Black Mirror – Bandersnatch

Ustvarjalec  Netflixovega Black Mirrorja Charlie Brooker nikoli ni imel težav s pripovedovanjem zgodb, kjer je “temačnejša” plat tehnologije prikazana in raziskana na številne edinstvene in zanimive načine: “Nosedive” preučuje nevarnost družbenih omrežij in njihov vpliv na družbo, medtem ko se “The Entire History of You” loti raziskovanja težav oz. tveganj implantiranega spomina, ki bi zabeležil popolnoma vsako stvar, ki jo je posameznik v življenju videl in slišal. Brookerjeve zgodbe so pogosto šaljive, vznemirljive in naravnost zastrašujoče, vendar jih vedno opazujemo skozi “pasivno lečo”, ki od gledalcev zahteva zgolj njihovo pozornost.

Z Bandersnatchom, najnovejšim poglavjem v Brookerjevi priljubljeni antološki seriji, je del pripovednega nadzora prepuščen kar gledalcu samemu, ki lahko tako s svojimi odločitvami spremeni potek nadaljnjih dogodkov. Torej, ali Bandersnatch zgolj trik in domislica, ali dejansko velja za nov inovativen pristop k pripovedovanju zgodb, ki bo za vedno spremenil “streaming” industrijo?

IZKUŠNJA

Čeprav Netflix svoj nov film opisuje kot “interaktivni film”, ga je dokaj težko “ne-asociirati” z video igrami kot so Telltallesov Walking Dead, ali pa recimo Quantic Dreamov Detroit Become Human. Medtem ko so liki v tej igrah digitalni avatarji, je “story-driven” dinamika v Bandersnatchu dokaj enaka: vsaka vaša odločitev za vašega lika ustvari nove možnosti, ki bodo določile kako se bo njegova zgodba razvila (kar sčasoma vodi do različnih zaključkov). Vsak edinstven razplet je odvisen od ključnih odločitev, ki jih sprejemate skoti zgodbo.

Če niste izkušen oz. vešč igralec videoiger, brez skrbi: Netflix se dokaj solidno izkaže v pojasnjevanju delovanja same izkušnje. Preden se Bandersnatch začne, vam je ponujen kratek “tutorial”, ki vam opiše kako uporabljati napravo, na kateri gledate film (igralni plošček, zaslon na dotik,…). Ko se vsega skupaj navadite, je vse zelo intuitivno. Kadarkoli boste v filmu primorani sprejeti odločitev, ki bo vplivala na zgodbo, se bo na dnu zaslona prikazala “časovna vrstica”, ki vam nameni približno 10 sekund za vašo odločitev. Če tega ne utegnete v 10 sekundah, bo ena izmed možnosti izbrana avtomatsko. Čeprav je kratek dodeljen čas lahko več kot frustrirajoč, je tukaj tudi funkcija, ki vam omogoči, da se vrnete nazaj in izberete drugo možnost.

Sistem odločanja, ki ga je Netflix uvedel, je diskreten in enakomeren (odvisno od hitrosti in zanesljivosti vaše internetne povezave). Interaktivni pristop je tudi odličen način za dodajanje napetosti. Medtem ko nekatere odločitve vključujejo mondene in povsem običajne naloge (izbira kosmičev), imajo druge veliko bolj resne posledice (npr. vaš pristop k ljubljeni osebi, v stresni situaciji). Tudi če ne vidite “pomembnosti” izbiranja Frosted Flakes kosmičev namesto druge znamke za vaš zajtrk, ne pozabite, da je to še zmeraj Charlie Brooker, ki le redko stori kaj brez razloga.

ZGODBA

Zgodba je postavljena v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, kjer se film osredotoča na Stefana (Fionn Whitehead), ambicioznega ustvarjalca videoiger. Navdihnjen od njegovega najljubšega “izberi svojo pustolovščino” otroškega romana, Bandersnatch, se Stefan odloči, da tudi sam želi ustvariti inovativno (besedilno) igro, kjer igralčeve odločitve vplivajo na potek zgodbe. Za razliko od večine Black Mirror zgodb, kjer le udobno sedite in gledate kako tehnologija uničuje družbo, se Bandersnatch zdi kot nekaj povsem novega. Prvič v zgodovini te serije ste prav vi ta nevarna tehnologija, ki lahko spremeni Stefanovo zgodbo (na boljše ali slabše). Celo podporni liki, kot Colin (Will Poulter) in Stefanov oče Peter (Craig Parkinson) so pod vplivom vaših odločitev (kar talentirani igralski zasedbi pusti veliko ustvarjalne svobode). Še posebej dober je Poulter, ki velja za skrivnostnega pametnjakoviča, katerega vzvišenost in zadržanost sta tako nadležni kot tudi očarljivi. Tudi Whitehead je prav tako privlačen, in brez truda prikaže svoje “ponudbe”, saj lahko gledalci z svojimi odločitvami bodisi zmanjšate ali povečate Stefanovo stopnjo stresa, skozi njegovo pot. Netflix trdi, da obstaja 5 različnih “glavnih koncev” z več različicami vsakega. Sam osebno sem videl le 4, in z gotovostjo lahko trdim, da je vsak zaključek tako zadovoljujoč kot tudi frustrirajoč, ko iščete tisti “popoln” konec … če ta sploh obstaja. Brooker je nekako našel način, da Bandersnatch postane globoko osebna izkušnja: po vsaki novi izbiri, ki sem jo izbral za Stefana, sem čutil večjo povezanost z zgodbo in Stefanom nasploh. Na nek način sem se počutil odgovornega za njegova dejanja, kar pa je najbrž bilo tudi bistvo vsega skupaj. Gledanje tovrstne “drame v živo” je bil zagotovo nenavaden, a nikakor nezaželen občutek.

INOVATIVNO ALI GIMIČNO? 

Netflix je v preteklosti že eksperimentiral s tovrstnimi interaktivnimi zgodbami, pa četudi zgolj v njihovih otroških vsebinah (Minecraft, Puss in Book: Trapped in an Epic Tale). In čeprav Black Mirror: Bandersnatch ne velja za prvi epski pohod platforme v “interaktivno pripovedno areno”, se vseeno zdi kot ogromen korak tako za podjetje kot tudi Brookerja. Ta odločen, “videoigerski pristop v živo” do pripovedovanja zgodbe, deluje pod vodstvom Brookerja in režiserja Davida Sladea (30 dni teme). Še zmeraj ni popolnoma jasno, če bi ta pristop deloval v naslovih kot so Stranger Things ali pa recimo The Haunting of Hill House, toda če se Bandersnatch izkaže za “uspešnega”, sam res upam, da se Netflix ne odloči, da tovrsten pristop interaktivnosti vključi v vsako njihovo pomembnejšo franšizo. Kljub dejstvu, da je gledanje/igranje Bandersnatcha veljalo za neverjetno edinstveno in zabavno doživetje, to vseeno ni način, na katerega bi rad v prihodnosti doživljal vse Netflixove izvirne vsebine. Pa vendar, za prvi poskus, Brooker absolutno uspe! Takoj po mojem prvem ogledu sem se želel vrniti in se odločiti drugače. Enako kot dobra video igra, tudi interaktivna izkušnja velja za zasvajajočo. Bandersnatch morda res ni Brookerjeva najboljša Black Mirror epizoda, vendar je zagotovo impresiven eksperiment. Če bo kdo vstopil v novo dobo našega “doživljanja” filmov/televizije, sta zagotovo Brooker in Netflix več kot idealna pionirja.

Black Mirror: Bandersnatch je edinstvena interaktivna izkušnja, ki vzame najboljše vidike video iger in filmov, ter ustvari privlačno zgodbo z več pripovednimi permutacijami. Podprt z udarnimi predstavami Fionna Whiteheada in Will Poulterja, ta doprinos v znanstveno-fantastično serijo Charlieja Brookerja brez dvoma velja za izkušnjo, ki jo je vredno doživeti več kot le enkrat.

OCENA: 8/10

Rezultat iskanja slik za netflix bandersnatch poster

 

Komentarji

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.
Primoz But

Latest posts by Primoz But (see all)

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.