Google in “Ogled slike”

Google se je odločil odstraniti možnost ogleda slike v novem zavihku in s tem tudi gumba “Ogled slike”, ki je to funkcijo omogočal. To pomeni, da bo mogoče potrebnih malce več klikov, če bomo sliko želeli pridobiti.

Razlog za spremembo tiči v sodelovanju z Getty Images, ki so leta 2016 vložili pritožbo, da Google-ovo iskanje slik podpira piratstvo. Sedaj so prišli do dogovora, da lahko spletni mogotec obdrži večletno licenco za uporabo Getty Images slik pod pogojem, da bodo sprejeli in uvedli določene spremembe pri njihovem iskanju slik. In to so tudi naredili.

 

This slideshow requires JavaScript.

Namreč, Google želi biti uporaben in v korist tako navadnim uporabnikom, kot tudi spletnim portalom. Z odstranitvijo gumba so tako ljudje prisiljeni v obisk spletne strani in ogled celotne vsebine, ki je z določeno sliko povezana. Tako so onemogočili nelegalno pridobivanje slik direktno iz iskalnika.

Na Twitter-ju so obrazložili, da so Google-ove slike konec koncev le dodaten vir informacij, ko samo besedilo ni dovolj. In imeti direktno povezavo na mesto, kjer je slika še bolj podrobno razložena in opisana je pravzaprav zelo dobro, ne samo za uporabnike, ampak tudi za spletne strani in imetnike avtorskih pravic.

Ker pa živimo v razvitih časih in ljudje res niso zadovoljni s to novostjo, že obstajajo različne razširitve Google-a, ki funkcijo ponovno omogočijo. Eden izmed njih se enostavno imenuje “View Image” in ga je možno pridobiti kar v spletni trgovini Chrome ali pa na portalu GitHub.

 

VIRI:

Komentarji

Ingrid Mirnik

Ingridine sanje so, da bi se njeno sklanjano ime slišalo normalno.
Navdušuje se nad tehnologijo, športom, psihologijo, sladicami, kavo, hribi, lepimi razgledi, vesoljem,v bistvu nad vsem kar niso špageti.
Je odvisnica od športa, ki ji nikdar ne zmanjka energije. Do cilja pa jo vleče moto: »Hitreje delam, hitreje končam, hitreje bom jedla.«
Ingrid Mirnik

Latest posts by Ingrid Mirnik (see all)

Ingrid Mirnik

Ingridine sanje so, da bi se njeno sklanjano ime slišalo normalno. Navdušuje se nad tehnologijo, športom, psihologijo, sladicami, kavo, hribi, lepimi razgledi, vesoljem, v bistvu nad vsem kar niso špageti. Je odvisnica od športa, ki ji nikdar ne zmanjka energije. Do cilja pa jo vleče moto: »Hitreje delam, hitreje končam, hitreje bom jedla.«