Google Maps in preskok na globus

Zemlja je planet in dom več milijardam ljudem, natančneje 7,53. V preteklosti so ljudje menili, da je Zemlja ravna (nekateri to mislijo še vedno), vendar se je izkazalo, da temu vendarle ni tako. Google Maps je pred nekaj meseci dobil posodobitev. Pri odmiku z miško se spremeni v globus in ne ostane ravna površina, kot smo bili temu priča v preteklosti. Zakaj pa se je Google za to sploh odločil?

Poskusimo sami

Znano dejstvo je, da se pri pretvorbi zemljevida iz krogle na ravno ploskev izgubi pravilna oblika in položaj krajev. Ta poskus lahko opravimo sami. Vzemimo žogo ali kakšen drug okrogel objekt, denimo pomarančo. Na objekt nato narišemo neko podobo Zemlje. Če pomarančo previdno olupimo in poskusimo razgrniti po ravni površini, ugotovimo, da je to zelo težko oz. skoraj nemogoče. To je eden izmed večih razlogov, da se je Google odločil za drugačen način prikazovanja zemljevida.

Mercatorjeva projekcija

Takšni 2D projekciji sveta pravimo Mercatorjeva projekcija. Čeprav je ta stara 400 let in ima veliko pomanjkljivosti pri natančnemu prikazovanju sveta, je bila Googlov favorit. Slednji jo je uporabljal do sedaj, ker je Mercatorjeva projekcija zelo dobra pri ohranjanju stopinj. Te so ključnega pomena pri navigaciji, ki je bila primarna raba Google Maps za zelo veliko ljudi. Prav zaradi te lastnosti so to projekcijo uporabljali tudi pomorščaki, ki so odkrivali svet v 16. in 17. stoletju.

Kot sem že omenil, ima ta projekcija veliko pomanjkljivosti.  Ena izmed njih je sama predstavitev celin. Ker je celoten svet prikazan na ravni ploskvi in je ekvatorska črta točno na sredini zemljevida, dobijo celine zelo nerealne velikosti.

Težave pri Mercatorjevi projekciji.
Težave pri Mercatorjevi projekciji. (Vir YouTube)
Primerjava velikosti Avstralije in Grenlandije
Primerjava velikosti Avstralije in Grenlandije. (Vir YouTube)

Med ostalim so severne in južne poloble zelo razširjene in popolnoma nepravilno prikazane. Bolj smo oddaljeni od ekvatorske črte, bolj so kopenske mase prikazane napačno. Grenlandija je na Mercatorjevi projekciji prikazana veliko večja kot Avstralija. V resnici je Avstralija 3-krat večja. Konec koncev bi običajna projekcija zadostovala, saj je potovanje po arktičnem svetu dokaj eksotično in ljudje v te kraje ponavadi niti ne hodimo.

Boljši računalniki

Tukaj je še mogoče malo manj očiten razlog, zakaj se je Google odločil za pravilen prikaz sveta. Ker je za prikaz globusa potrebna večja računalniška moč, natančneje grafična, si je Google končno lahko privoščil pravilen prikaz, saj ima danes vsak prenosni računalnik veliko več grafične moči za razliko od tistih v letu 2005, ko je bil Google Maps predstavljen svetu. Zaradi visoke grafične zahtevnosti pri mobilnih napravah tega prikaza tam trenutno še nimamo.

Čez čas pa se bodo seveda tudi telefoni razvili do te mere, da bomo lahko končno začeli uporabljati pravilen 3D prikaz naše Zemlje.

Vir:

 

Komentarji
Ivan Srbič

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.