Knjižnica v žepu

E-bralniki so kljub začetnemu navdušenju ubrali stransko pot. Če niste navdušeni bralci, ga tako ne potrebujete, če pa morda ste, vas lahko premami tablica, kot je iPad, ki ima še veliko drugih možnosti uporabe. A čeprav lahko tablico položite v roke najstniku, da na njej gleda film ali igra igrice in z njo brskate po spletu, pa je vendarle vredno premisliti ali je za branje najboljša odločitev.

Težava se namreč pokaže kar hitro. Predstavljajte si, da ste ravno začeli brati knjigo, potem pa puf, tablica se zatrese in prikaže se obvestilo, da je prijateljica objavila novo sliko na Instagram. Seveda kliknete in potem še pregledate druge objave, sledi Facebook in preden veste, ste zašli s poti. Želeli ste brati, zdaj pa visite na družbenih omrežjih ali igrate igrice. Nič narobe, a to ni bil vaš namen.

Poleg omenjenega je zaslon tablice manj primeren za naše oči, medtem ko so zasloni e-bralnikov v tem veliko boljši. Prav tako lahko e-bralnik vzamete s seboj na plažo ali za hišo na sonce, pa se ekran ne bo svetil in lahko boste brali brez lesketanja in naprezanja oči.

Vsekakor je e-bralnik odličen nakup tudi, če želite več brati. Zelo enostavno lahko nanj naložite tisoče knjig, ki jih imate vedno s sabo, tako da lahko berete medtem ko čakate v vrsti pri zdravniku ali prijatelja, ki zamuja. Vse kar je potrebno, je, da jo vzamete s sabo. Po drugi strani se lahko udobno namestite doma in ob skodelici kave ali čaja odklopite svet in se vržete v knjigo. Ob tem pa vas ne bo motilo nobeno obvestilo.

Če vas torej zanima nakup e-bralnika ali bi ga mogoče podarili nekomu, ki zelo rad bere ali pa ste le radovedni nad vsako tehnologijo in želite vedeti kakšne so možnosti na trgu, sledi nekaj podatkov o napravah, ki trenutno prednjačijo v industriji.

Vsekakor je najbolj popularna in znana serija Amazonovih bralnikov Kindle, ki ponujajo kvalitetno izkušnjo in ne razočarajo. Najbolj popularen je Kindle Paperwhite. Za svojo ceno ponuja največ in je večini ljudi čisto zadosti. Ima čudovit 6 inčni zaslon z resolucijo 300 ppi, kar naredi branje gladko. Pod zaslonom so vgrajene 4 LED lučke, ki omogočajo branje v temi, več kot dovolj pa je tudi baterije, ki naj bi zdržala do 8 tednov, če na dan berete 30 min. Bralnik ima poleg naštetega 4 GB vgrajenega spomina, kamor lahko spravite več tisoč knjig, na voljo pa je tudi 3G povezljivost, če tako izberete. Na Amazonu ga lahko dobite za 120 €.

Najdražji, a tudi najboljši, pa je njegov brat Kindle Oasis, ki ponuja največ, kar lahko dobite. Poleg odličnega zaslona, ki je enak kot pri Paperwhite-u, ima vgrajenih 6 LED lučk, novejši modeli pa imajo 7 inčen zaslon z enako ostrino. Ima ergonomsko obliko, ki je odlična za enoročno branje, poleg tega pa sta v pomoč gumba, s katerima lahko po straneh listate brez da bi premaknili prst. Pomaga pa tudi hitrejši procesor, ki izkušnjo naredi še hitrejšo. Čeprav je večji, pa je vseeno izredno tanek in lahek, saj tehta 10 g manj kot Paperwhite. Če vas poleg navadnih knjig navdušujejo tudi zvočne, boste navdušeni nad funkcijo, ki omogoča tudi poslušanje knjig. Izbirate lahko med navadno wifi opcijo z 8 GB prostora, wifi z 32 GB prostora ali pa le tej dodate še 3G povezljivost. Najcenejša varianta na Amazonu stane 230 €.

Vir: The Verge

Če vam je vseeno za tehnične specifikacije in želite čim bolj poceni napravo, na kateri lahko berete, je za vas morda Kindle (da, le Kindle). Zanj morate odšteti le 70 €, a ste zato prikrajšani za branje v temi, nima namreč LED lučk. Prav tako ima slabšo resolucijo, kar lahko precej očrni bralno izkušnjo.

S tem zapuščamo Amazonove Kindle, ki so sicer najbolj popularni in imajo na voljo največjo zbirko e-knjig a so po drugi strani omejeni glede formatov datotek. To pomeni, da na Kindlu ne morete brati priljubljenega E-pub formata oz. e-knjige, ki ste si jo morda izposodili v knjižnici (Biblos).

Kobo Glo HD, konkurent Kindla, je odlična izbira, če želite več možnosti, torej več formatov za branje. Kot Paperwhite ima 6 inčni zaslon s 300 ppi, s celo nekaj več piksli, 4 GB spomina in podobno zmogljivost baterije. Močno oglašujejo, da nima motečih reklam kot Kindle, pri katerem je treba doplačati, če jih ne želite. Seveda pa nima na voljo ogromne Amazonove knjižnice in ni vodoodporen. A če vam je pomemba odprtost, ta odličen e-bralnik dobite za 180 €.

Vir :Amazon

Barnes and Noble Nook Glowlight Plus je manjši in lažji kot Kindle Paperwhite, ima enako dober zaslon in 4 GB spomina, a ima manj zmogljivo baterijo in ne podpira Amazonovega MOBI formata. Po drugi strani pa je vodoodporen in ima knjižnico Barnes and Noble, ki je gotovo boljša kot Kobova. Poleg tega ima vgrajen sistem Android, kar pomeni, da si ga lahko prilagodite, namestite različne aplikacije in celo »rootate«. Vsekakor pa velja omeniti, da ni tako odziven kot Kindle. Dobite ga lahko za nekaj več kot 100 €.

InkBook je slovenski e-bralnik, ki ga je nedavno predstavil Biblos, kot napravo za branje izposojenih knjig. Ima Android sistem, kar pomeni, da si lahko namestite tudi konkurenčne aplikacije in njihove e-knjige. Zaslon šepa za ostalimi z ločljivostjo 212 ppi. Ima pa 2, 4 ali celo 8 GB prostora, če izberete prime verzijo, z microSD kartico pa lahko to povečate na 32 GB. Ponuja tudi gumbe ob straneh za lažjo navigacijo. Classic stane 85 €, prime pa 145 €. Ta ponuja tudi osvetlitev zaslona in bluetooth.

Bralnik bo odlično opravil z eno stvarjo za katero je bil ustvarjen: branje. Kateregakoli torej izberete, odločitve verjetno ne boste obžalovali, saj vas bo sam nakup morda prepričal, da več berete. Nihče namreč noče kupovati stvari, ki jih potem ne uporablja.

Radi berete, vendar prisegate na star, prijeten papir? Tukaj si lahko preberete o tem, kako lahko svojo zbirko knjig organizirate.

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.