Brave browser

Današnji brskalniki so “pokvarjeni”, saj z nadležnimi oglasi zavzemajo prostor, ki tako ali tako nikogar ne zanimajo. Dejstvo je, da nam velika podjetja sledijo in lahko vidijo vsak naš korak, ki ga naredimo po spletu. Večina ljudi se oglasov reši tako, da uporabijo program, ki blokira in prepreči oglase (denimo AdBlock), ampak kaj, če bi že sam brskalnik avtomatsko blokiral oglase in to brez nalaganja dodatnih programov? Ravno to rešitev je podjetje Brave Software ponudilo na tržišče z brskalnikom Brave browser.

Kaj je Brave?

Brave browser ali v dobesednem prevodu ”pogumni iskalnik” je produkt Brendana Eicha, izumitelja programskega jezika JavaScript in soustvarjalca Mozille, ter Briana Bondya in je prav poseben brskalnik.

Samodejno vam blokira nadležne oglase na internetu, preprečuje ”trackerje”, ki vas opazujejo in vam sledijo, kar naredi splet spet bolj varen in zaseben. Na računalniku dela do dvakrat ali pa celo do osemkrat hitreje kot Chrome in Firefox (vir: https://brave.com/). Brave obravnava vsak zavihek posebej, kar je lahko zelo koristno, če se vam ena spletna stran poruši se vam ne bodo zaprli vsi zavihki. Zaradi tega Brave tudi porabi več RAMa, približno od 300 mb do 500 mb po mojih opazovanjih. V primerjavi z Chromom, ki porabi le 50 mb.

Brave je še bolj zanimiv zaradi uporabe njihove kriptovalute, imenovane Basic Attention Token. Z valutami lahko trguješ ali pa jo imaš v računu brskalnika. Pri navadnih brskalnikih imaš oglase in s tem služijo oglaševalci, pri Bravu pa tega ni in ko imaš valute, se pravi denar lahko namerno ”plačuješ ” ljudem ali pa podjetjem, ki te zanimajo in jim želiš pomagati. Seveda vam tega ni treba narediti in lahko brskalnik uporabljate zastonj, ampak je že tudi Brave naredil ”giveaway” in podaril uporabnikom valute.

 

Brskalnik ima modern in eleganten slog in iz meseca v mesec več uporabnikov. Všeč mi je, da za vsako spletno stran pokaže koliko časa jo je nalagalo in pa koliko oglasov je blokiral. Ni kot drugi brskalniki in resnično ponudi neko večjo širino in upam, da bodo tudi drugi brskalniki kmalu prišli na tak nivo kakor je Brave.

 

Viri:

  • https://brave.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Brave_(web_browser)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Brendan_Eich
Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.