Dwitter

Ste mislili, da je mnenje na Twitter-ju težko napisati v 140 znakih? Kaj pa, če te omejitve veljajo za pisanje JavaScript odsekov (angl. snippet), ki prikazujejo vrteč se planet ali animirano nebo.

Vse to in še več, je cilj Dwitterja – spletne aplikacije, ki omogoča ustvarjanje, spreminjanje in deljenje izjemno kompaktne kode, ki naredi nekaj kul. Programerska entuziasta Sigve Farstad in Andreas Selvik, sta stran ustvarila kot hobi, sedaj pa stran privablja številne izzivov željne programerje z vsega sveta.

Bilo je izpitno obdobje in želel sem odlašati. A nato sem se spomnil: kaj če bi naredil nekaj, kar bi pomagalo tudi mojim prijateljem pri odlaševanju?

Oba kreatorja sta pripadnika tako imenovanega gibanja »demoscene«. To je gibanje, katerega privrženci se navdušujejo nad izdelavo majhnih programov, ki jih omejuje tako RAM kot procesor. To mnogi vidijo kot sredstvo za izražanje programerskih in umetniških sposobnosti.

Na začetku projekta sta se odločila, da bosta uporabljala jezik JavaScript, kar jima je omogočilo, da raziščeta številne zanimive API-je. Prišla sta tudi na idejo, da bi bila vsa dejanska koda JavaScript odseka vidna v URL naslovu spletne strani. To bi bilo sicer zelo zabavno, a zelo nepraktično za deljenje, saj sta želela ustvariti družabno omrežje, ki bi omogočalo ustvarjanje in deljenje teh odsekov.

Sama kreatorja sta Dwitter uporabila kot svoj stranski projekt, ki jima je omogočil, da sta se učila tehnologije spletnega razvoja, kot so Django in JavaScript. Projekt je odprtokoden in je tako na voljo javnosti. Je vir zabave številnih programerskih navdušencev in številne kreacije so res naravnost izjemne, sploh če pomislimo do so bile napisane z največ 140 znaki.

»Šele ko se soočiš z resnimi omejitvami postaneš kreativen. Prisili te, da se spomniš poti, ki ti omogoča, da obideš nemogoče ovire. «

Najboljši del Dwitterja je to, da se sama skupnost izboljšuje s tem ko preizkušajo omejitve na vse možne načine. Drug drugega hvalijo, skupaj iščejo rešitve ali zgolj občudujejo dela drugih. Sami pravijo, da je samo nebo omejitev, saj vedno obstaja nekdo, ki zna nekaj izboljšati. Lep primer je, ko je skupina programerjev več tednov študirala, kako bi jim uspelo ustvariti vrteči se globus. Kmalu zatem, ko jim je uspelo in so svojo rešitev objavili, pa je že prišla izboljšana verzija z barvo, boljšo natančnostjo ipd. (link)

Kljub temu, da sama avtorja strani nista nič promovirala, je stran dobila veliko pozornosti programerske skupnosti na Redditu in Hacker News-ih. Zgleda, da izzivi v JavaScriptu privabijo številne ljudi, poleg tega pa te reševanje problemov lahko samo izboljša.

Se želite tudi vi preizkusiti v tem izzivu? Potem kar kliknite na Dwitter, če pa ste začetnik in ne veste veliko o programiranju, vam priporočam branje tega članka.

Vir:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.