Boj za svoboden internet

Nedolgo nazaj je ZDA razveljavila zakon, ki je zagotavljal nevtralnost interneta v ZDA. Spremembe zadevajo zgolj ZDA, ne pa tudi ostalega sveta. Kljub temu je novica o tem dogodku odmevala po celem svetu in samo vprašanje časa je, kdaj bodo temu vzoru sledile tudi druge države.

Junija je Uganda sprejela nov zakon v katerem od svojih državljanov zahteva, da morajo, če želijo uporabljati družabna omrežja kot so Facebook, WhatsApp in Twitter plačati poseben davek v višini približno 5 centov na dan. Prvega julija je zakon postal veljaven in milijone Ugandcev se je zbudilo in ugotovilo, da nimajo več dostopa do svojih družabnih omrežij.

Vlada je hitro pojasnila, da je zakon sprejela zato, da bo dobila sredstva s katerimi se bo lahko borila proti »posledicam«, ki jih povzroča opravljanje (angl. gossip) po družabnih omrežjih. V izjavi za javnost pa vseeno niso pojasnili, kako to »opravljanje« finančno škoduje državi.

Številni Ugandci so začeli množično protestirati proti novemu zakonu, saj menijo, da želi vlada utišati glasove najrevnejših Ugandcev. Za primer so navedli Arabsko pomlad, ki po njihovem mnenju ne bi uspela, če bi bila družabna omrežja plačljiva, saj se je večina organizacije izvedla prav preko družabnih omrežjih. Medtem ko nekateri Ugandci glasno protestirajo, drugi iščejo rešitve drugod. Zaradi tega se je v zadnjem tednu razmahnila uporaba VPN. Čeprav je VPN dražji kot omenjeni davek, ljudje vseeno raje posežejo po njem, saj gre po njihovem mnenju za zgrešen princip, v katerem država zaračuna za vsako malo stvar v že tako obubožanem gospodarstvu, medtem ko zgornja elita krade.

Uganda je samo ena izmed držav, ki so nedavno spremenile ali samo začele razmišljati o svobodi interneta. Ena izmed takih »držav« je tudi Evropska unija, saj želi uvesti zakon, ki bi reformiral avtorsko pravo. Na žalost sta v zakonu sporna 11. in 13. člen, ki želita uvesti licenco za linkanje in cenzuriranje vsebine na podlagi avtorskih pravic. V nekaterih primerih objave ne bi mogli objaviti, dokler ne bi spletni strani dokazali, da smo avtorji te vsebine res mi. Hitro vidimo, da se lahko z zlorabo ohlapno napisanih pravil kar hitro uspe cenzurirati internet. Tako da vse, ki vam je kaj mar do svobodnega interneta naprošam, da podpišete peticijo, ki je naslovljena našim evropskim poslancem, ki bodo o zakonu glasovali 5. julija, in tako tlakujete pot družbi prihodnosti v kateri je odprt in svoboden internet ena izmed osnovnih vrednot.

Peticija: danesjenovdan

Update:
Zakon o avtorskem pravu je bil zavrnjen in se vrača v parlament, da dobi še kako potrebne popravke.

Vir:

Komentarji
Žan Magerl

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.