Bi lahko sončne celice postale žrtve lastnega uspeha?

Elektrika pridobljena iz sončne energije je trenutno najhitreje rastoč vir obnovljive energije na svetu. Po rezultatih nedavne raziskave, so leta 2016 sončne elektrarne prispevale kar dve tretjini deleža energije, ki so ga ustvarile nove elektrarne delujoč na obnovljive vire energije. Sama rast sončnih elektrarn je tako velika, da je prehitela prirast energije proizvedene s premogom. Ta neverjeten porast je posledica vedno nižjih cen sončnih celic, kakor tudi premikov energetskih velikanov kot sta Kitajska in Indija k obnovljivim virom energije.

Lahko bi rekli, da gre trenutno vse po načrtu. Naš cilj namreč je, da bomo v prihodnosti opustili fosilna goriva in preklopili na obnovljive vire energije. Nemčija je ta cilj vzela smrtno resno in od letošnjega aprila naprej proizvede kar 85 % svoje energije iz obnovljivih virov. Ta srednjeevropska država ima s svojim vetrovnim, sončnim in toplim vremenom popolne pogoje za velik izkoristek obnovljivih virov energije.

Za razliko od Nemčije se ZDA še kar trdno oklepa svojega premoga in pri njih obnovljivi viri energije predstavljajo zgolj 17 % proizvedene energije. Cena je bil eden izmed velikih razlogov zakaj ZDA ne proizvede več svoje energije z okolju prijaznimi metodami. To se je sedaj spremenilo, saj so se s tehnološkim napredkom in masovno proizvodnjo cene znatno znižale in so sončne elektrarne postale med najcenejšimi obnovljivimi viri energije.

Elektrarne na obnovljive vire energije na Kitajskem.
Vir slike

Za navadnega človeka je namestitev sončnih celic na hišo še vedno velika začetna investicija, a ameriški državljani, ki se za to odločijo, imajo možnost, da izkoristijo subvencije in priložnost, da elektriko prodajajo nazaj v omrežje. Sončne celice so tako začele poseljevati vse mogoče stavbe, od velikih hlevov na podeželju pa vse do ogromnih streh velikih industrijskih obratov.

Zvezna država Kalifornija je šla celo tako daleč, da je v začetku tega meseca izdala zakon, ki določa, da morajo biti vse novogradnje opremljene s sončnimi celicami. To je vzburilo kar nekaj ljudi, saj to tudi pomeni, da se je cena novogradenj avtomatsko povečala za 10.000 $. Ne rabim posebej poudariti, da je Kalifornija, zaradi svojega vremena, lege in energetske politike, najbolj donosna proizvajalka električne energije pridobljene iz sonca v ZDA.

Vse lepo in prav, a nato je prišel maj in z njim začetek sončnega in suhega poletja. Zaradi ogromne moči sonca in števila sončnih celic je zvezno državo enostavno preplavila ogromna količina električne energije in cena elektrike je začela drastično padati. Zato je kmalu izšel nalog, ki je sončne elektrarne prisilil zavirati proizvodnjo energije, kar pomeni, da je šlo kar 95.000 MWh električne energije v nič. Za primerjavo, toliko elektrike bi bilo dovolj, da bi z njo eno uro napajali kar 30 milijonov gospodinjstev.

Prevelik donos sončnih celic izpostavi nevarnosti, ki jih lahko ambiciozno lovljenje energetskih ciljev, kakršnega si je zadala Kalifornija (do leta 2030 želi proizvesti 50 % svoje električne energije iz obnovljivih virov), prinese. Izgradnja več sončnih celic namreč povzroči, da je donos energije večji, tudi takrat ko povpraševanje pade. Problem je nastal zato, ker takega problema pri pridobivanju energije iz fosilnih goriv ni. Tam lahko namreč enostavno pokurijo manj premoga in sta proizvodnja in povpraševanje zopet uravnotežena. Pri gospodarstvih, kjer velik delež proizvedene energije temelji na obnovljivih virih energije, pa je vpliv vremena večji in lahko povzroči preveliko proizvodnjo ali pa tudi veliko pomanjkanje.

Graf prikazuje rast proizvodnje električne energije iz obnovljih virov.
Vir slike

Kmalu uvidimo, da smo se znašli na bregovih dveh različnih energijskih svetov. Rešitve za sobivanje obeh svetov so kompleksne, a vseeno mogoče. Za optimalno rabo naravnih virov bodo potrebna števila leta prilagajanja zakonov, izgradnja boljše infrastrukture in tehnološkega napredka. V svetu, kjer se večina električne energije pridobiva iz obnovljivih virov, so namreč potrebne tudi velike kapacitete za skladiščenje energije in boljši načini prenašanja električne energije na velike razdalje. Decentraliziranost in razpršenost energetskega sveta bo namreč pomembna smernica v razvoju energetskega omrežja družbe prihodnosti, saj mora biti takšno omrežje odporno tako na vremenske vplive, kakor tudi na letne čase.

Vir:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.