Galaxy S10 – končno nekaj novega!

Samsung velja za proizvajalca, ki si upa na trgu pametnih telefonov na veliko inovirati. Z Galaxyjem S8 so bili eden od najuspešnejših začetnikov trenda tanjših robov, so pionirji na področju ukrivljenih zaslonov, z Galaxyjem S9 pa so prvi uporabili fizično prilagodljivo zaslonko na pametnem telefonu. Videti je, da v letu 2019 s telefonom Galaxy S10 za nas pripravljajo novo nenavadno poslastico – zaslon z okroglim izrezom.

“Ampak jaz sovražim “notche”…”

Preden se razjezite, ker sovražite vse zaslonske izreze, globoko vdihnite in preberite ta članek. Tudi sam preziram lene proizvajalce, ki se jim zdi izrez le eden od poceni načinov, da bi bil njihov telefon videti moderno. Dejstvo je, da so se predvsem manjši proizvajalci v želji po odobravanju trga že praktično v celoti podredili trendu, ki ga je lani v velikem slogu začel Apple. Razlika je v tem, da ima Apple z najnovejšimi iPhone-i dejansko precej dober izgovor za uporabo “notcha” – tanek rob okoli in okoli zaslona. Tega žal ne bi mogli trditi za veliko večino Android-ov, ki se skušajo po tem trendu zgledovati. Če ima telefon pod zaslonom debelejši rob, je uporaba izreza nepotrebna. Pika. Če ga v nekih normalnih dimenzijah sicer brez težav toleriram, me toliko bolj razjezijo pametne napravice, pri katerih je ta izrez enormno velik in imajo hkrati debel spodnji rob. Glede na pricurljane slike Galaxy-ja S10 imam občutek, da je Samsungova rešitev končno ena boljših idej skrivanja sprednje kamere, ki se ne zgleduje po Cupertinu.

Govorice trdijo tudi, da bo imel Galaxy S10 čitalec prstnih odtisov pod zaslonom. Ta naj bi bil ultrasoničen in tako konkretno boljši od trenutne ponudbe. Čeprav imam glede podzaslonskih bralnikov mešane občutke, je njihova uporaba dober korak v smeri pametnih telefonov, ki bodo imeli na sprednji strani samo in izključno zaslon; brez izrezov, robov in motoriziranih kamer. Dokler pa nam tega tehnologija ne omogoča, se bomo morali sprijazniti s takšnimi ali drugačnimi “notchi”. In Samsungov zaslon z majhnim okroglim izrezom za kamero je po mojem mnenju še korak dlje proti temu idealu. Seveda je mogoče, da so novice lažne in da Galaxy S10 take vrste zaslona (še) ne bo imel. Ker pa je južnokorejski velikan na konferenci pred kratkim (poleg upogljivega pametnega telefona) predstavil tudi zaslon s prav takšnim oblikovanjem, ki ga bo drugim proizvajalcem ponudil spomladi 2019, je videti, da je tehnologija nared. Sploh zato, ker bo Galaxy S10 skoraj gotovo predstavljen v začetku prihodnjega leta. Zelo verjetno je torej, da bo Samsung najprej predstavil Galaxy S10, nato pa konkurenci v odkup ponudil svoje zaslone z enako obliko okroglega izreza. Bomo videli.

Vir: Stuff Magazine

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

2 misli o “Galaxy S10 – končno nekaj novega!

Komentarji so onemogočeni.