Električni avto brez baterije?

Električni avto brez baterije?

Ali bi kupili električni avtomobil? Ključna faktorja pri odgovoru sta domet in zmogljivost. Pri tem igra glavno vlogo baterija, ki je zelo težka. Volvo rešuje ta problem na zelo inovativen način. S projektom so znanstveniki pri volvu začeli že leta 2013. Cilj projekta je zamenjati večino avtomobilske  pločevine  s posebnimi celicami, ki bi shranjevale električno napetost in nudile večjo varnost.

Baterija je v električnem avtomobilu ključnega pomena. Današnje baterije imajo nizko energijsko vrednost v odvisnosti od teže, prav njihova teža je kriva za slab domet. Druga slabost teh baterij pa je čas potreben, da se ponovno napolnijo. To, kar razvijajo pri volvu, je inovativna rešitev, kako zmanjšati težo avtomobila in pri tem narediti dovolj zmogljivo celico. Te celice so izdelane iz več plasti ogljikovih vlaken in »fiberglassa« . Glavna komponenta teh plošč pa so tako imenovani super kondenzatorji, ti omogočajo hitro polnjenje in hiter izpust energije. Za njih je značilna sposobnost zadržati energijo za dlje časa, ta lastnost in sam super kondenzator sta v fazi ideje. Avtomobili izdelani na tak način so približno 15% lažji kot tisti z navadnimi baterijami. Slaba plat tega koncepta je ta, da so nekateri deli v avtomobilu namenjeni, da se ob trku deformirajo in ublažijo udarec, to bi pomenilo dražje popravilo, saj bi se verjetno poškodovala kakšna plošča. Nevarno pa je že to, da smo obkroženi s celicami , ki bi nas ob trku lahko poškodovale.

Gre za obetavno rešitev, ki rešuje zelo pomemben problem v vse bolj rastoči industriji električnih avtomobilov. Podaljšan domet in hitrejši način polnjenja bi marsikoga prepričala, da se odloči za nakup električnega avtomobila.

 

Komentarji

Latest posts by Robert Radik (see all)

Ena misel o “Električni avto brez baterije?

Komentarji so onemogočeni.