Apple ura serije 4

Gotovo ste slišali, da je imel ta teden Apple veliko predstavitev novih produktov in sicer iPhonov in ure. iPhone je bil deležen rahle prenove, dobil pa je tudi novega, cenejšega bratca, ki bo morda pritegnil malce nižje leteče kupce. Pri uri so predstavili nov dizajn, v oči pada predvsem večji zaslon z manj robovi in nove funkcije merjenja srčnega utripa, ki imajo možnost spremeniti merilnike aktivnosti in naš pogled nanje.

Apple je znan kot proizvajalec najboljše pametne ure na svetu, predvsem zaradi celotnega ekosistema, ki se odlično obnese, če imate več njihovih naprav. Vsi njihovi produkti so med seboj povezani in tvorijo odlično skupino, ki brez težav sodeluje. Z verzijo ure LTE, lahko tako telefon pustite doma in še vedno pošiljate sporočila, kličete in prejemate obvestila.

Najnovejša Applova ura, ki kot prva stopa bolj v medicinske vode in natančnejšo skrb za zdravje, je na voljo v dveh različicah, kot vedno do zdaj, a sta letos obe verziji nekoliko večji. Če smo prej govorili o 38 mm in 42 mm, bomo zdaj o 40 in 44 mm. Kot omenjeno, se je povečal tudi zaslon, ki nima več ostrih robov, temveč so ti bolj zaobljeni, zaradi povečanja pa je zaslon 30 % večji. Kljub temu pa je ura za 6 mm tanjša od svoje predhodnice.

Športne navdušence bo najbolj razveselil nov senzor za elektrokardiografske meritve (EKG), starejše uporabnike in tiste z določenimi boleznimi pa zaznavanje padcev. Apple trdi, da je zaznavanje zelo učinkovito in natančno. Ko ura padec zazna, počaka eno minuto, potem pa v primeru negibanja pokliče na številko za nujno pomoč in s sporočilom in lokacijo obvesti kontakte za nujne primere.

Uro so opremili z novo tipko, novim, dvakrat hitrejšim procesorjem in izboljšali skoraj vse druge stvari. Omenimo lahko boljši čip za internet, izboljšan retina zaslon, več spomina za vse naprave, izboljšan žiroskop, izboljšan pospeškometer in izboljšan bluetooth. Dodali so tudi dve aktivnosti: jogo in pohodništvo (angl. hiking), vsi uporabniki ur pa se lahko izzovejo in tako motivirajo za še več športne aktivnosti.

Nova funkcionalnost je tudi povezljivost s prijatelji, ki jih boste lahko sedaj dosegli preko Walkie-Talkie-ja, kar predstavlja popolnoma nov način komuniciranja. Če vas zanima vaša srčna mišica, boste navdušeni nad izboljšavami v tem vidiku. Nov operacijski sistem bo namreč analiziral ritem bitja srca v ozadju in vas opozoril, če bo zaznal neenakomeren utrip ali zelo nizkega. Če želite boljše merjenje z ECG aplikacijo, boste na krono oz. gumb ure za 30 sekund položili prst, ura pa vam bo povedala kakšen ritem srca imate in ali zaznava znake Atrijske fibrilacije (A-fib), ki lahko vodi do velikih zapletov (funkcionalnost bo sprva na voljo le v ZDA).

Vir slike: Consumer reports

Ob vseh izboljšavah so se potrudili, da baterija ohranja enak nivo, še vedno pa proti drugim pametnim uram in nosljivim merilnikom aktivnosti ni ne vem kaj. Uro je treba ob srednji uporabi polniti vsak dan, zagotovo pa vsak drugi. Kljub temu omogoča toliko meritev in funkcionalnosti, da je včasih vsakodnevno polnjenje vredno truda.

Applovo uro 4. generacije lahko naročite že z današnjim dnem, v roke oz. na roko pa jo boste lahko dobili 21. septembra. Cena GPS verzije se začne pri 399 $ za manjšo verzijo in bo na začetku na voljo v 26 državah, LTE verzija pa s 499 $ najprej prihaja v 16 držav. Kdaj bo ura na voljo v Sloveniji še sporočimo.

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.

2 misli o “Apple ura serije 4

Komentarji so onemogočeni.