Električne naprave in voda, kaj zdaj?

Elektrika. Z njeno pomočjo poganjamo vse od telefonov do osvetlitve in seveda tudi računalnike. Zato je zanimivo, da se lahko največji napredki v človeški zgodovini uničijo skoraj nemudoma z nekaj kapljicami vode. Ker je voda zelo dobra pri doseganju majhnih prostorov in prevaja električni tok, zaradi raztopljenih ionov, lahko zelo enostavno pride v stik z električnim vezjem v računalniku, telefonu ali pa kakršnikoli drugi električni napravi, ustvari kratek stik, vas pa pusti z zelo drago utežjo. Toda ne izgubite upanja, še vedno lahko rešite svoja dragocena elektronska vezja.

 

Prvi koraki

Če je bila to sladkovodna voda in ne morska voda, lahko vašo napravo posušite še preden pride do trajnih poškodb pri hitrem in odločnem reagiranju, sicer v nasprotnem primeru ne morem obljubiti veliko sreče, kajti morska sol bo v vodi skoraj nemudoma naredila električni stik in uničila vašo napravo na licu mesta. V vsakem primeru pa morate najprej izključiti vsa električna napajanja oz. vse kar poganja električni tok. Torej ne le, da izklopimo napravo iz stenske napeljave, vendar tudi odstraniti baterije oz. notranja napajanja. Le tako lahko popolnoma zaustavimo električni tok in preprečimo poškodbo baterije. Če ta naprava nima električnega napajanja oz. baterije, ki jo lahko odstranimo, potem napravo izklopite.

 

Naslednji korak je odločitev, če so podatki, ki so na napravi, pomembni za vas, saj je v nasprotnem primeru bolje, da naslednje korake prepustite profesionalcem. Sicer pa odpremo našo napravo, koliko jo lahko. Drugače povedano, razstavimo jo na najmanjše možne delce, ki se bodo seveda še vedno dali sestaviti nazaj. Popolna razgradnja ni potrebna, vendar ne škodi, če smo to storili, kajti že čisto mala količina vode je dovolj, da uniči več sto ali tisoč evrov vredno napravo v trenutku. Če ima naprava več vhodov, kot recimo mobilni telefon, ki ima vhode za slušalke (če je še tako zastarel), napajanje ali pa razširitvene kartice, kjer so ti vhodi pokriti s pokrovi, poskrbite, da so ti odprti, ker bo tako sušenje oz. izparevanje vode veliko lažje in hitrejše.

 

Veter in toplota

Recimo, da se je to pripetilo vašemu prenosniku, ki je padel v vodo. Preden storite ta korak je dobro, da odstranite vse podatkovne medije, kot so to trdi diski in te še dodatno razstavite ter posušite. Vedno obstaja možnost, da je kljub nesreči prenosnika, ki je padel v vodo, stanje podatkov nespremenjeno. Ko menimo, da je minilo dovolj časa in smo pripravljeni napravo zopet prižgati jo moramo najprej počistiti in posušiti do konca, saj je še vedno možnost, da so ostale lise od izparevanja ali pa majhni delčki vode. Najbolje je, da uporabimo vir toplote in vetra ali pa kar kombinaco obeh, vendar ne smemo pretiravati. Direktna izpostavljenost soncu ni dobra, kajti ta lahko poškoduje določene dele naprave, kot zaslon, tudi fen za lase je lahko usoden, ker bomo menili, da ni prevroč, ko je že začel topiti dele vezja. Mogoče malo pretiravam toda to se je pripetilo ravno ljudem, ki so to tako menili. Tu je tudi zelo znani pristop riža, kjer napravo potopimo v posodo z rižem, kajti ta absorbira vlago in tako še dodatno pomaga pri sušenju naprave in vpijanju vode. Vendar se na to metodo ne bi preveč zanašal. Prav tako je tu možnost, da se pri tem načinu voda nabere okoli vezja, posuši in tako pusti sledi, ki so še vedno aktivne glede električnega pretoka in tako kljub vsem mukam napravo še vedno ustvari nedelujočo.

 

Alternativne rešitve

Naslednji način, kako se rešimo vode, se mogoče na prvi pogled sliši smešen, saj je rešitev, da napravo, ki je bila rešena iz vode, dodatno zalijemo. Kajti pri sušenju, kot smo že omenili, se lahko pripeti, da se še vedno poznajo sledi vode in tako nismo pravzaprav naredili veliko dobrega, če pa zalijemo naše dele z raztopino alkohola, kot je to izopropanol (nad 90%), bo za seboj povlekel vso vodo, ker pa zaradi svoje lastne sestave ne vsebuje skoraj nič vode, bo po sušenju pustil čisto sled in tako definitivno naredil najbolj čisto možno površino, če jo združimo z drugimi tehnikami sušenja. Tudi ta način ni priporočljiv za vse primere in je bolj mišljen za manjše izolirane pripetljaje, kjer je naprava majhna ali pa le del večje, recimo grafična kartica, kakšno manjše vezje ipd.

 

Na koncu pa vedno zmaga potrpljenje. Ni voda sama, ki povzroči nedelovanje naprave, vendar kratek stik. Zato je dobro, da počakamo vsaj 24h, kar je spodnja meja, preden se sploh odločimo, da napravo skušamo zopet vklopiti. Prav tako je odvisno do kam je voda segla, zato je včasih potrebno čakati tudi več tednov, da se lahko naprava popolnoma posuši in izgubi vso vodo, ki se je lahko nabrala v kotičkih našega aparata.

 

Tako smo prišli do kritičnega trenutka, vklop naprave. Uspeh je odvisen od vašega hitrega reagiranja in pa sreče, saj seveda nikoli ne moreš biti popolnoma prepričan, ko pride do teh reči. V prihodnje pa več previdnosti pri ravnanju z elektroniko in vodo.

Vira:
Android Authority

Wired

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.