Besednjak zvoka. Vsi pojmi, ki jih morate poznati

Stari pregovor pravi, da več veš, več znaš, več veljaš in to lahko rečemo tudi danes. Živimo v sodobnem digitalnem svetu, kar ni spremenilo samo načina našega življenja, ampak tudi način našega sporazumevanja. Razvijajo se nove tehnologije in z njimi tudi novi izrazi. V spodnjem kratkem besednjaku bi vam rad vsaj malo obogatil vaše znanje o zvoku in vaš besednjak.

 

Bitna globina, velikost vzorca ali ločljivost – različni izrazi za izražanje števila bitov, ki se uporabljajo za predstavitev vsakega vzorca avdio signala. Standardne bitne globine so 8, 16, in na novo v avdio sceni 24. Če je v vsakem vzorcu več bitov, se lahko izrazi več “korakov” in s tem natančneje digitalizirana avdio datoteka predstavlja izvirni (analogni) signal.

Hitrost bitov ali frekvenca, pri kateri se biti pojavijo v toku bitov. Za digitalni avdio je bitna hitrost (kbits / sec / channel) enaka frekvenci vzorčenja (kHz), ki je število bitov na vzorec. Podatkovna bitna hitrost za CD je na primer 1.41M bitov na sekundo (44.1 kHz x 16 bitov na vzorec x 2 kanala).

Hitrost prenosa podatkov – količina podatkov, ki jih je treba posredovati vsako sekundo, da se posname digitalni avdio ali video signal. Najpogosteje uporabljen z digitalnim videom, lahko previsoka hitrost prenosa podatkov povzroči grčevito, neenakomerno predvajanje, zlasti s počasnejšimi prenosnimi mediji, kot so starejši pogoni CD-ROM in računalniki nizkega razreda.

Decibel (dB) – logaritmična skala, ki meri glasnost zvoka. Če sta dva zvoka oddaljena 10 dB, to pomeni, da je en zvok desetkrat glasnejši od drugega.

Frekvenca – cikli na sekundo, znani tudi kot Hertz, izraz hitrosti spreminjanja zvočnega vala. Višja kot je frekvenca (več ciklov na sekundo), višji je zvok za naša ušesa.

Hertz – Hertz je enota frekvence (spremembe stanja ali cikla v zvočnem valu, izmenični tok ali druga ciklična valovna oblika) enega cikla na sekundo. Nadomešča prejšnji izraz “cikel na sekundo (cps)”.

Na primer, v Združenih državah je skupna električna napeljava pri 60 Hz (kar pomeni, da tok spremeni smer ali polarnost 120-krat ali 60 ciklov na sekundo). (V Evropi je frekvenca linije 50 hertzov ali 50 ciklov na sekundo.) Oddajanje je pri veliko večjih frekvencah, običajno izraženo v kilohertzih ( kHz ) ali megahercih ( MHz ).

V akustičnem zvoku je obseg človeškega sluha od 0 Hz do približno 20 kHz (odvisno od mnogih dejavnikov, vključno s starostjo in glasnostjo bobnarja v vaši srednji šoli). Višina srednjega C na klavirju je 263 Hz. Hertz se pogosto uporablja tudi pri opisovanju posameznih pasov avdio izenačevalnika. Če želite, da je srednji C glasnejši, lahko povečate druge frekvence na približno 263 Hz z izenačevalnikom.

Merska enota je dobila ime po nemškem fiziku Heinrichu Hertzu.

Ripper – V digitalni avdio tehnologiji je ripper program, ki prenaša zvočno zaporedje iz kompaktnega diska na trdi disk računalnika kot datoteko Wave, pogosto kot korak proti pretvorbi v datoteko, kodirano v MP3 . Program, ki pretvori datoteko WAV v datoteko MP3, je znan kot kodirnik . Program, ki predvaja MP3 datoteko, se imenuje predvajalnik . Nekateri avdio izdelki zagotavljajo vse tri programe skupaj kot paket.

Vzorec/Sample – en sam “posnetek” avdio valovne oblike ali video signala v trenutku. Digitalni avdio in video sta sestavljena iz toka vzorcev, ki se ob predvajanju približajo izvirnim podatkom. Govorimo o kvantizaciji zvoka in videa – vzorci so kvanti.

Stopnja vzorčenja – Pri razvijanju avdio zvoka za računalnike ali telekomunikacijo je stopnja vzorčenja število vzorcev zvoka, ki se posnamejo na sekundo za digitalno predstavitev dogodka.

Več vzorcev na sekundo je lahko digitalni prikaz zvoka. Na primer trenutna stopnja vzorčenja za zvok kakovosti CD-ja je 44.100 vzorcev na sekundo. Ta stopnja vzorčenja lahko natančno reproducira avdio frekvence do 20.500 Hz , kar pokriva celoten obseg človeškega sluha.

Pretakanje zvoka – Pretakanje zvoka je zvok, ki se predvaja. Druga možnost je zvočni zapis (kot je datoteka WAV), ki se ne začne predvajati, dokler ne pride do celotne datoteke. Podpora za pretakanje zvoka lahko zahteva vtičnik za predvajalnik. Vodilni ponudniki pretočnega zvoka vključujejo RealAudio Progressive Networks in Macromedia Shockwave za režiserja (ki vključuje tudi animatorja).

Valovna dolžina – dolžina enega kroga avdio signala ali valovne oblike. Je inverzna frekvenca. To pomeni, da daljša valovna dolžina predstavlja nižjo frekvenco; krajša valovna dolžina, višja frekvenca.

Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.