIDEO – “kitajska jajca”?

Telefon, ki smo ga na test dobili tokrat, sliši na ime Huawei P Smart. Gre za zelo ugodno pametno napravo, ki brez vezave telefona stane 250 evrov, z vezavo pa ga dobimo že za manj kot sto. Prav zaradi nizke cene sem bil na začetku precej skeptičen. Nekje v glavi imam namreč še vedno sliko poceni kitajskega telefona izpred nekaj let.

Pred petimi leti ni skoraj nihče vedel, kaj Huawei je. Ko so prišli na slovensko tržišče, so jih mnogi odpisali kot kitajska jajca. Za malo denarja smo sicer res dobili odlične specifikacije, a je bila programska oprema zahodnemu kupcu neprivlačna. Tudi nad kvaliteto izdelave se je marsikdo zmrdoval. Danes je slika drugačna; Huawei meri moči z najboljšimi in krade kupce Applu, Samsungu in LGju. Lani so celo prehiteli Apple in se povzpeli na drugo mesto po številu prodanih aparatov. Zelo so močni prav v višjem cenovnem razredu, a ne smemo pozabiti, da se imajo za svoj hiter uspeh zahvaliti predvsem liniji dostopnih pametnjakovičev, na katere smo zviška gledali pred petimi leti. Kaj pa za ceno »kitajskega jajca« dobimo danes?

Zaslon

Glede na prvi vtis veliko; na P Smartu sem najprej opazil zaslon. Ta je odličen. Skorajda neopazna zareza in res tanki robovi dajejo vtis, da smo za P Smarta dali vsaj dvakrat več. Barve so za IPS zaslon odlične, kontrast presenetljivo dober. Tudi svetlost ni slaba, resolucijo FHD+ pa uporabljajo tudi trikrat dražji telefoni.

Majhna zareza daje P Smartu futuristični videz

Ko sem telefon prijel v roke, sem težko verjel, da se zaslon takega kalibra lahko skriva v tako poceni napravi. Takoj sem pomislil na to, da so kompromise sklepali nekje drugje.

Kamera

Verjel sem, da me bo pri tako dobrem zaslonu nedvomno razočarala kamera. Nečemu se je za dobrih dvesto evrov vendarle treba odreči, kajne? Bil skorajda šokiran, ko sem si ogledal prve posnetke in ugotovil, česa je dvojna kamera na zadnji strani sposobna. Z vklopljenim »AI« načinom dobimo fotografije, ki premagajo celo določene lanske paradne konje. Ostre slike, žive barve in odličen dinamični razpon so z vklopljenim »AI« načinom stalnica.

Kamera Huaweija P Smart 2019 je za svojo ceno izvrstna

Da ne bo pomote – v primerjavi z večino tisočevrskih naprav niso posnetki nič posebnega. »AI« način na primer res ustvari privlačne posnetke, a so barve velikokrat preveč poudarjene in nenatančne. A že samo odličen portretni način, ki brez težav prekaša trikrat dražjo Xperio XZ3, več kot upraviči ceno naprave. Tudi nočni posnetki so me, zahvaljujoč programskim trikom, prijetno presenetili. Še najslabši je zajem videa. Ta je omejen na FullHD resolucijo pri 60 sličicah na sekundo, kvaliteta pa ne bo nikogar navdušila.

Uporabniška izkušnja

Programska oprema kitajskih telefonov se je v zadnjih letih konkretno spremenila. Kričeče barve in kičaste ikone je zamenjal očem prijeten minimalistični dizajn. Nad novo različico EMUI-ja 9.0 (temelji na Androidu 9) nimam večjih pripomb in sem se nanj hitro privadil. Težje pa sem se navadil na zmogljivost P Smarta. Procesor Kirin 710, ki napravico poganja, je namreč v navezi s tremi gigabajti RAM-a precej nepredvidljiv. Nekatere aplikacije se odpirajo zelo hitro, a v drugih, požrešnejših, telefon klecne. Snapchat je odličen primer, saj P Smart med njegovo uporabo včasih povsem odpove. Del krivde lahko zvalimo na slabo optimizacijo, ki so je deležni Huaweijevi procesorji. Za povprečnega uporabnika, ki svoj telefon uporablja za brskanje po spletu, poslušanje glasbe, drsanje po Instagramu in Facebooku ter gledanje Youtuba na odličnem zaslonu, bo P Smart sicer dovolj. Za vse, ki si želijo igranja igric in uporabe zahtevnejših programov, pa priporočam kaj zmogljivejšega.

Izdelava

Huawei pa ni varčeval samo pri strojni moči, ampak tudi pri izdelavi. Spredaj je steklo, zadaj pa plastika. Proti plastiki sicer nimam nič, a bo s svojo majhno težo hitro izdala cenovni razred. V rokah s 160g P Smart deluje skorajda kot igrača. Če plastiko še lahko upravičimo – nedvomno je bolj vzdržljiva kot steklo – je ravno teža nekaj, kar bo marsikoga od P Smarta odvrnilo. Tu so še majhne podrobnosti. Reža za SD kartice in vhod za slušalke sta nedvomno bonus, starejši Micro USB vhod pač ne – po predalu sem spet brskal za kabli, ki sem jih že pred nekaj leti odpisal.

»Kitajska jajca«?

Z manjšimi slabostmi se za to ceno lahko sprijaznim. Kdor išče cenejši pametni telefon, na katerem bo v glavnem spremljal socialna omrežja in delil slike, bo nad P Smartom navdušen. Nižjo ceno izdajata plastična izdelava in omejena zmogljivost. A kljub temu je P Smart z odlično kamero, zaslonom in prijetno programsko opremo res daleč od »kitajskih jajc«, o katerih smo lahko govorili pred nekaj leti. Bravo Huawei!

Poglejte še video, ki smo ga posneli o P Smartu!

Viri slik:

Huawei

Bolha

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)