Atomska ura in naše naprave

Vsakič, ko ste izgubili elektriko, ste morali na nekaterih, še posebej starejših napravah, ponovno nastaviti uro. Danes pa so se stvari spremenile na bolje, saj ima večina naprav svoj sistem, ki samodejno nastavlja trenuten čas. Kako točno pa to naredijo, boste izvedeli v naslednjih trenutkih.

Pa začnimo najprej z mobilnimi napravami oz. natančneje pametnimi telefoni. Te ima danes že praktično vsak. Trenuten čas pridobijo preko oddajnika, zato je ta vedno točen. Tako kot na računalnikih imamo tudi tu možnost avtomatske pridobitve trenutnega časa, ki je v napravi privzeto aktivirana.

V svetu računalnikov pa je trenutni čas pridobljen preko interneta, kjer se vsake toliko vzpostavi povezava in preveri ali je čas še vedno točen. Od kod pa ti spletni viri pridobijo trenuten čas, po katerem se vse ostale naprave ravnajo? Odgovor je atomska ura. To so zelo natančne ure, ki so praktično brez zamikov. Kaj mislim s tem? Če nastavimo ročno uro, pa naj bo še tako zelo visoke kvalitete, bo čez nekaj mesecev zaostajala za par sekund.

Atomska ura podrobno

Ni presenetljivo, da je atomska ura je tako zelo natančna, saj predstavlja standard, po katerem se vse ostale naprave ravnajo. Ta ura uporablja za svoje merjenje atom in njegove lastnosti za natančno merjenje časa. Ameriški atomski uri NIST-F1 in NIST-F2 uporabljata za merjenje časa element cezij. Ta kovina ima zelo nizko tališče, saj se spremeni v tekoče agregatno stanje pri pičlih 83 °C. Ta lastnost omogoča merjenje časa. Atomi tega elementa so bombardirani z mikrovalovi, ki povzročijo, da postanejo zunanji elektroni vznemirjeni oz. spremenijo svoje energijsko stanje. Ta stanja se spremenijo milijardokrat v sekundi. Pri elementu cezija se stanja spremenijo točno 9,192,631,770-krat. Ker so si vsi atomi tega elementa med seboj popolnoma enaki, je sprememba stanj elektronov zelo konsistentna in predvidljiva. Zato je znanstvena sekunda natančno število, ki smo ga omenili zgoraj. Ta konsistentnost naredi atomske ure zelo zanesljive in imajo zakasnitev le nekaj sekund v 300 milijonih letih.

Atomska ura in okolje Windows

V sistemu Windows lahko ročno nastavimo iz katerega strežnika želimo črpati trenuten čas ali pa celo iz katere atomske ure, ki se nahaja v Združenih državah Amerike. Mobilne naprave pa uporabljajo GPS satelite, ki imajo vgrajene atomske ure in oddajajo svoj signal ostalim prenosljivim napravam. Obstajajo pa tudi aplikacije, ki ostanejo povezane z atomsko uro, tudi ko izgubimo internetno povezavo, tako lahko vedno ostanemo na točnem času, če nam je to zelo pomembno.

Za zanimivost pa nam ostanejo še ročne ure. Nekateri tipi teh ur se lahko povežejo s posebnimi oddajniki, ki so namenjeni izključno za oddajanje signala za trenuten čas. Pri vseh napravah pa imamo zamike in ostale motilce, ki motijo signal, zato je možno, da je naš signal kljub direktni povezavi na atomsko uro zakasnjen.

Vir:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.