Galaxy S9 – nesmiselna naložba?

Pred dvema tednoma je Samsung na sejmu MWC v Barceloni predstavil svojega novega paradnega konja Galaxy S9. Gre za precej majhno nadgradnjo lanskega modela, korejsko podjetje pa to leto stavi predvsem na napredni sistem kamer.

To, da so v S9+ končno vgradili dve fotografski tipali, ni nič revolucionarnega (obtem ima navadni S9 na zadnji strani še vedno le eno tipalo). Je pa posebnost glavnega fotografskega senzorja možnost dejanskega mehaničnega prilagajanja odprtosti zaslonke. Tako lahko fotoaparat glede na količino svetlobe, ki je na voljo, preklopi med f/1,5 in f/2,4. Zaslonka se tako samodejno bolj odpre, ko nivo svetlobe pade pod 100 luxov, stopnjo odprtosti pa lahko tudi ročno prilagajamo v “pro” načinu. Čeprav defenitivno gre za inovativno rešitev in je prvič, da se je fizično prilagajanje zaslonke znašlo v kateremkoli paradnem konju, so rezultati prvih testiranj pokazali, da gre bolj kot ne za marketinški trik.

Pomislite – podjetje v svojem promocijskem gradivu ne primerja posnetkov, ki jih uspe iztisniti nova korejska napravica, s temi, ki jih posname S8. Če bi bila razlika očitna, bi se gotovo z veseljem pohvalili z napredkom. Tudi prestavljanje med stopnjama odprtosti zaslonke na posnetkih ne prinaša preveč opaznih sprememb. Seveda so pri f/1,5 nočni posnetki boljši in lahko pri bližinskih opazimo malo več boke, a končni rezultati po tem, ko jih obdela samsungov agresivni algoritem, presenetljivo podobni. Verjetno je ravno zato Samsung vgradil še eno zabavno funkcijo: snemanje počasnih posnetkov pri 960 sličicah na sekundo! Gre za zelo zanimivo lastnost, ki smo jo videli že v lanskih Sonyjevih telefonih, in Samsung si zasluži vse pohvale, da jo je letos vključil. Verjetno se boste počasnih posnetkov metanja kamenja v vodo sicer v kratkem naveličali, a gre za igračko, ki bo vedno ostala na voljo v aplikaciji fotoaparata.

Razen posodobljenih kamer in prestavljenega bralnika prstnih ostisov (ta je zdaj končno na bolj dostopnem mestu), je telefon praktično enak. Seveda ima boljši procesor in nekoliko svetlejši zaslon, a je uporabniška izkušnja zelo zelo podobna. Ker je Samsung s splavitvijo Oreo posodobitve vse aktualne naprave nadgradil na Samsung Experience 9.0, je tudi programska oprema (z izjemo nekaterih ekskluzivnih dodatkov) povsem enaka.

Sam torej ne vidim razloga za naložbo v Galaxy S9. Nasprotno pa je odličen čas za nakup Galaxyja S8 in S8+, ki sta (predvsem rabljena) na voljo zelo ugodno. Če pa S8 že imate, počakajte z nadgradnjo še nekaj časa – tudi 2018 nam obeta kar precej zanimivega.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

2 misli o “Galaxy S9 – nesmiselna naložba?

Komentarji so onemogočeni.