Asus ZenBook Pro UX580GE

Sta dva zaslona res boljša od enega?

Asus je pred kratkim v svojo serijo zenbook, ki je zaživela oktobra 2011, dodal novo zastavonošo, ZenBook Pro UX580G, ki je del 15. generacije. Prvotna linija je zajemala prenosne računalnike z 12 in 15 palčnimi zasloni in naj bi se primerjala z Applovim takratnim MacBok Pro-jem, danes pa računalnike iz te linije lahko primerjamo s Hp-jevim Pavillion-om, Lenovo-inim IdeaPad-om in podobnimi računalniki. Ime izvira iz zen filozofije, ki so jo ustvarjalci hoteli zajeti v linijo.

Specifikacije:

Po mnenju podjetja naj bi bil UX580GE najhitrejši, najtanjši in najlažji ZenBook Pro kadarkoli narejen. Tanek in lahek res je, saj zaprt v višino meri le 1,89 cm in tehta 1,86kg, o zmogljivosti pa vsekakor govorijo tehnične lastnosti: vgrajen ima 16 GB DDR4 RAM ter SSD disk s kapaciteto 1 TB in z bralno hitrostjo 3000 MB/s, 6-jedrni 4,5 GHz procesor Intel i9 osme generacije z 29 % boljšo zmogljivostjo v primerjavi s prejšnjo generacijo ZenBooka, grafično kartico Nvidia Gforce GTX 1050 s 4 GB GDDR5 RAM-a, ki je dvakrat hitrejša od GTX 950M, 15,6 palčni zaslon s 4K UHD ločljivostjo, hladilni sistem z dvema ventilatorjema in tremi kanali za odvajanje toplote, baterijo s kapaciteto 71 Wh in funkcijo hitrega polnjenja. Za zvok poskrbi glasnejši Harman Kardonov sistem s širšim frekvenčnim razponom, vključuje 2 vhoda USB 3.1 druge generacije in enega prve, 2 vhoda USB-C Thunderbolt, en HDMI izhod ter 3,5 mm audio izhod/vhod. Za lažji in varnejši dostop ima vgrajen čitalec prstih odtisov, najbolj zanimiva in inovativna lastnost pa je verjetno ScreenPad multifunkcijska sledilna ploščica. Vse to pa poganja operacijski sistem Windows 10 Pro, ki ponuja funkcije kot je Windows Hello, ki uporablja biometriko za prijavo uporabnika.

ScreenPad

ScreenPad je večopravilna sledilna ploščica, ki je prva svoje vrste in nudi ogromen preskok iz običajne, poznane že od leta 1992. Spojena je iz klasične sledilne ploščice ter LCD zaslona na dotik z visoko ločljivostjo. ScreenPad se enostavno prilagodi uporabnikovim željam in nudi možnosti kot so kalkulator, koledar, upravitelj glasbe, predvajanje video posnetkov, dostopna točka za aplikacije, uporaben je kot številčnica, lahko se uporabi kot beležnica, Adobe Reader Sign Extension sistem pa ponuja uporabo za ročno podpisovanje dokumentov. ScreenPad je v celoti kot drug zaslon in resnično izboljša uporabniško izkušnjo, saj olajša t.i. multitasking.

Novi ZenBook Pro pa s ceno blizu 2000 EUR ni ravno mali zalogaj za vaš proračun, k čemur verjetno pripomoreta ScreenPad tehnologija ter vrhunski procesor. A za ta denar nudi ogromno in je zagotovo zelo dobro prenosno nadomestilo vašega namiznega računalnika.

Viri:

Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovativnosti, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovativnosti, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.