Brata Sisters – Recenzija

Temačna pokrajina, živahen zvok streljanja iz daljave, nasilje, brutalnost. Brata Sisters se prične na podoben način, kot mnogo njegovih žanrskih predhodnikov, vendar kmalu zaide v “čudaške” vode, kjer sta dva skromna, nevarna, komično olajšana brata postavljena v središče pozornosti, medtem ko sam žanr (vestern) le mirno poteka v ozadju.

John C. Reilly in Joaquin Phoenix nastopita v glavnih vlogah, kot Eli in Charlie Sisters, dva plačanca v ameriškem zahodu (1851), ki prejmeta nalogo, da izsledita kemika Kermita Warma (Riz Ahmed), ki naj bi razvil kemikalijo, ki bi lahko za vedno spremenila rudarsko industrijo. Gre za preprosto nalogo. Vsaj zdi se tako. Kmalu ugotovita, da je znanstvenika izsledil še eden izmed komodorjevih agentov, John Morris (Jake Gyllenhaal). Vse kar morata brata Sisters storiti, je da ga dohitita, dobita njegovo formulo (po vsej verjetnosti z mučenjem) in se nato mirno vrneta domov. Vendar če želiš, da bi nasmejal boga (kot pravi star rek), le naredi načrt: Brata Sisters se na svoji poti srečata s številnimi ovirami, od pajkov, medvedov, neviht, izdaje, pohlepa ter predvsem zažrtih motenj v njunem (družinskem) odnosu. Vendar to ni zgodba, ki govori le o stvareh, ki jih brata počneta. Kamorkoli se odpravita, katerakoli naloga je pred njima, vedno poskrbita, da je delo opravljeno. Morda res nista najbolj brihtna, toda redkokdo preživi strelski spopad, enako kot ona dva, in v tem obdobju zgodovine je to dovolj, da postaneta (manjši) legendi. Režiser Jacques Audiard (najbolj znan po kriminalni drami Prerok iz 2009) nam raje želi naslikati obširno in realno sliko ameriškega zahoda, ter seveda nasploh žanra, ki ga je le-ta ustvaril. Audiard nam na čudovit način prikaže svet, ki je lahko tako zabaven, kot tudi tragičen in nam predvsem prikaže tudi intenzivno osamljenost mož, ki živijo na obrobju družbe.

Dokaj preprosto je razumeti, zakaj bi ta material ugajal John C. Reillyu in Joaquinu Phoenixu. Večino filma spremljamo kako se šalita, klepetata, pritožujeta, prepirata … toda najpomembneje, raziskujeta svojo naklonjenost drug do drugega. Sredi noči, okoli ognja prične Charlie medlo javkati. Eli se nemudoma priplazi z namenom, da bi ga potolažil, le da kmalu ugotovi, da ga Charlie vleče za nos. Saj razumete, nežnost in občutljivost sta pač “bedarija” in za mevže. Za ta dva, je iskrena ljubezen raje izražena v njunih dejanjih, in jasno je, da sta za drug drugega pripravljena storiti prav vse. Joaquin Phoenix je zelo smešen kot Charlie, impulzivni (k pijači nagnjen) član družine Sisters, medtem ko je John C. Reilly na popolnoma novi ravni! Čeprav je vedno veljal za izjemnega in kompleksnega igralca, je minilo že res dolgo časa odkar mu je bila ponujena vloga v kateri bi lahko pokazal vse, kar zmore. Kot starejši in odgovornejši brat, nam Reilly ponudi eno izmed svojih najboljših predstav zadnjih par desetletij, v kateri prefinjeno uravnoteži čustvene slabosti svojega lika z eno izmed njegovih nepričakovanih vrlin, njegovo naveličanostjo, ter zdolgočasenostjo (nad svojim delom). Gre za nastop, tako impresiven in specifičen, da mu boste po vsej verjetnosti posvetili večino pozornosti in tako (posledično) spregledali “brezobličnost” preostanka filma. Gre za zbirko prigod, v katerih se brata potepata iz kraja v kraj, iščeta svoj plen (Riz Ahmed), ter raziskujeta svoje bratsvo. Sta ravno dovolj inteligentna, da sta dobra v svojem poslu, toda niti pod razno dovolj inteligentna, da bi izboljšala njune okoliščine. Težavam se enostavno ne morata izogniti. In to njuno “edinstveno stanje duha” očitno namenoma oblikuje ton samega filma. To je film, ki vsebuje ravno pravšnjo dozo akcije, bistro karakterizacijo, ter obilo smešnih anekdot, toda si obenem deli brezciljno življenje z dobrimi možmi, ki počnejo nedopustljive stvari v nenavadnih izkušnjah. Izkušnjah, ki so se (po vsej verjetnosti) lahko dogajale le v tem okolju. Človek se lahko vpraša, kaj se je zgodilo z ljudmi kot sta brata Sisters v naslednjem stoletju in pol, ki je sledilo (pa čeprav je verjetno bolje, da jih pustimo v preteklosti). Pohvale vredna pa sta tudi prepričljiva in privlačna Gyllenhaal in Ahmed, kot nadobudna “podjetnika”.

Film Brata Sisters je skoraj tako brezciljen, kot njegovi glavni liki, vendar je vseeno absolutno vreden vašega časa! John C. Reilly in Joaquin Phoenix naravnost žarita kot legendarna “kavbojska plačanca”, ki sta ravno dovolj pametna, da se zavedata, da bi morala biti pametnejša. Njuno potovanje ju popelje po nepričakovanih, smešnih in presenetljivo čustvenih poteh! Upajmo le, da Joaquina ne doleti enaka usoda kot zadnjo osebo, ki je nastopila v kavbojskem filmu z Jakom Gyllenhaalom ter nato postala Joker.

OCENA: 8/10

 

 

 

 

Komentarji
Primoz But

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.
Primoz But

Latest posts by Primoz But (see all)

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.