Google Duplex: umetna inteligenca na višjem nivoju

Na konferenci v Kaliforniji je ameriški Google predstavil svoje napredke v programskem razvoju. Novo različico operacijskega sistema Andoroid, ki nosi oznako P in je na voljo za beta preizkus na marsikateri napravi, pa je zasenčil prihajajoči dodatek Googlovemu asistentu: Googlov projekt Duplex.

Googlov asistent (Google assistant) je slabi dve leti star programski pomočnik, ki se je s Pixlov prve generacije kmalu razširil na vse androidne naprave. Ambiciozen razvoj in sprotno učenje pa sta ga v tem kratkem času prelevila v najbolj konkurenčnega od vseh programskih asistentov, ki jih najdemo na množicam dostopnih pametnih aparatih in v pametnih zvočnikih (Applova Siri, Samsungova Bixby, Amazonova Alexa … ). Kar pa je Google predstavil zdaj, nakazuje na to, da želi ameriško podjetje še bolj uveljaviti svoj nadrejeni položaj na tem področju. Predstavili so namreč asistenta, ki namesto nas opravlja telefonske klice in se dogovarja za stvari, za katere sami nimamo časa ali volje.

Med predstavitvijo se je Googlov asistent samostojno dogovoril za termin pri frizerju in opravil klic za rezervacijo mize v restavraciji, pri čemer oseba na drugi strani ni niti pomislila na to, da se pogovarja s programskim asistentom. Pravilno postavljene pavze, medmeti in intonacija so ustvarili neverjetno prepričljiv vtis, ki je navzoče navdušil.

Pri tem se seveda odpirajo določena neprijetna vprašanja. Ljudje, ki niso vešči socialne interakcije, bodo v prihodnosti s tako naprednim programjem, ki bo na voljo nekaj dotikov stran, imeli na voljo dodaten motiv za to, da se izognejo še kako potrebnim stikom z drugimi ljudmi. V družbo slabo vključeni se bodo tako bržkone še bolj izolirali, če bo njihov digitalni asistent znal bolje od njih opraviti vse potrebne klice in se dogovoriti za vse termine. Vprašanje je tudi, kako bo odreagirala oseba, če bo ugotovila, da se pogovarja z računalniško kodo in ne z resničnim človekom, a ne smemo spregledati tudi pozitivnih lastnosti, ki jih Googlova inovacija prinaša. Poleg navdušujočega mejnika na področju množicam dostopne umetne inteligence duplex namreč osebam, ki same zaradi različnih prizadetosti ali poškodb niso sposobne opraviti telefonskega klica, precej lajša življenje.

Google Duplex je s tehnološkega vidika neverjeten napredek, ki pa prinaša tudi nekaj neprijetnih nejasnosti. Preden se bomo morali v resnici spopasti z njimi, pa utegne preteči še precej vode. Gre namreč za projekt v precej zgodnji razvojni fazi, pogovora, ki smo ju lahko slišali, pa sta nedvomno dva, ki sta pač najbolje uspela. Kljub temu gre za zelo zanimiv projekt, ki se utegne precej hitro znajti tudi na naši pametni napravici.

Priporočamo ogled posnetka, kjer je razloženo kako Google Duplex deluje.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)