Apple se vrača k čitalcem prstnih odtisov

Apple se je letos povsem oddaljil od uporabe čitalcev prstnih odtisov v svojih napravah. Če so lani poleg iPhona X, ki je premogel le prepoznavanje obraza, splavili tudi iPhone 8 s “klasičnim” čitalcem prstnih odtisov, so letos to tehnologijo povsem opustili. Vsi trije novi iPhoni in tudi novi iPad se tako zanašajo le na t.i. FaceID, ki nas z uporabo naprednih tehnologij spušča v telefon glede na pristnost obraznih potez.

Glede na patente, ki so jih nedavno zaščitili, je videti, da bo Apple v prihajajočih iPhonih spet uporabil prepoznavanje prstnih odtisov. T.i. TouchID naj bi po novem deloval v tandemu s prepoznavo obraza FaceID, nahajal pa naj bi se pod zaslonom. Tehnologija vgrajevanja čitalcev prstnih odtisov pod zaslon ni nova. Letos se je najprej pojavila v nekaterih kitajskih pametnih telefonih in se hitro razširila na bolj znane izdelovalce. Huawei in OnePlus sta najbolj znani imeni v mobilni industriji, ki se že zanašata na podzaslonsko prepoznavo prstnih odtisov, največji igralci pa se nove tehnologije še izogibajo. Zakaj?

Težave…

Težava podzaslonskih bralnikov je, da so v trenutni fazi razvoja precej počasnejši in bolj nezanesljivi od klasičnih. Branje prstov prek zaslona trenutno poteka optično, kar pomeni, da že majhna količina umazanije ali mokri prsti zmotijo proces. Večje korporacije se zato raje zanašajo na prepoznavo obraza in na “klasične” bralnike prstnih odtisov, govori pa se, da se bo to kmalu spremenilo. Samsung, na primer, naj bi v začetku prihodnjega leta v Galaxy S10 vgradil podzaslonski ultrasonični bralnik. Ta bo namesto na optične slike za prepoznavo prstnega odtisa uporabil ultrazvok, ki naj bi bil hitrejši in veliko bolj zanesljiv.

Je za Apple končno pravi trenutek?

Zelo verjetno je, da se je tudi Apple želel izogniti prvi generaciji podzaslonskih bralnikov zaradi njihove nezanesljivosti. Ker se tehnologija ves čas razvija, pa jih bodo v prihajajočih izdelkih predstavili kot alternativo branju obraza, ki marsikomu ne ustreza. Ker naj bi v Cupertinu že v preteklosti računali na vgrajevanje podzaslonskih bralnikov (to jim ni uspelo, ker jih Synaptics v pravem času ni uspel razviti), je morda skrajni čas, da se vrnejo k preverjeni tehnologiji. To bo morda tudi izboljšalo njihove prodajne rezultate, ki naj v zadnjem času ne bi ravno blesteli.

Vir: Pocketnow

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Apple se vrača k čitalcem prstnih odtisov

Komentarji so onemogočeni.