Fitbit Versa

Kljub predstavitvi nove, najboljše Applove ure ne smemo pozabiti, da je le-ta koristna le za uporabnike iPhonov, saj se ne povezuje z Android telefoni. Morda bo uporabnike Androidov zanimala primerljiva pametna ura Fitibit Versa. Sicer ni tako pametna kot Apple watch, saj z njo ne moremo klicati, pošiljati sporočil in telefona pustiti doma, vendar kljub vsemu omogoča dovolj za boljšo ceno.

Fitbit je letos predstavil novo uro, ki so jo po Fitbit-u Iconic temeljito dodelali in se iz Iconica očitno tudi veliko naučili. Za razliko od velikega, okornega Iconic-a, ki ni primeren za majhna zapestja, je Versa odlična ravno v tem, saj ima manjše ohišje, bolj zaobljene robove in pusti nevpadljiv, a vendar dober vtis.

Fitbit Versa je na videz zelo podobna Applovi uri, a nima krone, temveč tri gumbe. Na dotik občutljiv LCD zaslon ima dovolj dobro resolucijo, da boste z veseljem gledali na uro. Zaslon lahko okrasite s poljubnimi motivi (angl. Watch face), na voljo jih je malo morje, za vsak okus nekaj.

Vir: Fitbit

Ura seveda kaže čas, datum, meri srčni utrip čez cel dan, podrobno analizira vaše spanje, prikazuje porabljene kalorije, prehojene korake in nadstropja. Ima tudi vgrajen merilec vsebnosti kisika v krvi, a za zdaj še ni na voljo. Merite lahko različne aktivnosti kot so tek, planinarjenje, kolesarjenje, joga, hoja, plavanje, tenis, vadba (angl. Workout) itd. ali pa vam aktivnost prepozna ura sama. Na žalost nima vgrajenega GPS-a, zato brez telefona ne boste mogli na tek.

Čez dan vas naprava opozarja, da vsako (prej nastavljeno) uro prehodite določeno število korakov, vse pa lahko spremljate tudi na aplikaciji Fitbit na pametnem telefonu. Prav pride tudi funkcija Relax, ki vas vodi čez vaje dihanja, da se umirite in niste pod stresom. Na podlagi podatkov o bitju srca vam aplikacija tudi napiše v kakšni fizični fizični kondiciji ste in vas primerja z vam podobno populacijo (na primer ženskami, starimi okoli 30 let).

Poleg vsega je na voljo tudi spremljanje menstrualnega cikla, beleženje kilogramov, vnos hrane in vode. Fitbit za aktivnosti in število korakov uporabnike nagrajuje z značkami, ki lahko dodatno motivirajo za še več aktivnosti. Razočarale ne bodo niti najzmogljivejših športnikov, saj lahko dobite tudi značko za 100.000 prehojenih korakov v enem dnevu, kar pa ni lahka naloga.

Prikaz informacij v Fitbit aplikaciji na pametnem telefonu

Če smo v začetku Verso primerjali z Apple uro je smiselno, da tako tudi končamo. Čeprav Versa nima toliko funkcionalnosti kot Apple Watch pa je v prednosti pri zmogljivosti baterije. Dejstvo, da bo treba novo napravo polniti vsak dan lahko od Apple ure odvrne veliko število možnih kupcev, ki bodo bolj zadovoljni z Verso. Ta po uradnih podatkih zmore 4 in več dni delovanja z enim polnjenjem. Po mojih izkušnjah bo to kar držalo, a konstantna uporaba lahko te 4 dni hitro zmanjša na 2. Vsekakor pa lahko ob običajni uporabi (1-2 aktivnosti na dan po do 2 uri, vključena možnost za samodejno prižiganje ekrana, a izključeno samodejno povezovanje) pričakujete 4 dni uporabe.

Ura se sicer hito naploni. Če jo polnite ko greste pod tuš (brez skrbi, z njo se lahko tuširate in plavate do 50 m globine) ali pred spanjem, bo dovolj pol ure in vsak dan boste brez skrbi. Drugače pa bo ura potrebovala skoraj 2 uri, da se bo napolnila do konca, kar spet ni taka stvar. Medtem jo lahko uporabljate tudi kot predvajalnik glasbe, saj omogoča predvajanje do 300 pesmi. Na voljo je v beli ali črni različici, pa tudi kot nadgrajena verzija z možnostjo plačevanja, a ta ne pride poštev v Evropi, saj tu uporabljamo breztično plačevanje, ki je vgrajeno v osnoven model, nadstandarden bo po kljub temu potreben za plačevanje v ZDA. Navadna različica je na voljo za skoraj 200 €, boljša pa 30 € več. S to dobite tudi dodaten pasek, ki ga lahko zamenjate z navadnim.

Fitbit Versa je odlična spremljevalka za vse, ki želite več informacij o svojem zdravju in aktivnosti, hkrati pa ne veste ali kupiti merilnik aktivnosti ali pametno ročno uro. Versa je mešanica obeh svetov, saj lahko nadzira vaše aktivnosti ob tem pa vam prikaže obvestila iz telefona, vreme in omogoča nalaganje različnih aplikacij (kartice za trgovine, mini igre, novice itd.). Vse to je strnjeno v elegantno nevpadljivo uro, ki jo lahko dobite po (za pametne ure) zmerni ceni.

Več o uri si lahko preberete tukaj, na voljo pa so tudi članki o novi Apple uri 4. generacijeGarminu Vivofit 4 in merilniku aktivnost v obliki prstana.

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.