Google AMP – Pospešitev mobilnih strani kot še nikoli

Mobilni internet, ki ga poznamo danes, je prišel zelo daleč. Kljub vsem napredkom pa je prikaz določenih spletnih vsebin še vedno omejen in predstavlja za mobilne naprave dokaj veliko oviro. Od nadležnih reklam, ki zavzamejo celoten zaslon naprave, do počasne hitrosti prenosa podatkov in neprilagojene vsebine za prikaz medijev. Vse to je za končnega uporabnika zelo nadležno.

Vse te težave so med ostalimi pripeljale do razvoja nove tehnologije s strani Google-a in sicer Google AMP oz. Google Accelarated Mobile Pages (slov. pospešene mobilne strani). Sama raba te tehnologije je tu že nekaj časa in deluje brez, da bi se tega uporabniki sploh zavedali. Če na mobilni napravi vpišemo iskano besedo v brskalnik Google, se prikaže pri določenih straneh majhen simbol strele, kar pomeni, da ta stran deluje preko Google AMP.

Naprava ne pride direktno na stran do katere želim dostopati ampak preko posrednika. Ko je stran prvotno ustvarjena, je ustvarjena skupaj s posebno različico te strani (Google AMP), ta je nato poslana v CDN oz. Content Delivery Node (slo. vozlišče za dostavne vsebine), ki je v lasti Googla ter Cloud-Flare-a. Te strani potem pošljejo izbrano stran na vašo napravo z namenom krajšega dostopnega časa. To je le ena izmed mnogih prednosti, ki jih ponuja odprtokodni Google AMP.

Prednost te tehnologije se kaže tudi, ko neka stran potrebuje več časa, da se naloži. V večini primerov razlog tiči v preobremenjenosti strežnika, vendar temu ni vedno tako. Težava je lahko v kompleksni kodi te strani ali pa številu klicanih skript, ki otežijo delovanje in upočasnijo nalaganje. Namesto da se ustvarjalcem dovoli njihov stil strani, se uporabi Google AMP. Ta ima svojo lastno html in javascript predlogo, ki se lahko uporabijo za lažjo postavitev strani, ki bo ustrezala pogojem in zahtevam.

Ena izmed lastnosti, ki jih omogoča oz. preprečuje dizajn, je prevelika velikost aplikacij. Te imajo zdaj omejitve in če smo bili prej priča reklamam, ki so zavzele celoten zaslon, so te zdaj prepovedane oz. se niti ne morejo implementirati, če želijo ponudniki ponuditi uporabnikom hitrejše brskanje po njihovi strani.

Še ena zelo pomembna lastnost Google AMP-ja je sposobnost prepoznavanja pomembnosti posameznih elementov na neki strani. Ta se kaže v hitrosti nalaganja določenih vsebin pred ostalimi. Na straneh, kjer je veliko besedila in slik, se bodo te naložile pred reklamami, zato bodo lahko uporabniki prebrali in brskali po vsebini prej.

Seveda ima AMP tehnologija tudi svoje omejitve. Glede na trenutne implementacije je raba najbolj praktična pri straneh, kjer je veliko besedila in nekaj manjših statičnih slik. To so strani, ki prikazujejo novice, članke in podobno.

Čeprav je ta tehnologija odprtega tipa, je raba v Sloveniji dokaj omejena, saj je odvisno od vozlišč, ki te funkcije in lastnosti podpirajo. Dokler se zadeve ne uredijo se bo raba te nove tehnologije omejila le na ZDA in ostale naprednejše regije, ki so to že implementirale.

Da boste pa lahko po spletu brskali poleg večje hitrosti tudi bolj varno, je na voljo VPN. Kaj VPN je in kako deluje pa si lahko ogledate tukaj.

Viri:

Google
Develeloper Google
The Verge

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.