Google Pixel 3 Lite – polomija, na katero še čakamo

Vsi, ki se vsaj količkaj zanimajo za pametne telefone, vejo za Googlovo linijo Pixel. In tudi precej teh se strinja, da predvsem letošnji “3 XL” model ni bil, milo rečeno, nič posebnega. Neprivlačen dizajn in strojna podhranjenost (4GB RAM-a v 2018, halo?!) sta marsikoga odbila. Predvsem pomanjkanje RAM-a je povzročilo to, da niti Googlov izvrsten in neonesnažen “softver” ni mogel zaobiti pomanjkanja. Pixel 3 in 3 XL sta sama od sebe zapirala nedavno odprte aplikacije, celo te, ki so predvajale glasbo, hitrost, po kateri so “pixli” sloveli, pa v primerjavi s konkurenco še zdaleč ni več to, kar je bila. Kljub temu mnogi ocenjevalci Googlovih aparatov niso pretirano skritizirali, predvsem zaradi kamere, ki je res najboljša na tržišču. Skoraj vsi pa so se strinjali, da so cene glede na to, kar dobimo, previsoke. In tu se pojavi Pixel 3 Lite.

Zakaj Pixel 3 Lite?

Prav kritiki napihnjenih cen se verjetno skuša izogniti Google s splavitvijo cenejšega Pixla 3 Lite. Govorice o tem, da se bo velikan znova preizkusil v cenejšem rangu, se že nekaj časa širijo po spletu. Glavni adut prihajajočih Googlovih dostopnežev je prav kamera, ki naj bi bila primerljiva s “pravimi” Pixli. In to za okoli 500 zelencev. Cenovno še vedno precej daleč od opuščene linije Nexus, a vseeno korak v pravo smer, kajne? Hm, morda ne. Če je bila že tretja generacija Pixlov podhranjena, potem bo Pixel 3 Lite sestradan otrok. Nove informacije o zmogljivosti prihajajočega srednjerazrednika izdajajo resnično nezavidljiv “performens”; namesto sprva napovedane serije 700 bodo uporabili Snapdragonov procesor serije 600. Da, telefon za pol tisočaka se bo po svoji zmogljivosti lahko primerjal s pametnjakoviči za 200 cekinov.

Nateg?

Prvi pomislek pri šibkejšem procesorju je že sama hitrost delovanja. Da Pixel 3 Lite v Geekbenchu dobi rezultate, ki me spominjajo na mojega dobra štiri leta starega Note-a 4, je res zaskrbljujoče. In če se, ko za telefon damo 200 zelencev, nad občasnim zatikanjem ne moremo ravno pritoževati, se pri napravici za 500 dolarjev lahko. Celo Googlov “softver” precej gotovo ne bo uspel nadomestiti strojnega primankljaja. Ne pozabimo; za podobno ceno dobimo OnePlus 6T, ki po mojem mnenju sicer res ni popoln, a je vseeno nepredstavljivo boljša izbira za ta denar.

Pri cenejšem porcesorju pa se pojavi tudi vprašanje glede sposobnosti kamere. Kvaliteta posnetkov pametnega telefona je v veliki meri odvisna od ISP-ja (Image Signal Processor), ki je pri telefonih del SOC-ja. Cenejši SOC-ji (=”procesorji”) imajo preprosto tudi slabši ISP in s tem manj zmogljivo kamero. Ker bo v Pixlu 3 Lite dokaj nezmogljiv procesor, bo skoraj gotovo tudi sposobnost kamere precej slabša od te v “pravem” Pixlu 3. Telefon, ki svoj uspeh stavi na odlično kamero, bo že v osnovi na tem področju ohromljen. Ni jasno, kako si je svoj načrt zamislil Google, ki se ima za svoje odlične fotografske rezultate svojih telefonov v veliki meri zahvaliti prav odlični (in strojno zahtevni) programski obdelavi.

Že pred predstavitvijo zapečatena usoda?

Pixel 3 Lite uradno sploh še ne obstaja, a lahko na njegov račun že naštejem cel kup kritik. Ostaja seveda upanje, da so vse govorice lažne in da bo Pixel 3 Lite nekaj povsem drugačnega in navdušujočega (ali pa ga morda sploh ne bo). A kot nekdo, ki je upal, da bo tudi megalomanski “notch” Pixla 3 XL samo lažna pricurljana informacija, ne bi stavil na to. Videti je, da bo Pixel 3 Lite precenjen aparat z zanič zmogljivostjo (za svoj denar) in kamero, ki se za to nikakor ne bo mogla oddolžiti. Morda pa me presenetijo, hm.

Vir slike: Android Central

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)