Audio Technica M50X – Beats za hipsterje?

V času, ko priklop za slušalke na pametnih napravah postaja redkost in par brezžičnih slušalk kot nadomestilo ponuja že praktično vsako tehnološko podjetje, se poraja vprašanje, zakaj bi človek sploh še kupil dražji par žičnih slušalk. Za slabih 150 €, kot večina spletnih trgovin zahteva za par M50X, se da kupiti tudi že zelo spodobne brezžične bluetooth naušnike. Kljub temu predvsem med tehničnimi navdušenci ostajajo številni, ki še vedno prisegajo na žico. Praktičnost fizičnega priklopa in degradacija zvoka pri brezžičnem prenosu sta le dva od argumentov za 3.5mm priklop. Poleg tega so M50X in pred njimi njihove predhodnice, M50, od nekdaj veljale za popolno alternativo precenjenim Beatsom, saj naj bi za podobno oz. celo nižjo ceno ponujale veliko več. Tako so “em petdesetke” postale prva zanimivejša možnost za tehnološko podkovanega potrošnika na lovu za slušalkami – relativno dostopen par, ki se hvali z vrhunskim zvokom, udobnostjo in dobro izdelavo, za povrh vsega pa je medmrežje polno vrhunskih ocen? Ja, prosim! Pa je vse res tako pozitivno?

Lahko bi rekli, da sem se tudi sam ujel v past internetnega trenda in tako pred slabim letom kupil par teh kultnih slušalk. Čeprav sem bil spočetka nad novostjo navdušen, ni minilo dolgo, ko sem se začel spraševati, kaj sem za ta denar v bistvu dobil. Kvaliteta izdelave je sicer odlična, a o kakršnemkoli udobju res ne bi mogel govoriti. Slušalke zelo močno pritiskajo na glavo, skromne blazinice, ki jih je Audio Technica vključila v paket, pa tega preprosto ne morejo zadostno blažiti. Tako končamo s slušalkami, ki že po manj kot uri nošenja povzročajo bolečine. Človek bi si mislil, da tako močni pritiski vsaj zadostno blažijo zunanje zvoke, a sem bil tudi na tem področju razočaran. V kratkem sem se torej odločil za nakup nadomestnih blazinic. 30€, kot je nemški Amazon zahteval za debelejše in udobnejše blazinice, sem se še odločil investirati v ta kos tehnologije. Po mukotrpnem procesu menjave se nad neudobnostjo res več nisem mogel pritoževati, a se je pojavil nov problem – kvaliteta zvoka. Že od začetka zvok ni ravno dosegel zelo visokih pričakovanj, ki jih je M50X postavil internet s svojimi slavospevi, a se nad njim tudi nisem mogel ravno pritoževati. Zvok je sicer res podroben, a so poudarjeni nizki in visoki toni ter pomanjkanje “soundstage-a” postali po menjavi blazinic toliko bolj očitni. Izkazalo se je, da je v originalnih blazinicah nekoliko debelejša pena med slušalko in ušesom, ki bi jo, če bi želel ohraniti “originalne” specifikacije zvoka, moral iz prvotnih blazinic izrezati in jo nato vstaviti v nove. Ker si res nisem želel mesariti po starih blazinicah, sem moral sprejeti odločitev: ali udobje ali zvok. Izbral sem udobje, saj slušalke tudi skozi tanjšo peno dostavijo soliden zvok, a so takšni kompromisi nekaj, česar od slušalk za 150€ pač ne bi smel pričakovati.

Za 150€ torej dobimo slušalke, ki so s poudarjenimi nizkimi in visokimi toni podobne stereotipnim Beatsom, za povrh pa še zelo neudobne. Zvok je sicer za odtenek boljši, a v glavnem vlagamo v to, da bi bili del tehnološko-hipsterskega kulta proti Beatsom. Večina lastnikov M50X na veliko nosi naokrog in z veseljem razloži, da so njihove slušalke boljše od Beatsovih, a je dejstvo, da objektivnih argumentov za to ni; Beatsi so sicer res predragi, a za podoben denar, kot za M50X zahteva Audio Technica, dobimo podobno dobre Beatse. Če torej še vedno prisegate na 3.5mm kabel in se hkrati želite upreti trendu precenjenih Beatsov, raje vložite denar v slušalke, ki dejansko ne bodo razočarale – tudi Audio Technica ponuja izdelke (npr. SR7, M40X), ki z M50X zlahka opravijo, a so na splošno na spletu precej manj opevane. Če želite začeti s stilom tehnološkega hipsterja, ki bi rad bil drugačen le zato, da bi bil drugačen, pa so M50X odlična izbira.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Audio Technica M50X – Beats za hipsterje?

Komentarji so onemogočeni.