Facebookov Messenger po stopinjah Instagrama

Avgusta letos je Instagram predstavil kontroverzno posodobitev, ki je dodala funkcijo imenovano »Instagram Stories« katera je skoraj identična sistemu, ki ga uporablja popularna aplikacija Snapchat. Če vas zanima več o tej posodobitvi.  Najnovejša novica pa je, da je Facebook, ki je tudi lastnik Instagrama, sedaj spremenil svojo obveščevalno aplikacijo Messenger v skoraj popolno kopijo Snapchata. Osebno pa me najbolj pri vsem skupaj jezi, da smo prišli iz časa inovacij na čas kopiranja tujih uspešnih idej.

Malce zgodovine o vsem skupaj; leta 2011 je bil predstavljen Snapchat, katerega glavna ideja je bilo pošiljanje slik s sporočilom, ki so po nekaj sekundah izginile. Ideja je bila dobra, kar je razlog za izjemno hiter uspeh platforme. Ideja je bila očitno všeč tudi Facebooku, ki je naslednje leto predstavil aplikacijo Poke, ki je delovala na istem principu, ni pa se obnesla. Aprila istega leta so kupili tudi Instagram za kar milijardo dolarjev. Vseeno pa niso obupali nad Snapchatom in njegovim formatom. Leta 2013 so namreč ponudili kar 3 milijarde dolarjev za nakup le-tega. Snapchat je ponudbo zavrnil in takrat se je Facebook očitno odločil, da če ga ne morejo odkupiti ga bodo poustvarili in poskusili uničiti. Najprej so implementirali že omenjeno funkcijo Instagram Stories, ki je bila sprejeta z mešanimi občutki uporabnikov, mnogim ni bilo všeč, da poustvarjajo Snapchat. Le preobrazba Instagrama pa jim ni bila dosti, zato so se odločili še za spremembo Messengerja. Ne bom šel v podrobnost vseh funkcij, ker če uporabljate Snapchat boste vedeli kakšne so. Če jih naštejem le nekaj so to »My Day«, ki je kopija My Storyja na Snapchatu, raznorazni filtri s prepoznavo obraza, možnost pisanja in risanja po slikah in dodajanje nalepk.

Sam menim, da ima Snapchat preveč zvestih uporabnikov, da bi kar propadel čez noč. Kot pa sem že omenil pa me ne skrbi to. Bolj me skrbi in jezi to, da namesto novih funkcij Facebook na socialna omrežja, ki jih ima v lasti dodaja tuje, ukaradene oziroma kopirane funkcije drugih. Ne le da je to (če ima Snapchat vse te funkcije avtorsko zaščitene) ilegalno, spodbuja tudi neoriginalnost, ki je zadnja stvar, ki jo potrebujemo v svetu, ki bi moral strmeti k inovacijam in izboljšavam bolj tradicionalnih stvari.

Slika.jpg


Avtor: N. Leban
Uredil in objavil: L. Srbič
Želiš biti del ekipe MaKLuS? Piši na makluslovenia@gmail.com 
Vas zanima oglaševanje, marketing:maklus.kontakt@gmail.com
December 2016

Komentarji

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.
Matej Hernavs

Latest posts by Matej Hernavs (see all)

Matej Hernavs

Kot večina ostalih najstnikov rad preživlja čas za računalnikom, naj bo to igranje iger ali programiranje. Svoj prosti čas rad posveča tehnologiji in redno spremlja novosti na tem področju. Rad verjame da bo v tej smeri tudi sam uspel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja