Galaxy S9 in Project Treble – preporod custom ROMov?

Samsung je Galaxy S9 vključil v Googlov Project Treble. Project Treble proizvajalcem omogoča hitrejše splavljanje posodobitev, saj je osnovna specifična koda, ki jo napiše proizvajalec SOC-ov (system on a chip, “procesor”), ločena od androidnega frameworka. Pri posodobitvi imajo tako proizvajalci precej manj dela, saj koda, ki je specifično napisana za dano strojno opremo, ostaja pri posodobitvah enaka in ločena od androidnega frameworka. Ker je treba posodobiti le slednjega, je proizvajalcem SOC-ov prihranjenega precej pisanja kode.

Project Treble pa ne odpira le vrat hitrejšim posodobitvam, ampak omogoča tudi precej enostavnejše grajenje “custom rom”-ov. Spomnimo – Galaxyji so predvsem zaradi neobičajnih Exynos SOC-ov (precej kode zanje ni prosto dostopne) dolga leta predstavljali trd oreh vsem razvijalcem, ki so se odločili spopasti z galaksijo in zanjo izdelati rom, ki temelji na AOSP (Android Open Source Project). Tako so Lineage OS, Resurrection Remix, AOSP Extended, Dirty Unicorns in številni drugi večinoma potrebovali precej časa, preden so se (če sploh) znašli na aktualnem Galaxyju. Hkrati je tudi večina strojne opreme zahtevala precej trdega dela, preden je postala uporabna in stabilna. Ker je Samsung od Galaxyja S7 naprej na vseh različicah, ki jih poganjajo (razvijalcem precej bolj prijazni) Snapdragon SOC-i, začel zaklepati bootloaderje, je zanimanje “developerjev” zanje zamrlo, saj je že sama pridobitev korenskega dostopa (root) zanje postala neverjetno kompleksna.

Žal bodo tudi tokrat tisti z zaklenjenimi bootloaderji in Snapdragon-ovimi procesorji ostali praznih rok, a Project Treble vsem Exynos različicam omogoča enostavno poganjanje neokrnjenega androida (z uporabo Project Treble Generic System Image), pri čemer praktično vsa strojna oprema deluje brez kakršnihkoli dodatnih prilagoditev; izjema je bralnik šarenic, ki v AOSP zaenkrat še ni podrt. Trenutnja stopnja razvoja namiguje na precej lažji in predvsem hitrejši razvoj AOSP rom-ov za Galaxy S9, tako da lahko pričakujemo živahno dejavnost na tem področju.

Za konec bi omenil le še lanski Galaxy S8 (Exynos), ki ni vključen v Project Treble. Do danes je zanj na voljo točno ena različica Lineage OSa, pri kateri Bluetooth, NFC, RIL (zaznavanje sim in povezava v omeržje), kamera, čitalec prstnih odtisov in šarenic, kamera ter wifi hotspot zaenkrat še sploh niso uporabni. Predlanski S7 (edge) je precej bolje podprt, a ima zadnje dostopna različica Lineage-a težave z GPS lociranjem in nepričakovanim ponovnim zaganjanjem. Jasno je torej, da ima Galaxy S9 napram starejšim modelom velikanski potencial. Če strojno gledano S9 glede na S8 ni velika nadgradnja, je videti, da bo novi Galaxy vsaj na področju programske opreme za androidne entuziaste prava poslastica.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Galaxy S9 in Project Treble – preporod custom ROMov?

Komentarji so onemogočeni.