eSIM v iPhonu: se SIM reža poslavlja?

Po spletu se širijo govorice, da prihajajoči iPhone ne bo več imel bralca SIM kartic. Komunikacijo s ponudniki mobilnih storitev bo vzpostavljal s pomočjo tehnologije eSIM. eSIM predstavlja “embedded SIM”, kar pomeni, da ima telefon vgrajeno in nezamenljivo SIM enoto.

Ideja je, da uporabnik podpiše pogodbo s ponudnikom in nato s pomočjo tehnologije eSIM storitve uporablja tudi na drugih napravah, ki eSIM podpirajo. Tako lahko s pomočjo telefona, na katerem smo sklenili naročniško razmerje, v isto omrežje povežemo še druge naprave (tablične računalnike, pametno belo tehniko, avtomobile…), ki bodo vse lahko brez fizičnega prostorčka za SIM kartice koristile naše zakupljene enote. To sicer precej poenostavi uporabo večih različnih naprav v istem omrežju, a hkrati prinaša tudi precej neprijetnih vprašanj.

Ključno vprašanje seveda je, kako zahtevna bo menjava med operaterji in kako jo bodo odnesli tisti, ki si želijo “odklenjen” pametni telefon, ki se bo lahko povezal na katerokoli omrežje. S pomočjo vgrajene SIM kartice bodo operaterji namreč precej lažje izkazovali svoj monopol, saj utegne za današnje razmere preprosta menjava SIM kartic postati precej bolj zahteven podvig. Čeprav je eSIM prisotna že v trenutni fazi razvoja mobilne telefonije (uporabljajo jo pri Googlu za dostop do Project Fi), se pri novih iPhonih prvič pojavlja ideja, da bo bralnik fizičnih SIM kartic povsem izpuščen.

Argument za radikalen poseg je želja po še večji količini prostora ohišju. Spomnimo, pred slabima dvema letoma so z istim argumentom “odslovili” ločen 3,5mm vhod za slušalke. Čeprav so takrat to potrošniki sprejeli z odporom, se je v sledečem letu vse več drugih proizvajalcev odločilo za enak podvig. Ali se bo isto zgodilo z bralnikom SIM kartic, ostaja vprašanje. Prav tako še ni jasno, ali naj bi bila tehnologija eSIM na voljo že v letošnjem iPhonu ali v katerem od kasnejših modelov. Možno je, da bomo v nekaj letih okoli hodili z napravami brez fizičnih SIM kartic. Bo Applu uspelo spremeniti trg, kot jim ga je uspelo z odstranitvijo 3,5mm vhoda?

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)