HDD, SSD in hibridni diski

Vsak računalnik med ostalimi komponentami vsebuje trdi disk. Ti so do danes  doživeli veliko sprememb, če primerjamo 10 let, pa tudi 5, ko so bile stvari popolnoma drugačne. Dandanes so se stvari v predelu napredkov formatov nekoliko umirile, vendar smo doživeli spremembe, kot so same velikosti in pa cena glede na velikost. Trdi diski so postali bolj ugodni in kakovostni. Večina ljudi še vedno uporablja stare HDD (angl. Hard-disk drive), vendar je vse več uporabnikov, ki je izkušnjo nadgradilo z uporabo tako imenovanih SSD (angl. Solid-state Drive).

trdi-disk-hdd

HDD – Hard-disk drives

Trdi diski, ki so z nami že od samega začetka, se uporabljajo v računalnikih že desetletja. Kot posledica se zdaj z besedo trdi disk označuje shramba v računalnikih ne glede na tip. Čeprav so ti diski danes veliko bolj napredni in boljši, kot tisti izpred nekaj 50 let, so še vedno v mnogih pogledih enaki. Za osnovo imajo še vedno magnetne diske skupaj z rotirajočo glavo, ki zapisuje oz. bere po teh s premiki gor in dol, s čimer dobesedno zapisuje 1. in 0. Ta tehnologija je danes že precej ustaljena, zanesljiva in poceni v primerjavi z drugimi formati (SSD). Prav tako so na voljo v velikih kapacitetah, tudi do več deset terabajtov (1TB=1024GB). Načeloma so trdi diski povezani s sistemom preko SATA kabla (angl. Serial ATA) in ne potrebujejo dodatne programske opreme za pravilno delovanje z operacijskim sistemom.

Z drugimi besedami so trdi diski preprosti, prostorni in zelo poceni rešitev za dolgotrajno shrambo podatkov.

Čeprav ti ne dosegajo enako dobrih rezultatov, kot SSD ali pa hibridni diski, dosegajo danes najhitrejši diski tudi do 200MB/s pri branju in pisanju, kjer je dostopnost manjša kot 8 ms. Seveda so te hitrosti v primerjavi s SSD ali pa hibridnimi diski, kot že prej omenjenoin manjše, predstavljajo dokaj solidno razmerje med samo hitrostjo in ceno.

HDD so namenjeni uporabnikom, ki potrebujejo veliko prostora za nizko ceno in solidno hitrost. Prioriteta je na prostoru. Če spadate med ljudi, ki uporabljajo računalnik za brskanje po spletu, branje spletne pošte, urejanje dokumentov, poslušanje glasbe in podobno, so trdi diski odlična rešitev za vas. Toda bodite previdni, da ne pridete v stik s SSD, kajti potem bo prehod nazaj na počasni HDD zelo boleč in trpeč.

solid-state-drive-ssd

SSD – Solid-state drives

V mnogih pogledih so SSD zelo podobni HDD. V obeh primerih jih povežemo v sistem s pomočjo SATA kabla, čeprav že obstajajo diski, ki uporabljajo bolj hitre PCI Express povezave. Sama shramba podatkov je navidezno enaka. Ena izmed večjih razlik je v sami fizični sestavi diskov, saj SSD uporabljajo NAND flash celice, ki ne vsebujejo mehanskih ali magnetnih delov.

Z uporabo teh, lahko SSD doseže veliko večje hitrosti. Ta tehnologija je trenutno najhitrejša, ki nam jo ponuja svet trajne shrambe. Poleg velike hitrosti branja in pisanja podatkov je dostop do teh hitrejši. Kjer trdi diski doživijo vrhunec v branju in pisanju pri pičlih 200MB/s, se pri SSD te meje lahko dvignejo do več GB/s. Povprečen SSD disk pa ima hitrosti približno od 300MB/s in več.

Prednost teh ni le v hitrosti, vendar tudi v sami življenjski dobi in vzdržljivosti. Ker ne uporabljajo mehanskih delov, ki se premikajo, se diski ne morejo poškodovati z vibracijami in fizičnimi premiki. Če klasičen disk po nesreči izpustimo na tla, možnost trajnih poškodb podatkov zelo velika, kjer v enakem primeru pri SSD lahko pričakujemo popolnoma nepoškodovane podatke.

Seveda ni SSD brez svojih pomanjkljivosti. Prva je cena, ki je v primerjavi s HDD veliko višja na GB prostora. Pri slednjem je na GB prostora cena nekaj centov, medtem ko je pri SSD ta nekaj evrov. SSD trpi tudi v predelu kapacitete, čeprav so že na voljo tudi do nekaj terabajtov, je pri HDD to nekaj več deset terabajtov.

hibridni-disk

Hibridni trdi diski

Hibridni trdi diski združujejo HDD in SSD tako, da imamo na enem disku magnetne diske ter NAND flash celice. Podatki do katerih dostopamo zelo pogosto, so shranjeni na hitrejših celicah, drugi pa se shranijo na počasnejše, navadne diske. Prednost uporabe hibridnih diskov je predvsem v dejstvu, da dobimo del hitrosti, cene in kapacitete v enem kosu. Pri delovanju hibridnih diskov ni večjih razlik, če bi ga primerjali s HDD. Večja neopazna sprememba se dogaja v disku samem, saj mora ta pregledati do kateri podatkov dostopamo pogosto in do katerih ne, da jih lahko na podlagi tega razvrsti po svojih diskih oz. celicah.

Poleg diskov je priporočeno tudi, da se poskrbi za optimalno okolje oz. operacijski sistem, ki ga bomo na disk naložili in uporabljali. Več o tej temi si lahk ogledate tukaj.

Viri:
-Google

-YouTube

Wikipedia

 

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.