Chargegate – težave z novimi iPhoni

Vsi že vemo, da je Apple pred nekaj tedni predstavil novo generacijo iPhonov. iPhone X je v novi izvedbi XS dobil nadgrajeno drobovje in novo barvo, medtem ko je iPhone XS Max v bistvu le povečan XS z večjo baterijo. Precej več pozornosti od iPhona XS in XS Max pa je dobil novi iPhone XR, ki večino novih funkcionalnosti ponuja za opazno manj denarja. Medtem ko javnost nestrpno čaka na to, da bo iPhone XR na voljo v Applovih trgovinah (predvidoma novembra), pa novinarji in preizkuševalci natanko preučujejo in preizkušajo dražja modela, ki sta naprodaj že od konca septembra. Pri tem pa so seveda zelo pozorni predvsem na napake. Letos bomo očitno spremljali chargegate.

iPhone XS in XS Max imata težave s polnjenjem, ki so jih mediji poimenovali kar chargegate. Precej uporabnikov se na spletu pritožuje nad tem, da se novi napravici pri polnjenju v mirovanju obnašata precej čudno. Če ju v “standby-u” priklučimo na električni tok, se ne bosta začela polniti, dokler ju iz spanja ne zbudimo z dotikom zaslona ali s pritiskom na gumb za vklop. Tako obnašanje predstavlja težavo npr. pri polnjenju čez noč; če telefon zvečer priključimo in se ga do jutra ne dotikamo, obstaja možnost, da bo zjutraj telefon tako prazen, kot je bil zvečer; ker novega iPhona po priklopu nismo zbuidili, se celo noč ni polnil. Kaj je razlog za to napako in ali jo bo moč odpraviti s programskim popravkom na daljavo, ni znano. Bolj ekstremni podporniki teorije zarote zagovarjajo tudi idejo, da je Apple napako vgradil namerno, da bi pospešil prodajo brezžičnih polnilcev; pri polnjenju s slednjimi se težave namreč ne pojavljajo.

Chargegate pa ni edina nevšečnost, nad katero se pritožujejo lastniki novih iPhonov. Veliko lastnikov je opazilo, da sprednja kamera kožo ne glede na nastavitve avtomatsko umetno zgladi. Ker so vsi sebki videti, kot da je čeznje poveznjen “beauty filter” cenenega kitajskega proizvajalca, ni nič nenavadnega, da so uporabniki nezadovoljni. Sploh glede na Applove prednje kamere v starejših iPhonih, ki so znane po svoji že skoraj kruti natančnosti in neolepšanosti prikaza. In že se je rodil beautygate.

Nič nenavadnega ni, da uporabniki na sveže predstavljenih iPhonih v večjem ali manjšem številu naletijo na napako. Zaradi ogromne mase ljudi, ki Applove pametnjakoviče kupujejo, se že težave na zelo majhnem procentu naprav hitro povzpnejo v tisoče in tisoče primerov, ki slej kot prej končajo v medijih. Tako smobili  v preteklosti priča bendgate-u, chipgate-u, antennagate-u in drugim, videti pa je, da se tudi nova iPhone XS in XS Max nista uspela izogniti neslavnim težavam.

Motiti se je človeško, pravi znani latinski izrek. Tega se gotovo zavedajo zvesti kupci iPhonov, ki so Applu v preteklosti oprostili že toliko in toliko različnih zdrsov. Tudi Samsung, ki je z gorečim Note-om 7 imel precej bolj resne težave od beautygate-a, si je (vsaj na videz) že povsem opomogel od te katastrofe. Tako ne dvomim, da bodo potrošniki do naslednjega leta že pozabili na težave, ki pestijo nove napravice. Pa vendar: človek, ki za novi iPhone da več kot tisoč evrov, bi lahko pričakoval vsaj to, da se bo nova investicija normalno polnila, kajne? Za Apple nenavadna vključitev lepotnega filtra morda nakazuje na to, da se podjetje iz Cupertina dokončno poslavlja od značilnega perfekcionizma in začenja staviti na ceneno lepotičenje in brezpogojni zaslužek. Predvsem na zaslužek.

Vir: BBC

-Toplo priporočamo še ogled spodnjega videa!

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Chargegate – težave z novimi iPhoni

Komentarji so onemogočeni.