Google ne vidi prihodnosti v upogljivih telefonih. Jo vi?

Google je na področju mobilne telefonije velik predvsem zaradi tega, ker je “njihov” operacijski sistem Android, ki poganja veliko večino naših pametnjakovičev. Trudijo se tudi na področju izdelovanja naprav, a marsikdo od teh, ki se za tehnologijo ne zanimajo zares, niti ne pozna. Pri nas je Pixlov, Googlovih telefonov, manj kot risov v naših gozdovih. Visoka cena, kruta konkurenca in milo rečeno neposrečeno oblikovanje večino kupcev odženejo. Poznavalci in ocenjevalci sicer vedno znova pohvalijo, kaj vse zna ameriški velikan narediti s kamero, zelo všeč jim je pa tudi njihov “softver”. Čeprav je ta vizualno precej drugačen od skoraj vseh ostalih “androidnih” telefonov, so prav od programske opreme, ki jo razvija Google, v veliki meri odvisni skorajda vsi ostali proizvajalci mobilnih telefonov. Ko torej podjetje, katerega programska oprema poganja poganja tako velik del industrije, javno pove, da v upogljivih telefonih ne vidi prihodnosti, je to lahko znak za alarm, kajne?

Rdeči alarm?

Morda. To, da v viziji vseh večjih proizvajalcev ne vidijo prihodnosti, ni spodbudno. Če k temu dodamo še neprepričljiv začetek z Galaxy Foldom, lahko dobimo vtis, da so upogljivi zasloni bolj kot ne le muha enodnevnica. A tako mišljenje je poenostavljanje. Google sicer res trdi, da sami v tehnologiji upogljivih OLED zaslonov ne vidijo prihodnosti, a hkrati to ne pomeni, da svoje programske opreme ne bodo prilagajali potrebam trga. Nasprotno, trdijo, da trdo delajo na tem, da bodo v naslednji različici Androida upogljivi zasloni že v osnovi podprti. Dokler bo trg zahteval upogljive telefone, bodo pri Googlu programsko opremo prilagajali. A tudi to, da trdijo, da že leta istočasno s proizvajalci razvijajo svoj “softver” za upogljive zaslone, pa še vseeno ne najdejo uporabne vrednosti na tem področju, marsikaj pove.

Telefoni so dolgočasni

Telefoni postajajo vedno bolj izpopolnjeni in zato tudi vedno bolj dolgočasni. To se kaže tudi v prodajnih rezultatih; z izjemo Huaweija vsi tehnološki velikani beležijo rdeče številke v številu prodanih naprav glede na preteklo leto. Trg nas je z bliskovitim razvojem razvadil, zdaj pa nenadoma nima na voljo več ničesar, s čimer bi nas prepričal. Bolj kot karkoli drugega so tako upogljivi zasloni poskus, da bi potrošniki spet začeli na veliko kupovati pametnjakoviče. Pomanjkanja “prave” uporabne vrednosti se očitno zaveda tudi Google.

Google ni glavni problem

To pa ne pomeni, da upogljivi zasloni nimajo pravega mesta na trgu; Huawei napoveduje, da se bo tehnologija čez nekaj let razvila do te mere, da bodo “upogljivčki” na voljo že za manj kot tisoč evrov. Za ta denar bi ta nov koncept nedvomno zaživel. Do takrat pa glavna težava upogljivih telefonov ne bo to, da Google v njih ne vidi prihodnosti, ampak to, da so tako pregrešno dragi, sploh za naše razmere. Dveh tisočakov pač ne more upravičiti niti to, da bomo imeli bolj zanimiv telefon od soseda.

Vir slike: TNW

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)